Έχει το χάρισμα να διαβλέπει τον οικονομικό κύκλο και την πορεία ολόκληρων κλάδων και να πουλάει πριν την κορύφωσή τους, αλλά και το χάρισμα να διακρίνει επενδυτικές ευκαιρίες εκεί που άλλοι δεν δύνανται, ή δεν… τολμούν να κοιτάξουν. Έφτιαξε το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ευρώπη με πάνω από 1.000 καταστήματα το οποίο το πούλησε το 2007 στην Cosmote, σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα (για τον ίδιο) deals, που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στον εγχώριο πολιτικοοικονομικό στίβο.
Επένδυσε σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από το Ουζμπεκιστάν έως την Πολωνία και πούλησε μερίδια με σημαντικά οφέλη. Το 2007 εισήλθε στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας, αποκτώντας το 53,7% της τότε τέταρτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play. Έκτοτε, με συνεχείς επενδύσεις, την κατέστησε την πρώτη εταιρεία κινητής στην πιο ανερχόμενη οικονομία της κεντρικής Ευρώπης, με μερίδιο αγοράς ύψους 28%-29% και πάνω από 15 εκατ. συνδρομητές.
Το 2017 η Play εισήλθε στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας «σηκώνοντας» πάνω από 1 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη εισαγωγή ιδιωτικής εταιρείας στο πολωνικό χρηματιστήριο, αλλά και το μεγαλύτερο IPO στην κινητή τηλεφωνία σε όλη την Ευρώπη εκείνη τη χρονιά. Το ποσοστό του περιορίστηκε τότε στο 30%, ενώ σε placement που έκανε το 2019 πουλώντας το 4,4% αποκόμισε περί τα 80 εκατ. ευρώ.
Το 2020, αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό του στην Play, αποκομίζοντας περί τα 450 εκατ. ευρώ, έχοντας πολύ μεγάλη ρευστότητα για να υποστηρίξει τις επενδύσεις του στις υπόλοιπες θυγατρικές του Olympia Group, όπως στο λιανικό εμπόριο μέσω της Public-MediaMarkt, στην πληροφορική μέσω της Softone, στο Ελληνικό μέσω του VNK Capital, αλλά και στην ενέργεια και τις μπαταρίες μέσω της Συστήματα Sunlight.
Όλα τα… λεφτά στις μπαταρίες και στην αποθήκευση ενέργειας
Η τελευταία, είναι και αυτή που συγκεντρώνει όλη την αιχμή των νέων επενδύσεων του Πάνου Γερμανού, κάτι που αποδεικνύει ότι εκεί βλέπει το… μέλλον. Σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων και ανάγκης νέων «δρόμων» σε όλο το φάσμα της ενέργειας και της αποθήκευσής της και έχοντας συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της, η Sunlight αποκτά το μέγεθος και την ευελιξία να υποστηρίξει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να γίνει κορυφαίος «παίκτης» διεθνώς.
Η εταιρεία έχει ιστορία τριάντα χρόνων, την εξαγόρασε μικρή και ζημιογόνα και πλέον την έχει καταστήσει έναν διεθνή όμιλο με παγκόσμιο αποτύπωμα. Ο ίδιος ο Π. Γερμανός ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1980 από ένα μικρό κατάστημα της Εμμανουήλ Μπενάκη πουλώντας μπαταρίες, ενώ πλέον, μέσω της Sunlight έφτασε να κατασκευάζει μπαταρίες για υποβρύχια, έχοντας στο παρελθόν ολοκληρώσει συμβάσεις με αμυντικές συμφωνίες από την Ευρώπη έως τη Χιλή.
Χωρίς να αφήνει πίσω τις διαρκείς επενδύσεις στο λιανικό εμπόριο και στην Public, την οποία εξελίσσει και εκσυγχρονίζει διαρκώς, τα πολλά και τα μεγάλα κεφάλαια ο Πάνος Γερμανός τα έχει στρέψει στις μπαταρίες, στην αποθήκευση ενέργειας και στην ενίσχυση και γιγάντωση της εταιρείας Συστήματα Sunlight, που μέσω μπαράζ εξαγορών αλλά και επενδύσεων, την έχει καταστήσει ισχυρή δύναμη διεθνώς.
Πλεον, η εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου Συστήματα Sunlight με έδρα στην Ξάνθη και το εργοστάσιο της είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, εξάγοντας άνω του 92% της παραγωγής της σε πάνω από 100 χώρες. Συνάμα, το 2015 ξεκίνησε η λειτουργία του, στην Κομοτηνή, το εργοστάσιο της Sunlight Recycling, μίας από τις τις μεγαλύτερες και πλέον σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη.
Έχοντας αποκτήσει μεγάλη ρευστότητα τόσο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όσο και μέσω της χρησιμοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που οι αγορές προσφέρουν, η εταιρεία Sunlight προχωρά σε στοχευμένες όσο και στρατηγικές εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το… οξύμωρο ελληνική εταιρεία να εξαγοράζει γερμανική στον κλάδο της βιομηχανίας
Είναι ασφαλώς… είδηση, στην Ελλάδα της αποβιομηχάνισης, μια εταιρεία όπως η Sunlight να προχωρά σε δύο μεγάλες εξαγορές στη Γερμανία, μια χώρα με τεράστια παράδοση στη βιομηχανία και τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Μετά την εξαγορά το περασμένο καλοκαίρι του 51% της γερμανικής A. Müller, η Sunlight ανακοίνωσε χθες την εξαγορά του 51% της Triathlon που έχει έδρα στη Βαυαρία.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται δεκαετίες στην ανάπτυξη και συναρμολόγηση μπαταριών για τον κλάδο των intralogistics και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα για μία σειρά βιομηχανικών οχημάτων για Κατασκευαστές Αρχικού Εξοπλισμού (OEMs), όπως τα περονοφόρα, τα παλετοφόρα και τα ανυψωτικά.
Για να γίνει αντιληπτή η επίπτωση του deal, αρκεί να σημειωθεί ότι αθροιστικά ο κύκλος εργασιών των δύο εταιρειών, δηλαδή Sunlight-Triathlon αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια.
Πλέον, μετά και την εξαγορά του ποσοστού πλειοψηφίας στην Triathlon, η Sunlight διαθέτει περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες και αποθηκευτικοί χώροι, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, απασχολώντας συνολικά 3.050 υπαλλήλους.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει έως τώρα η Sunlight που συνδυαστικά με τις υπόλοιπες κινήσεις μέσα στο 2022 αλλά και πρωτύτερα, της αλλάζουν εντελώς… πίστα και την καθιστούν παγκόσμιο «παίκτη».
Η εν λόγω εξαγορά, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντική επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας και πλήρη καθετοποίηση. Επίσης, ενισχύει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων με νέες κατηγορίες και εφαρμογές, το δίκτυο υπηρεσιών after sales καθίσταται το μεγαλύτερο παγκοσμίως στον κλάδο, και διευρύνεται η γεωγραφική κάλυψη και, κατά συνέπεια, η διάθεση προϊόντων πιο κοντά στον πελάτη.
Η εταιρεία εφαρμόζει ήδη το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγή προϊόντων μολύβδου-οξέος, με έμφαση στη δημιουργία πλήρους αλυσίδας αξίας: από την παραγωγή στοιχείων μέχρι και τις ολοκληρωμένες μπαταρίες. Το μοντέλο αυτό υποστηρίζει η προηγμένη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος της Sunlight που πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ανάκτηση έως 60.000 επιπλέον τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών από την αγορά της Γερμανίας.
Με την ίδια στρατηγική της πλήρους καθετοποίησης, η εταιρεία εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση και λειτουργία πιλοτικής γραμμής στην Ξάνθη που θα παράξει πρωτότυπα στοιχεία για μπαταρίες λιθίου, επένδυση που ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. Το επόμενο στάδιο θα περιλαμβάνει την παραγωγή στοιχείων σε βιομηχανική κλίμακα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, η Sunlight Group συνεχίζει το πλάνο υλοποίησης για ανακύκλωση και μπαταριών λιθίου. Με την ανάκτηση των υλικών αυτών θα μπορεί να προσφέρει επιπλέον δυνατότητες στην μελλοντική παραγωγή των στοιχείων λιθίου της.