Μενού Ροή
Σε υψηλά 23 ετών η μετοχή της Mevaco – Το ρεκόρ μεγεθών και το άνοιγμα στην ενέργεια

Σε νέα υψηλά 23 ετών έκλεισε χθες η μετοχή της εταιρείας Mevaco Μεταλλουργική, καθώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 6,06% στα 3,50 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2000! Πρόκειται ασφαλώς για ένα ρεκόρ, καθώς ελάχιστες είναι οι μετοχές του Χ.Α. που έχουν κλείσει την «ψαλίδα» των αποδόσεων με την εποχή της… νιρβάνας και της φούσκας της εποχής 1999 – 2000.

Η μετοχή, η οποία ενισχύεται σε ποσοστό 33,56% το 2023, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά, έστω και με… καθυστέρηση καθώς πάσχει από μικρή εμπορευσιμότητα, την εξαιρετική πορεία που έχει η εισηγμένη σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η εταιρεία, μέσω του ανοίγματος που έχει κάνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην κατασκευή – παραγωγή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει σημειώσει πολύ μεγάλη αύξηση εργασιών, ενώ στοχεύει και την είσοδο στην αγορά των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και σε projects της αμυντικής βιομηχανίας.

Η πρόβλεψη της διοίκησης για το σύνολο του 2022 ήταν για κύκλο εργασιών στα 35 εκατ. ευρώ, όμως ξεπέρασε το στόχο. Ο κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε στα 38,811 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένος έναντι του 2021 που ήταν στα 23,284 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα EBITDA του 2022 διαμορφώθηκαν στα 4,983 εκατ. ευρώ έναντι 3.424 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη του 2022 έφτασαν στα 3,167 εκατ. ευρώ έναντι 1,938 εκατ. ευρώ το 2021.

Λόγω του ισχυρού αναπτυξιακού momentum των ΑΠΕ στη χώρα μας, η Mevaco Μεταλλουργική, η οποία μεταξύ άλλων παράγει και τις μεταλλικές βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πάνελ, βλέπει τα μεγέθη της να εκτινάσσονται. Ο τζίρος στο τρίτο τρίμηνο και το τέταρτο τρίμηνο του 2022 πήγε εξαιρετικά, ενώ με παρόμοιο ισχυρό momentum έχει ξεκινήσει και το 2023.

Μεταλλικές κατασκευές και βάσεις για φωτοβολταϊκά

Η Mevaco έχει πολυετή εμπειρία στις μεταλλικές κατασκευές, καθώς κατασκευάζει και παρέχει σταθερές και περιστρεφόμενες μεταλλικές βάσεις για φωτοβολταικά πάρκα. Μέχρι σήμερα, πολλές κατασκευές έχουν παραδοθεί παγκοσμίως (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Λατινική Αμερική, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος κ.ά.), έχοντας ήδη στο ενεργητικό της εγκαταστάσεις ισχύος άνω των 1000MWp (1GWp).

Οι μεταλλικές κατασκευές για βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι πλέον η δραστηριότητα που εισφέρει ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Δε θα ήταν υπερβολή να τονιστεί πως η Mevaco είναι πλέον leader ή μέσα στους δύο – τρεις κορυφαίους «παίκτες» στο συγκεκριμένο τομέα, αφού παράγει ένα μεγάλο ποσοστό των κατασκευών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας.

Η συμφωνία με τη Naval Group

Σημειώνεται πως η Mevaco Μεταλλουργική έχει υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο με το γαλλικό κολοσσό Naval Group που δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία. Η συμφωνία υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022 ανάμεσα στη Mevaco και την Naval Group για τις ελληνικές φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού και είναι μόνο η αρχή καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά, αφού δεν είναι πλέον μόνο υποψήφια να αναλάβει εργασίες στις ελληνικές FDI, αλλά και δουλειές του γαλλικού ομίλου ανά τον κόσμο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη εμπλοκή της εταιρείας με τις αμυντικές κατασκευές, αφού εδώ και δέκα και πλέον χρόνια συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας, την Intracom Defense, για την οποία κατασκευάζει υποαπάρτια των Patriot. Οπαδός των φωτοβολταϊκών και μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια είναι και η ίδια η Mevaco, καθώς διαθέτει ήδη στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο μονάδα ισχύος 1 MW, ενώ στόχος είναι ο διπλασιασμός, ώστε να καλύψει περαιτέρω τις ανάγκες της.

Η χρηματιστηριακή παρουσία

Η Mevaco εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο την 1η Μαρτίου του 1999 στην τιμή των 4,70 ευρώ. Εισήχθηκαν 10,5 εκατ. μετοχές, όσες διαπραγματεύονται και σήμερα, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 36,7 εκατ. ευρώ. Υποφέρει από πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα κάτι που «αδικεί» σημαντικά την παρουσία της μετοχής στο ταμπλό, η οποία σαφώς αξίζει πολύ καλύτερης εικόνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας