Μενού Ροή
Πως η Sunlight γίνεται παγκόσμιος «παίκτης» στις μπαταρίες

Σε σημαντικές επενδύσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν τον όμιλο Sunlight - μέλος του Olympia Group (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) - μέσα στους κορυφαίους «παίκτες» του διαρκώς αναπτυσσόμενου κλάδου μπαταριών και αποθήκευσης ενέργειας παγκόσμια βρίσκεται η ελληνική εταιρεία.

 Πρόκειται για κρεσέντο επενδύσεων που θα καταστήσει τη βιομηχανική μονάδα στην Ξάνθη ένα πραγματικό giga-factory, αλλά και τις δύο μονάδες στο εξωτερικό, σε Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα κομβικά hub, που θα συμβάλουν στην επέκταση του ομίλου διεθνώς.

Πρόσθετες επενδύσεις

Η εταιρεία προχωρά σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στα εργοστάσιά της σε Ξάνθη, Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής σε 7GWh έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Εξ αυτών, 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου-οξέος, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμική της βιομηχανικής μονάδας της Ξάνθης από 4GWh σε 5.3GWh.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών έλξης μολύβδου-οξέος ανοιχτού τύπου παγκοσμίως.

Παράλληλα, 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, ενισχύοντας κατά 1,7GhW την ετήσια δυναμικότητα συναρμολόγησης.

H επένδυση αυτή προστίθεται στην επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ της εταιρείας στη βιομηχανική μονάδα της Ξάνθης, με έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στη νέα γραμμή παραγωγής πρωτοτύπων στοιχείων λιθίου.

Την αυξημένη παραγωγή θα υποστηρίξει η μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου-Οξέος της εταιρείας, η οποία παρέχει ήδη το 60% των απαιτούμενων πρώτων υλών, μειώνοντας τη χρήση φυσικών πόρων.

Η απόφαση χρηματοδότησης της εταιρείας

Πρόσφατα υπογράφηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, η απόφαση χρηματοδότησης της εταιρείας με το ποσό των 49,9 εκατ. ευρώ για το έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», που αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) συνολικού κόστους 105,26 εκατ. ευρώ.

Η συμμετοχή της Sunlight στο έργο θα ανέλθει στο ποσό των 55,36 εκατ. ευρώ, με την ελληνική εταιρεία να είναι η πρώτη που εντάσσεται σε πρόταση στο πλαίσιο των IPCEIs.

Στο πρώτο στάδιο του έργου θα γίνει η έρευνα και ανάπτυξη νέων στοιχείων συσσωρευτών λιθίου, που κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων / εκφορτίσεων.

Στη συνέχεια του ερευνητικού έργου, θα γίνει η δοκιμαστική παραγωγή στοιχείων λιθίου. Τα στοιχεία συσσωρευτών λιθίου που θα αναπτυχθούν θα είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο κομβικός ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας

Μεγάλο βάθος δίνει η εταιρεία στην έρευνα και την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, εξού και η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ από το υπό εξέλιξη πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρεις αυτοματοποιημένες γραμμές συναρμολόγησης για συστάδες στοιχείων (modules) λιθίου και ολοκληρωμένα συστήματα μπαταριών λιθίου, καθώς και μία γραμμή συναρμολόγησης για Έρευνα & Ανάπτυξη modules και μπαταριών λιθίου.

Αυτή η επένδυση υπηρετεί το στόχο της εταιρείας να προσφέρει στην παγκόσμια αγορά ολοκληρωμένες λύσεις λιθίου για την εκτός δρόμου κινητικότητα, για βιομηχανική χρήση, και για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει έως το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η εκτιμώμενη απόδοση ανέρχεται σε 1,7GWh κατ’ έτος, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί επιπλέον χώρος στις εγκαταστάσεις με δυνατότητα υπερδιπλάσιας χωρητικότητας έως και 4GWh.

Η επένδυση των 50 εκατ. αυξάνει τη συνολική δέσμευση κεφαλαιουχικών δαπανών της Sunlight σε 180 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2023.

Από αυτά, 150 εκατ. προορίζονται για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων λιθίου και 30 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη παραγωγή προϊόντων μολύβδου.

Όπως έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Λάμπρος Μπίσαλας, με τις νέες επενδύσεις η βιομηχανική μονάδα της Sunlight στην Ξάνθη καθίσταται ένα πραγματικό giga-factory, στοχεύοντας να καλύψει τόσο την τρέχουσα όσο και τη μελλοντική ζήτηση για λύσεις εκτός δρόμου κινητικότητας και αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ.

Οι μπαταρίες σε κεντρικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας

Για τη Sunlight το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Κεφαλαιοποιώντας πολλά χρόνια συνεχούς έρευνας, εστιάζει πλέον στην τεχνολογία λιθίου.

Για τη μαζική μετάβαση από τη χρήση ορυκτών σε ηλεκτρικές λύσεις, η διαθεσιμότητα μπαταριών είναι καθοριστικός παράγοντας.

Η ανάγκη για αποδοτικές μπαταρίες – στις εφαρμογές μεταφορών, ενέργειας και βιομηχανίας - αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η αγορά των μπαταριών συνεχώς αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς στην Ευρώπη το 2025 θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας