Μενού Ροή
Stefanidis
Metlen: Παγκόσμια καινοτομία με ανάκτηση μετάλλων από απόβλητα - Επένδυση 500 εκατ.

Αποστολή Λονδίνο,

Η Metlen προχωρά στην εμπορική αξιοποίηση μιας πρωτοποριακής, παγκοσμίως, μεθόδου ανάκτησης μετάλλων από την επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων, όπως ανακοίνωσε ο Chief Executive Director του κλάδου μετάλλων της εταιρείας, Δημήτρης Στεφανίδης, στο πλαίσιο του Capital Markets Day σήμερα στο Λονδίνο, μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ, «ξεκλειδώνοντας» EBITDA 220 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

“Είναι ελκυστικά τα δεδομένα στην αγορά μετάλλων” τόνισε ο επικεφαλής του κλάδου Μεταλλουργίας Δημήτρης Στεφανίδης μιλώντας στην παρουσίαση της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας κάνοντας σημειώνοντας ότι η Melten έχει το πιο ανταγωνιστικό εργοστάσιο  από άποψη ενέργειας στη μεταλλουργία, την εγκατάσταση στον Άγιο Νικόλα του “Αλουμίνιον της Ελλάδος”

Όπως είπε ο κ. Στεφανίδης, αναμένεται να τρέξουν επενδύσεις ύψους 296 εκατ ευρώ ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για 1,3 εκατ παραγωγή αλουμίνας ετησίως.

“Ο εφοδιασμός των μετάλλων έχει προβλήματα. Ανησυχεί η ΕΕ για διασφάλιση της τροφοδοσίας της” τόνισε και συμπλήρωσε: “Να σας ανακοινώσω μια νέα επένδυση στην ανάκτηση μετάλλων, που είναι ευέλικτη και επιτρέπει την πολλαπλή ανάκτηση μετάλλων, σε ποσοστό έως 98%.  Το σημαντικό είναι ότι συγκριτικά σε σχέση με την τεχνολογία άλλων είναι ότι η δική μας έχει μηδενικές εκπομπές. Στο πιλοτικό εργοστάσιο στη Β. Ελλάδα με διάφορους τύπους μετάλλων με διάφορα

Για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά απόβλητα, ο κ. Στεφανίδης τόνισε ότι η ΕΕ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη διασφάλιση των κρίσιμων πρώτων υλών που απαιτούνται για την καθημερινότητα. Μέρος της λύσης προέρχεται από τα ανεπεξέργαστα υπολείμματα της εξορυκτικής διαδικασίας. Σε αυτά υπάρχουν μέταλλα αξίας 10 δισ. δολαρίων ετησίως, που περιμένουν να εξαχθούν. Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την τεχνολογία ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων από την επεξεργασία αποβλήτων, με μια τεχνολογία μοναδική: Ευέλικτη, ευπροσάρμοστη και με λιγοστά απόβλητα, με ποσοστό ανάκτησης 98%.

Η τεχνολογία αυτή σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά στις εγκαταστάσεις της METLEN στη Σίνδο στη βόρεια Ελλάδα. Η λειτουργία αυτή θα εφαρμοστεί στις εγκαταστάσεις της METLEN στη βόρεια Ελλάδα και την κεντρική Ρουμανία. Η πρώτη μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα θα επικεντρώνεται στην παραγωγή χαλκού και νικελίου, με ετήσια παραγωγή 33.000 τόνων. Η δεύτερη μονάδα στη Ρουμανία θα ξεκινήσει παράγοντας 115.000 τόνους ψευδαργύρου ετησίως, με στόχο στη δεύτερη φάση να αυξήσει την παραγωγή στους 140.000 τόνους.

Ο κ. Στεφανίδης έθεσε ως μεσοπρόθεσμο στόχο την ανάκτηση συνολικά 290.000 τόνων μετάλλων κάθε χρόνο, μέσα από τις τρεις εγκαταστάσεις: τη μονάδα στη Σίνδο, που ήδη λειτουργεί με δυναμικότητα 33.000 τόνων ετησίως, και τη νέα μονάδα στη Ρουμανία —η οποία βρίσκεται στη φάση ωρίμανσης της επένδυσης— με σκοπό την αξιοποίηση καταλοίπων ψευδαργύρου για την παραγωγή χαλκού, καθαρού ψευδαργύρου, σιδήρου και σιλικόνης.

Η νέα τεχνολογία έχει ήδη πάνω από 5 εκατ. τόνους εξασφαλισμένης πρώτης ύλης, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για πρόσβαση σε επιπλέον πρώτη ύλη σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη.  "Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε 500 εκατ. σε επενδύσεις, παράγοντας 290 χιλ τόνους κρίσιμων υλών ετησίως" δήλωσε χαρακτηριστικά. Και αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα στο μακρύ ταξίδι της METLEN energy, καθώς εξετάζεται η εξόρυξη γερμανίου και σκανδίου. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας