Επενδύσεις που φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Metron SA, μια ελληνική βιομηχανία ανελκυστήρων, της οικογένειας Σάνδρου με έδρα τη ΒΙΠΕ Σερρών.
Με παρουσία σε 50 χώρες και με το 70- 80% του τζίρου της στο εξωτερικό, ανταγωνίζεται με ίσους όρους μεγάλες διεθνείς εταιρείες αλλά και τα Κινεζικά σχήματα, που ειδικά σε αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής επελαύνουν.
Με το καλό διεθνές της όνομα και ορμή από το επενδυτικό πρόγραμμα η εταιρεία, που κλείνει φέτος τριάντα χρόνια λειτουργίας στοχεύει σε περαιτέρω διείσδυση σε αγορές της Β. Αμερικής. Οι βασικές αγορές του εξωτερικού είναι η κεντρική Ευρώπη, όπου η εταιρεία έχει δημιουργήσει δύο θυγατρικές σε Γερμανία και Πολωνία, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τη co CEO της εταιρείας Ά. Σάνδρου επόμενοι στόχοι είναι η περαιτέρω διείσδυση σε Γερμανία και Καναδά, αλλά και η αγορά της Βρετανίας.
Η εταιρεία σήμερα έχει περάσει στη δεύτερη γενιά – την κα Άννα Σάνδρου και τον κ. Βασίλη Σάνδρο εξειδικεύεται πλέον στην παραγωγή σύνθετων και ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών ανελκυστήρων. Ωστόσο παρά τη σημαντική της παρουσία αλλά και το ρόλο της στην περιοχή, σε σχέση με την προσπάθειά της να επενδύσει σε φωτοβολταίκό 1 MW για την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια συναντά το μεγάλο πρόβλημα των δικτύων, που εδώ και χρόνια δεν έχει λυθεί.
Πάντως η Metron συνεχίζει δυναμικά και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ανελκυστήρων, όπως Μηχανικοί Ανελκυστήρες (με και χωρίς μηχανοστάσιο), υδραυλικούς ανελκυστήρες, εξαρτήματα, μεταλλικά φρεάτια, κυλιόμενες σκάλες και διαδρόμους. Σημειώνεται ότι μετά την οικονομική κρίση στην εγχώρια αγορά η εταιρεία στράφηκε στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το 90% των πωλήσεων της να έρχονται από εξαγωγές, ωστόσο η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα έχει μοιράσει τον τζίρο σε 70%-30%.
Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει περισσότερα 4.300 projects στην Ελλάδα και διεθνώς. Στο εργοστάσιο 15.000 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΑ των Σερρών η Metron έχει πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής και προχωρά σε νέες επενδύσεις αθροιστικού ύψους 9 εκατ. ευρώ, μέρος εκ των οποίων αφορά την επέκταση του εργοστασίου κατά 3.000 τ.μ.
Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 250 εργαζόμενους ενώ το 2024 έκλεισε με κύκλο εργασιών της τάξης των 21,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στο 10% επί του τζίρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ξεκίνησε ωστόσο από την παραγωγή θυρών (με αρχικό μάλιστα επενδυτή τον όμιλο Αλουμύλ), βρίσκοντας ωστόσο στη συνέχεια το μοντέλο που θα της έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια εξόχως ανταγωνιστική αγορά, που μοιράζεται ανάμεσα σε μεγάλους πολυεθνικούς παίκτες, στις ελληνικές επώνυμες εταιρείες, αλλά και ένα πλήθος μικρών εταιρειών που δεν προσφέρουν ωστόσο τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.