Μενού Ροή
Στον ενεργειακό κολοσσό Masdar από το Άμπου Ντάμπι το επόμενο "πράσινο" νησί

Με τη συνδρομή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να συνεχιστεί το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Gr – Eco Islands για την πράσινη μετάβαση μικρών, μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με την εταιρεία Masdar, η οποία είναι θυγατρική της Mudabala Investment Company, που αποτελεί έναν από τους βασικούς επενδυτικούς βραχίονες της τοπικής κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι.

Το μνημόνιο κατανόησης προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα διαλέξουν ένα νησί με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους που δεν είναι συνδεδεμένο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, για να γίνει το επόμενο πράσινο νησί μετά τη Χάλκη.

Υβριδικά έργα

Σε πρώτη φάση η συμμετοχή της Masdar στο εγχείρημα θα είναι πιλοτική και θα αφορά στην ανάπτυξη υβριδικών έργων ΑΠΕ με μπαταρίες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε βασικές υποδομές όπως σχολεία, δημοτικά κτίρια και κέντρα υγείας.

Ο πράσινος και καινοτόμος μετασχηματισμός του νησιού προβλέπει επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης για ηλεκτροκίνηση, σύγχρονων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και την ανάπτυξη δικτύου 5 G στα πρότυπα της Χάλκης.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου project, το ΥΠΕΝ και η Masdar θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας τους και σε άλλα μικρά, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά.

Η εμπειρία της εταιρείας από το Άμπου Ντάμπι στο πρόγραμμα Gr-Eco Islands μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, καθώς διαθέτει ήδη ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων και επεξεργασίας υγρών αστικών λυμάτων.

Η Masdar έχει επενδύσει σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στην Αυστραλία και το Μαρόκο, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αυστραλία κατασκευάζει δύο μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων, οι οποίες θα μπορούν να παράγουν ετησίως 240 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 40 χώρες και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έργων ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή. Το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 9 δισ. δολάρια, ενώ τα έργα στα οποία έχει επενδύσει έχουν εγκατεστημένη ισχύ που αγγίζει τα 14 GW.

Στην Ελλάδα

Το 2021 η Masdar ανακοίνωσε τα σχεδιά της για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην Ελλάδα σε κοινοπραξία Taaleri Generation (MTG). Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Masdar στην ελληνική αγορά, η οποία θα υλοποιηθεί από την MTG με συνεταίρους την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την Autohellas.

Το έργο αναπτύσσεται στην περιοχή της Βοιωτίας και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κατασκευή του να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο αναμένεται να συμμετάσχει στο σύστημα δημοπρασιών πριμοδότησης για τα τιμολόγια καθορισμένης τιμής αγοράς (feed-in-tariffpremiumauctionscheme) στην Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας