Μενού Ροή
Ανδ. Σιάμισιης - HELLENiQ ENERGY: Τα μηνύματα μετά την εξαγορά της Elpedison - Η αξία, το τίμημα, οι στόχοι και η σιγή “ασυρμάτου” για το placement

“Δεν παίρνουμε την εταιρεία για να μείνουμε εδώ που είμαστε, Την αγοράζουμε για να την αναπτύξουμε και να έχει ουσιαστικό ρόλο στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου”. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας, στα ΜΜΕ, σε ενημερωτική συνάντηση, το απόγευμα της Πέμπτης, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη μέρα της  Elpedison. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, η HELLENiQ ENERGY (HE) ανακοίνωσε, επίσημα, μετά από μια μακρά πορεία που ξεκίνησε πριν  3-4 χρόνια την εξαγορά του 50% της Elpedison από τον συμμέτοχο, την Edison, έναντι συνολικού τιμήματος 164 εκατ. ευρώ που υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να αυξηθεί έως και τα 195 εκατ. ευρώ. 

Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της ΗΕ προανήγγειλε την ριζική αναμόρφωση της εταιρείας, που πατώντας, σε μια αξιόλογη εμπειρία. Όπως είπε, θα επιχειρήσει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στην αγορά. Κάτι που άλλωστε είναι στο DNA της Elpedison, όπως αναφέρθηκε, καθώς ήταν η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία (εκτός της ΔΕΗ) που στις αρχές του 2000 ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, σπάζοντας παράλληλα το μονοπώλιο στην προμήθεια. 

Σε συνέχεια της κίνησης για την εξαγορά, με βάση τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη, στόχος είναι η σταδιακή και με τεκμηριωμένη οικονομική λογική ανάπτυξη των μεριδίων. Όπως τόνισε το πιο εύκολο στην Ελλάδα είναι να αποκτήσεις μερίδια "σκοτώνοντας" τις τιμές, πρακτική, που όμως, δε θα ακολουθηθεί. Πάντως, η Elpedison θα μπει δυναμικά στο παιχνίδι και όπως είπε ο CEO της ΗΕ, εντός του 2026 είναι ρεαλιστικό η Elpedison να ελέγχει το 10% της αγοράς λιανικής στον τομέα του ηλεκτρισμού, από 5,8% που είναι σήμερα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το ποσοστό αυτό θα επιτευχθεί μέσω οργανικής ανάπτυξης και όχι -επί του παρόντος τουλάχιστον- μέσω εξαγορών.

Για την ανάπτυξη, δε, που θα είναι τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στο ρεύμα, στα οικιακά τιμολόγια,  στη Χαμηλή Τάση, αλλά και στα βιομηχανικά, στη Μέση και Υψηλή, καθώς άλλωστε με την παραγωγή η ΗΕ έχει ειδική σχέση, λόγω του κλάδου διύλισης, αναμένεται να αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία με τα PPA, αλλά και άλλες συνέργειες, με "πάτημα” το ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, που διαθέτει η ΗΕ. Να σημειωθεί ότι η ΗΕ διαθέτει ήδη 500 MW σε λειτουργία, ενώ εντός των επομένων 18 μηνών θα φθάσει το 1 GW. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, η HellenIQ Energy επενδύει 1 δις ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι του Vision 2020-2025 το οποίο σύντομα αναμένεται να αναθεωρηθεί.

Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, η δραστηριότητα στην αγορά υπό ένα καθεστώς “συνεργαζόμενου συστήματος” δύναται να εξασφαλίσει καλύτερες αποδόσεις τόσο στο κομμάτι των ΑΠΕ όσο και στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιείται παραδοσιακά η Elpedison.

Το τίμημα

Σε σχέση με το ύψος του τιμήματος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου επισήμανε ότι αυτό ανταποκρίνεται στις βασικές εκτιμήσεις για την αξία της εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι “δεν πιστεύουμε ότι δώσαμε πολλά λεφτά. Είναι μια αποτίμηση που αντιπροσωπεύει αυτό που πιστεύουμε εμείς ως προς την αξία της εταιρείας”. 

Εξειδικεύοντας ανέφερε ότι δεν απέχει από τα χρήματα που έχει επενδύσει η HΕ στην Elpedison, και πρόσθεσε ότι η αξία της εταιρείας υπολογίζεται σε 420-470 εκατ. ευρώ και ίχι 540 εκατ. όπως αναφέρθηκε στον τύπο.

Επέκταση εκτός συνόρων

Παράλληλα η διοίκηση της ΗΕ αναφερόμενη στο το ενδεχόμενο επέκτασης σε αγορές εκτός συνόρων, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σημειώνοντας, μεταξύ άλλων.  “Θεωρώ δεδομένο ότι θα εξετάσουμε την περαιτέρω επέκταση σε αγορές εκτός Ελλάδας, αξιοποιώντας την συνέργεια των Helleniq Renewables-Elpedison και Helleniq Energy.

Σε ότι αφορά τα σχέδια της Elpedison για δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη και την εγκατάσταση FSRU στο Θερμαϊκό Κόλπο, ο κ. Σιάιμισης σημείωσε ότι υπάρχουν μεν οι άδειες αλλά τα δυο σχέδια θα εξεταστούν σε νέα βάση, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει καμία απόφαση.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας

Με βάση, δε, όσα ανέφερε η διοίκηση της ΗΕ, η συμφωνία έχει συναφθεί σε επίπεδο δεσμεύσεων με την τυπική ολοκλήρωση να αναμένεται μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες. Τα επόμενα βήματα αφορούν την σύνταξη και υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών που θα καταλήξει κατόπιν διαβούλευσης των δύο μερών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρψωθεί η απαιτούμενη διαδικασία για την έγκριση της συναλλαγή από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών, η Διοίκηση του Ομίλου εμφανίζεται αισιόδοξη για την θετική έκβαση, διευκρινίζοντας ότι “Σε κάθε περίπτωση η λογική λέει ότι δεν περιμένουμε εκπλήξεις”.

Όπως πάντως ανέφερε ο CEO της ΗΕ, με το στόχο για την επόμενη μέρα να μπαίνει “ψηλά”, σήμερα η εταιρεία έχει ένα αποτύπωμα στα αποτελέσματα του Ομίλου, με 2,5 TWh παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τζίρο περί το 1 με 1,5 δισεκατομμύρια ευρω,με 60 εκατ. EBITDA και με -30 εκατομμύρια κέρδη. Με την ανάποτυξη, δε, των επόμενων ετών, αναμένεται η εικόνα αυτ΄λη να βελτιωθεί περαιτέρω δίνοντας, αξία, όπως ανέφερε και στην οικονομική εικόνα της ΗΕ, αλλά και στους μετόχους. Κάτι βέβαια, που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις.

Πώληση μετοχών από τους μετόχους

Στο φόντο αυτό, βέβαια, ο κ. Σιάμισιης τήρησε “σιγή ασυρμάτου” σεν σχέση με πληροφορίες για διάθεση πακέτου μετοχών στο χρηματιστήριο από τους δυο μετόχους σημειώνοντας ότι: “Ως εταιρία δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση από τους μετόχους. Αν ήμουν στη θέση τους θα περίμενα να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Elpedison για να προχωρήσω στο placement”.

Η συναλλαγή

Τέλος, σχολιάζοντας τις διαρροές περί ρήξης της HΕ και της Edison με αφορμή την εξέλιξη της συναλλαγής, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι άριστες μετά και από τα 15 χρόνια κοινής πορείας. Ο χωρισμός, δε, έγινε, στη βάση διαφορετικών στρατηγικών εταιρειών μεταξύ των δύο Ομίλων ως προς την «επόμενη μέρα» της Elpedison, ενώ θα συνεχίσουν σε άλλα πεδία το επόμενο διάστημα, χωρίς να υποβαθμίζονται λόγω της εξέλιξης της συναλλαγής.

Υπό αυτό πρίσμα, η αναφορά του κ. Σιάμισιη ήταν σαφής «Φεύγουμε από το τραπέζι και οι δύο ικανοποιημένοι. Είναι μια συναλλαγή που έχουμε 3 κερδισμένους. Ο μέτοχος που αγοράζει, ο μέτοχος που πουλάει και η εταιρεία που δύναται να μεγαλώσει περαιτέρω».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Σε ότι αφορά την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι είναι πολύ κοντά να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και προανήγγειλε ότι όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ το 50% του τιμήματος από την πώληση (υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ ευρώ) θα κατευθυνθείς τους μετόχους μέσω αυξημένου μερίσματος, ενώ το το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί από την εταιρία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας