Μενού Ροή
Έρχονται deals σε κατασκευές, υποδομές και ενέργεια

Με ιδιαίτερο τρόπο ξεχωρίζουν το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας, αντανακλώντας την πολύ μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπου φαίνεται πως επίκεινται σημαντικές εξελίξεις και ανακοινώσεις deals.

Θυμίζουμε ότι ο ευρύτερος τομέας των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας έχει δώσει και τα πιο ισχυρά deals την τελευταία διετία, ενώ είναι και ο χώρος που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εκδόσεων ομολόγων.

Στην αγορά υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα στον ευρύτερο αυτό χώρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είμαστε κοντά στις ανακοινώσεις κάποιων deals (Δομική Κρήτης, Intrakat, ίσως και Τέρνα Ενεργειακή), ενώ θετικά συμβάλουν σε όλο αυτό το ανασκούμπωμα, εμβληματικά projects που είτε προχωρούν, όπως το Ελληνικό στο οποίο έγιναν τη Δευτέρα τα εγκαίνια, είτε ξεμπλοκάρουν, όπως το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό.

Συνάμα, προ ημερών, στις 30 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ εγκαινιάστηκε η γραμμή 3 του μετρό που ενώνει τον Πειραιά με το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Πρόκειται για έργα που έχουν περάσει κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου, με μνημειώδεις καθυστερήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, κωλυσιεργίες κάθε είδους, ματαιώσεις διαγωνισμών, εκδικάσεις και αναιρέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και καθυστερήσεις που οφείλονταν ξεκάθαρα στον πολιτικό παράγοντα.

Για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, εμβληματικά έργα προχωρούν καθώς υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η οικοδομή έχει πάρει «φωτιά» την τελευταία τριετία, οι απαλλοτριώσεις και οι αντιπαροχές έχουν έρθει με έμφαση στο προσκήνιο, ενώ παρά την αύξηση των τιμών των υλικών, η φρενήρης τάση δεν ανακόπτεται.

Η (νέα) άνοιξη της οικοδομής

Η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% στην οικοδομή από το καλοκαίρι του 2019 άλλαξε το ρου μιας «βιομηχανίας» που για δεκαετίες… μεγάλωσε την Ελλάδα, όμως για δέκα και πλέον χρόνια ήταν σε παρακμή και ύφεση. Η οικοδομή επηρεάζει τουλάχιστον άλλα σαράντα επαγγέλματα σ’ όλη την αλυσίδα της δραστηριότητας, ενώ η απόφαση για παράταση στην αναστολή του ΦΠΑ έως τα τέλη τουλάχιστον του 2024, ήρθε να κουμπώσει πάνω στο ισχυρό momentum που έχει διαμορφωθεί σ’ όλη τη χώρα στο συγκεκριμένο κλάδο.

Συνδυαστικά με όλα αυτά αλλά ως κυρίαρχος καταλύτης έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης να υποστηρίξει τα μεγάλα έργα υποδομών, κατασκευών και ενέργειας. Τα έργα που μέλλουν να γίνουν, οδικά, σιδηροδρομικά, υποδομών, ενεργειακά και αναβάθμισης κτηρίων, θα ξεπεράσουν σε αξία τα 13 δισ. ευρώ και βάζουν όλο τον κλάδο στο «παιχνίδι».

Όλα αυτά τα έργα που αφορούν ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις, συγχρηματοδοτούμενα κ.α. απαιτούν μεγαλύτερα σχήματα, συμπράξεις και ικανά μεγέθη ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που – για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα και σε τέτοια έκταση – παραδοσιακοί αντίπαλοι στα κατασκευαστικά «χαρακώματα» έχουν δημιουργήσει κοινοπραξίες για διάφορα projects, υποδομών, πράσινης ενέργειας, κατασκευών κ.λπ.

Δομική Κρήτης, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή

Κοντά στο να κλειδώσει είναι το deal μεταξύ της Δομικής Κρήτης και του πατριάρχη των κατασκευών Δημήτρη Κούτρα, που σε σύμπραξη με τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams - όταν ολοκληρωθεί το due diligence – θα αποκτήσουν περίπου το 50% της εταιρείας. Θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση, ενώ η μετοχή θα μείνει στο ΧΑ. Η εξαγορά θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση της Wade Adams στην ελληνική αγορά.

Έτσι, η Δομική Κρήτης θα αποτελέσει το όχημα εισόδου στην ελληνική αγορά για τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο της Wade Adams, ενός ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου με δραστηριότητα κυρίως στη Μέση Ανατολή και τζίρο 500 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Δομικής Κρήτης ενισχύεται κοντά στο 13% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πολύ έντονη κινητικότητα υπάρχει στην Intrakat που το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε αρκετές κινήσεις και εξαγορές, όπως της DNC Energy, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Ellington Solutions με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν. Παράλληλα, εξαγόρασε το ξενοδοχείο Apanema Resort στη Μύκονο έναντι 10,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή διαπραγματεύσεων για μια σύμπλευση (και) μετοχική, πέραν της επιχειρησιακής που ήδη έχουν εδώ και χρόνια με την εταιρεία W.A.T.T. AE, του Θανάση Κατρή.

Στην Τέρνα Ενεργειακή, όλα παραμένουν ανοικτά στο θέμα του ενδεχόμενου deal με τον αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier. Στελέχη κορυφής του First Sentier βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Ελλάδα, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ επισκέπτονται και εμβληματικά έργα της ΤΕΝΕΡΓ. Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε χθες στα 9 ευρώ με άνοδο 1,24%, ενώ της Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε πάνω από τα 18 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό διμήνου.

Εξαιρετικά μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη ΔΕΗ, καθώς στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας άλλαξε χέρια σχεδόν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω πακέτων, οπότε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται νεότερα αναφορικά με το ποιος πούλησε και κυρίως ποιος αγόρασε τις μετοχές.

Την περασμένη Παρασκευή πέρασε πακέτο 1,8 εκατ. μετοχών της Επιχείρησης (το 0,45% των μετοχών) έναντι 9,61 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε άλλο ένα 1.684.123 μετοχών, αξίας 9,20 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της ΔΕΗ έχει συμπληρώσει 4ήμερο σερί ανόδου, με συνολικά κέρδη 9,11%.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας