Μενού Ροή
Mevaco: Το 8ήμερο ράλι της μετοχής, οι νέες επενδύσεις για την άμυνα και τα μεγέθη

Ενδιαφέρουσα κινητικότητα παρουσιάζουν οι μετοχές των «μικρών» μετοχών ενέργειας και υποδομών κατά τη διάρκεια του φετινού Δεκεμβρίου, ενώ στην κορυφή αυτής της κίνησης βρίσκονται οι Ελινόιλ, Revoil, Mevaco, ΕΚΤΕΡ και Δομική Κρήτης, κάποιες εκ των οποίων έχουν διψήφια άνοδο εντός του μήνα.

Ειδικά η μετοχή της Mevaco, έχει οκτώ συνεδριάσεις να δει αρνητικό κλείσιμο, καταγράφοντας άνοδο άνω του 12% αυτό το διάστημα, ενώ παρόμοια είναι και η άνοδος κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη. Στην τελευταία συνεδρίαση, αυτή της Δευτέρας, η μετοχή έμεινε αμετάβλητη στα 3,99 ευρώ, που είναι υψηλά τεσσάρων και πλέον μηνών καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 16 Αυγούστου 2024.

Παράλληλα, δεν απέχει πολύ από τα 4,30 ευρώ που είδε στις 22 Φεβρουαρίου 2024 και αποτελούν υψηλά 23 και πλέον ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Νοέμβριο του μακρινού 2000.

Τα φετινά μεγέθη της Mevaco, όπως έδειξε το 6μηνο, είναι μειωμένα, έναντι της περυσινής χρονιάς, όμως αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση είναι συγκυριακό και οφείλεται στις εργασίες αναβάθμισης του εργοστασίου της, ενώ το 2ο εξάμηνο θα είναι πολύ δυνατό και ίσως φέρει μεγέθη ανάλογα με τα περυσινά ή και υψηλότερα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, πάντα σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης.

Leader με 11 γραμμές παραγωγής

Πάντως, η πορεία της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακή, καθώς έχει πολλαπλασιάσει κύκλο εργασιών και κερδοφορία, κάτι που οφείλεται στο άνοιγμα που έκανε στον κλάδο της ενέργειας και στη δημιουργία βάσεων για φωτοβολταϊκά πάνελ.

Λόγω του ισχυρού αναπτυξιακού momentum των ΑΠΕ στη χώρα μας, η Mevaco Μεταλλουργική, η οποία μεταξύ άλλων παράγει και τις μεταλλικές βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πάνελ, βλέπει τα μεγέθη της να εκτινάσσονται, έχοντας σε λειτουργία 11 γραμμές παραγωγής.

Η Mevaco έχει πολυετή εμπειρία στις μεταλλικές κατασκευές, καθώς κατασκευάζει και παρέχει σταθερές και περιστρεφόμενες μεταλλικές βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα. Μέχρι σήμερα, πολλές κατασκευές έχουν παραδοθεί παγκοσμίως (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Λατινική Αμερική, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος κ.ά.), έχοντας ήδη στο ενεργητικό της εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 1000MWp (1GWp).

Οι μεταλλικές κατασκευές για βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι πλέον η δραστηριότητα που εισφέρει ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Δε θα ήταν υπερβολή να τονιστεί πως η Mevaco είναι πλέον leader ή μέσα στους δύο – τρεις κορυφαίους «παίκτες» στο συγκεκριμένο τομέα, αφού παράγει ένα μεγάλο ποσοστό των κατασκευών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας.

Η πορεία των μεγεθών τα τελευταία χρόνια

Η πορεία των μεγεθών την τελευταία τετραετία, αντανακλά το επιτυχές άνοιγμα στις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά. Το 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν μόλις 8,89 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 εκτινάχτηκε στα 25,59 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 187,8%, λόγω της αύξησης της ζήτησης για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε περαιτέρω στα 38,811 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ανήλθε στα 42,76 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα EBITDA του 2022 διαμορφώθηκαν στα 4,983 εκατ. ευρώ έναντι 3.424 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη του 2022 έφτασαν στα 3,167 εκατ. ευρώ έναντι 1,938 εκατ. ευρώ το 2021. Το 2023 η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα 3,171 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, διαθέτει ισχυρά ίδια κεφάλαια και θετικό καθαρό ταμείο, γεγονός που ενισχύει την οικονομική της ευρωστία και της επιτρέπει να υλοποιεί τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες.

Μειωμένα τα αποτελέσματα το 1ο εξάμηνο του 2024

Όπως προαναφέρθηκε, τα μεγέθη στο πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν μειωμένα έναντι του 2023, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή του εργοστασίου, λόγω των προσαρμογών και των αναβαθμίσεων που έλαβαν χώρα. Μάλιστα, η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι το σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα ξεπεράσει τις αντίστοιχες περυσινές επιδόσεις, κάτι που φαίνεται δύσκολο σύμφωνα με τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου.

Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο κατήλθε στα 16 εκατ. ευρώ έναντι 22,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, με τα λειτουργικά κέρδη EBIΤDA να κατέρχονται στα 1,9 εκατ. ευρώ (από 2,6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023). Τα καθαρά κέρδη του 6μήνου διαμορφώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ, το έναντι 1,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Νέα μεγάλα συμβόλαια στην άμυνα

Η εταιρεία εκμεταλλευόμενη το ισχυρό momentum που έχει το «χτίσιμο» φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και όχι μόνο, υπογράφει διαρκώς νέες δουλειές, ενώ έχει μπει και στους αμυντικούς εξοπλισμούς. Η Mevaco Μεταλλουργική έχει υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο με το γαλλικό κολοσσό Naval Group που δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία. Η συμφωνία αφορά τις ελληνικές φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού και είναι μόνο η αρχή καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά, αφού δεν είναι πλέον μόνο υποψήφια να αναλάβει εργασίες στις ελληνικές FDI, αλλά και δουλειές του γαλλικού ομίλου ανά τον κόσμο.

Επίσης, η Mevaco εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχει εκτενή συνεργασία με την εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Intracom Defense SA, για την οποία κατασκευάζει υποαπάρτια των Patriot.

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε την υπογραφή δύο νέων συμβάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα, σε Φλώρινα και Θεσσαλία, ύψους 22 και 18,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, συνολικού ποσού 40 εκατ. ευρώ.

Επένδυση σε ρομποτικά συστήματα

Επενδύσεις που προσβλέπουν στο να εξυπηρετηθεί η στρατηγική εστίασης στις βάσεις φωτοβολταϊκών αλλά και γενικά στον κλάδο των ΑΠΕ, υλοποιεί η Mevaco. Μέσω του προγράμματος το Πράσινος Μετασχηματισμός MμΕ, η εταιρεία εντός του 2024 αγόρασε βιομηχανικό εξοπλισμό, τεχνολογίας ρομποτικών CNC καθώς και ηλεκτροκινούμενων περονοφόρων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, στην αναβάθμιση της εσωτερικής οργάνωσης και στην διεύρυνση της υφιστάμενης παραγωγικής της βάσης.

Επίσης, στο πλαίσιο της δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής MμΕ προχώρησε σε επένδυση για την αγορά σύγχρονου και εξειδικευμένου ψηφιακά ελεγχόμενου συγκροτήματος κοπής Laser.

Συνάμα, η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας δίπλα από το εργοστάσιο που διαθέτει στον Ασπρόπυργο, η οποία θα είναι εστιασμένη στην παραγωγή εξαρτημάτων αμυντικού εξοπλισμού και συναφών προϊόντων.       

Η χρηματιστηριακή παρουσία

Η Mevaco έχει ιστορία πάνω από σαράντα χρόνια, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήλθε την 1η Μαρτίου του 1999, στην τιμή των 4,70 ευρώ. Εισήχθηκαν 10,5 εκατ. μετοχές, όσες διαπραγματεύονται και σήμερα, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 41,8 εκατ. ευρώ. Υποφέρει από χαμηλή εμπορευσιμότητα κάτι που «αδικεί» σημαντικά το χρηματιστηριακό προφίλ αυτής της εταιρείας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας