Δήλωση προθέσεων για να εντείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στο έργο AquaSector - το όραμα του πρώτου μεγάλου γερμανικού υπεράκτιου πάρκου υδρογόνου υπέγραψαν οι ενεργειακοί κολοσσοί RWE, Shell, Gasunie και Equinor. Το έργο στοχεύει να δείξει ότι στη Γερμανία η παραγωγή υδρογόνου με υπεράκτιες εγκαταστάσεις επιτρέπει έναν αποτελεσματικό, οικονομικά αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο παραγωγής πράσινου υδρογόνου.
Το έργο AquaSector σκοπεύει να εγκαταστήσει περίπου 300 MW χωρητικότητας ηλεκτρολύτη για παραγωγή έως 20.000 τόνων ετησίως πράσινου υδρογόνου υπεράκτια. Το πράσινο υδρογόνο σχεδιάζεται να μεταφερθεί μέσω αγωγού, που ονομάζεται AquaDuctus, στην περιοχή της Γερμανίας Heligoland από το 2028.
Οι εταίροι θεωρούν το έργο AquaSector επίσης ως «απόδειξη της ιδέας» για την υλοποίηση του οράματος AquaVentus για παραγωγή έως και 10 GW πράσινου υδρογόνου υπεράκτια έως το 2035 και μεταφορά του μέσω εκτεταμένου αγωγού στην ηπειρωτική Γερμανία.
Τα πλεονεκτήματα
Σε σύγκριση με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην ανοικτή θάλασσα, η παραγωγή υδρογόνου στη θάλασσα και η μεταφορά μέσω αγωγού θα μπορούσαν να προσφέρουν σαφή οικονομικά πλεονεκτήματα. Ο αγωγός θα μπορούσε να αντικαταστήσει πέντε συστήματα μετάδοσης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC), τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να κατασκευαστούν. Είναι μακράν η πιο συμφέρουσα επιλογή για μεταφορά μεγάλων όγκων ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
Ως μέρος της οικογένειας του έργου AquaVentus και μαζί με ολόκληρη την πρωτοβουλία, οι εταίροι θέλουν να συμβάλουν στην αλλαγή του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το AquaSector είναι επομένως βασικό ορόσημο στην εφαρμογή των γερμανικών και ευρωπαϊκών στρατηγικών υδρογόνου.
Το έργο μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της αγοράς που θα φέρει μια ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για πράσινο υδρογόνο. Το πρώτο βήμα στο έργο AquaSector για τους εταίρους είναι να πραγματοποιήθεί μια λεπτομερής μελέτη σκοπιμότητας. Η μελέτη θα παρέχει σημαντικές αρχικές ενδείξεις των συνθηκών υπό τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχώς το υπεράκτιο πάρκο υδρογόνου, καθώς και οι τεχνικές και εμπορικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν όσον αφορά την υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου.