Η δυναμική είσοδος του ομίλου Βαρδινογιάννη στην Ελλάκτωρ με την εξαγορά του 30% που κατέχουν οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης είχε και «ουρά», αφού ο απώτερος στόχος της οικογένειας μέσω της Motor Oil ήταν η εξαγορά της θυγατρικής Άνεμος που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και κυρίως στα αιολικά πάρκα.
Η Motor Oil έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με τη Reggeborgh για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δισ. ευρώ και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.
Σημειώνεται πως η Άνεμος ήταν θυγατρική της Ελλάκτωρ αλλά το 2018 απορροφήθηκε από την εισηγμένη εταιρεία. Για να πωληθεί θα πρέπει να γίνει απόσχιση κλάδου ώστε να αποκτηθεί από τη Motor Oil ως νομική οντότητα. Η Άνεμος μάλιστα ήταν το «άγιο δισκοπότηρο» στην κόντρα των οικογενειών Καλλιτσάντση και Μπόμπολα-Κούτρα το καλοκαίρι του 2017 για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.
Η μεγάλη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν η αξιοποίηση της Άνεμος. Η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα επιθυμούσε να πωληθεί –υπήρχαν προσφορές- ώστε να «αναπνεύσει» οικονομικά ο όμιλος, ενώ η οικογένεια Καλλιτσάντση υποστήριζε ότι η διατήρηση της συμμετοχής θα ήταν περισσότερο επωφελής για τον όμιλο προϊόντος του χρόνου. Η νίκη της οικογένειας Καλλιτσάντση για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ καθόρισε και την τύχη της Άνεμος που όχι μόνο παρέμεινε στον όμιλο αλλά απορροφήθηκε από τη μητρική εταιρεία.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου αποτελούν στρατηγικές επιλογές του ομίλου της Motor Oil. Διαθέτει σε λειτουργία 280MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας –τα 220MW τα είχε αποκτήσει από τη Fortress - ενώ βρίσκονται υπό ανάπτυξη επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης. Υπό κατασκευή από τη Motor Oil είναι σταθμοί ΑΠΕ ισχύος 84 MW και υπό ανάπτυξη άδειες συνολικής δυναμικότητας 650 MW. Ο όμιλος της Motor Oil, δραστηριοποιείται και στην παραγωγή υδρογόνου στο διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων, καθώς διαθέτει μια μονάδα συνεχούς καταλυτικής αναμόρφωσης Νάφθας (CCR) που παράγει υδρογόνο ως παραπροϊόν και μια εξ’ολοκλήρου μονάδα παραγωγής υδρογόνου βασισμένη στην καταλυτική αναμόρφωση μεθανίου με ατμό (SMR) προκειμένου να παρέχει καθαρό υδρογόνο στις μονάδες διυλιστηρίου.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ