Μενού Ροή
ElvalHalcor: Έτσι «νικάμε» το ενεργειακό κόστος – Mega trend αλουμίνιο – χαλκός

Η διατάραξη της αγοράς ενέργειας και οι ευρύτεροι κλυδωνισμοί με το αυξημένο κόστος της βιομηχανίας δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και των ελληνικών βιομηχανιών, αλλά ακουμπάει όλες τις βιομηχανίες διεθνώς.

Πρόκειται για ένα οικουμενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σύσσωμη η διεθνής βιομηχανία.

Άρα, έχουμε την ευελιξία να αυξήσουμε τις τιμές χωρίς να πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ενώ η ζήτηση για όλα τα προϊόντα μας είναι τεράστια, τόσο στο αλουμίνιο, όσο και στο χαλκό».

Αυτά επισημαίνουν στο EnergyMag.gr στελέχη κορυφής του ομίλου ElvalHalcor, απαντώντας στο πως αντιμετωπίζει η μεγάλη ελληνική βιομηχανία που αποτελεί την κορυφαία εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως «το εξαιρετικό momentum πωλήσεων που ο όμιλός μας έχει χτίσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, οπότε οι συνθήκες μας επιτρέπουν είτε να απορροφήσουμε κάποιες αυξήσεις όπου κρίνουμε απαραίτητο, είτε να αυξήσουμε τις τιμές».

Το έλαστρο TANDEM

Η ElvalHalcor έχει κάνει πολύ σημαντικές επενδύσεις όλα τα τελευταία χρόνια έχοντας καταστεί μια από τις κορυφαίες μονάδες στον κόσμο στον τομέα της, έχοντας μερίδια - που για μια χώρα που έχει «πολεμήσει» την επιχειρηματικότητα τη και έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση – είναι αν μη τι άλλο τιμητικά.

Ειδικά το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Elval διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες.

Το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας, που κατέστησε την Elval παγκόσμιο «παίκτη» στον κλάδο της έλασης αλουμινίου.

Η επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ και καθιστά το εργοστάσιο της Elval το πλέον σύγχρονο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο.

Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ

Συνάμα, ο όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει νέο επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, με στόχο να κατακτήσει ακόμη περισσότερες διεθνείς αγορές, σε μια συγκυρία που η ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, είναι η μεγαλύτερη ιστορικά.

Με τις επενδύσεις αυτές ο όμιλος έχει τοποθετηθεί άριστα στα mega trends που είναι το αλουμίνιο και ο χαλκός, τα οποία αποτελούν τα πλέον «πράσινα» μέταλλα παγκοσμίως και τα (μόνα) σχεδόν 100% ανακυκλώσιμα, κάτι που τα καθιστά κορυφαία στην αλυσίδα της ζήτησης.

«Όλοι αυτοί οι λόγοι μας οδηγούν στο να αισιοδοξούμε και για το 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η ElvalHalcor συνεχίζει να κάνει επενδύσεις που τη φέρνουν ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις παγκόσμια στο χώρο της», σημειώνουν στελέχη του ομίλου.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης το 2022 ήρθε λόγω της ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου και των υποδομών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου.

Μέσω όλων αυτών των επενδύσεων, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος αναβαθμίζεται τα μέγιστα και πλέον αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα.

Η γραμμή βαφής

Περί τα τέλη του τρέχοντος έτους προστεθεί και η γραμμή βαφής η οποία θα αναβαθμίσει τα τελικά – ετοιμοπαράδοτα – προϊόντα του ομίλου, αυξάνοντας το ήδη υψηλό μερίδιο που έχει με πελάτες εταιρείες αναψυκτικών, ποτών, τροφίμων κ.λπ. και μάλιστα σε εντελώς διαφορετικές τιμές από τις τιμές χοντρικής.

Άλλωστε, ο κλάδος της συσκευασίας είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί θα στραφεί και ένα μεγάλο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται στα Οινόφυτα.

Η ζήτηση

Με τη νέα επένδυση θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στα Οινόφυτα και από τους 350 χιλιάδες τόνους ετησίως - ήτοι περίπου χίλιους τόνους την ημέρα – στοχεύει να φτάσει τους 520 χιλ. τόνους μέσα στο 2023.

Όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε μια συγκυρία που η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.

Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια, με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας