Το colpo grosso επιχειρεί η διοίκηση Σιάμισιη στην Helleniq Energy κλείνοντας σε μια εβδομάδα μετά την υπόθεση της εξαγοράς του 50% της Elpedison και την πώληση του 35% που κατέχει στην ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για το επόμενο placement.
Ήδη μετά την ψήφιση της σχετική τροπολογίας, που δίνει αυτή την δυνατότητα έχουν προγραμματιστεί εντός της εβδομάδας δύο κινήσεις: Η συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της πρότασης εξαγοράς και το πιθανότερο την Πέμπτη το πρωί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Helleniq Energy για την αποδοχή της πρότασης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις είναι τόσο προχωρημένες μεταξύ όλων των πλευρών, ώστε να έχει ήδη συμφωνηθεί και το τίμημα, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία ενός νέου αμιγώς κρατικού ενεργειακού πλήρως καθετοποιημένου φορέα (ΔΕΠΑ Εμπορίας). Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν το ύψος του τιμήματος στα 200 εκατ. ευρώ.
Οι δύο εξελίξεις ξεκλειδώνουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες για την διάθεση μειοψηφικού ποσοστού μετοχών της Helleniq Energy από τους βασικούς μετόχους, το Ελληνικό Δημόσιο και την Paneuropean Oil του Ομίλου Λάτση, ενδεχομένως και στις τελευταίες μέρες του έτους ή τις πρώτες του 2025.
Η δυσφορία με την στάση της Edison
Την ίδια στιγμή κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν η διαγωνιστική διαδικασία για την εξαγορά του 50% από την Elpedison, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου λίγες ώρες πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας χωρίς αντιπρόταση από τους Ιταλούς της Edison. Η Helleniq Energy με την επιλογή της διοίκησης Σιάμισιη να χτυπήσει υψηλά την τιμή από την πρώτη προσφορά, είναι εμφανές ότι μετέφερε αρκετή πίεση στην Ιταλική πλευρά η οποία αιφνιδιάστηκε. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε ότι ενώ δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών, επέλεξαν να απαντήσουν θετικά στην αρχική προσφορά, 15 μέρες μετά και λίγες ώρες πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας αντιπροσφοράς.
Η πικρία των Ιταλών για την εξέλιξη μετά από 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην εταιρεία και στην Ελλάδα φάνηκε και από την ανακοίνωση όπου δίνεται έμφαση στο ύψος του τιμήματος, κάτι που δεν συνηθίζεται για πωλητή, κάνοντας λόγο για σημαντικό premium σε σύγκριση με τους συνήθειες πολλαπλασιαστές που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές. Είχε προηγηθεί το αναλυτικό ψάξιμο (σε βαθμό υπερβολής λένε οι «κακές γλώσσες») κάθε περιουσιακού στοιχείου της Elpedison, παρά το γεγονός ότι επί αφορούσε μια εταιρεία όπου λειτουργούσαν ως συνέταιροι για περίπου 16 χρόνια, το οποίο επίσης είχε προκαλέσει δυσφορία.
Αυτό που δεν διευκρινίζεται από την Edison είναι εάν το τίμημα θα αξιοποιηθεί για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων ή θα σηματοδοτήσει την σημαντική συρρίκνωση του Ιταλικού ομίλου (γαλλικής πλειοψηφικής συμμετοχής EDF) στην χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες η εταιρεία θα καταβάλλει για το 50% 164 εκ. ευρώ πλέον αναπροσαρμογών έως 31 εκ. που αφορούν διαφοροποιήσεις από στοιχεία του ισολογισμού φτάνοντας τα 195 εκ. ευρώ.
Οι δύο εταιρείες συμπορεύτηκαν από το 2009 έχοντας μάλιστα και δύο ακόμη εταίρους στο μετοχικό κεφάλαιο της Elpedison με μικρότερα ποσοστά. Τον όμιλο Ελλάκτωρ, ο οποίος μεταβίβασε τις μετοχές τους στους δύο βασικούς μετόχους το καλοκαίρι του 2019 μεσούσης της διοικητικής κρίσης στην εταιρεία. Την ίδια περίοδο αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση τότε του 24,2% της Elpedison από τις δύο εταιρείες ανήλθε σε 20 εκ. ευρώ.