Οι Σλοβένικες επιχειρήσεις θα λάβουν ενισχύσεις για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών ενέργειας στο πλαίσιο ενός σχεδίου ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, αν και εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση την Παρασκευή, ορισμένοι ήδη θεωρούν ότι είναι πολύ λίγο και πολύ αργά.
Οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες για τις επιδοτήσεις εάν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του ατμού τους αυξηθεί πάνω από 50% σε σύγκριση με το 2021. Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν το 40-80% των επιλέξιμων δαπανών, ανάλογα με το είδος της ενίσχυσης.
Το καθεστώς επιδότησης βραχείας απασχόλησης θα είναι διαθέσιμο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου 2023, ενώ το καθεστώς επιδότησης άδειας θα ισχύει μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Ιουνίου 2023. Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν το 80% των ακαθάριστων αποδοχών με ανώτατο όριο τις μέσες ακαθάριστες αποδοχές του Οκτωβρίου 2022.
Οι επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του ατμού αποτιμώνται σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθεστώτα της άδειας και της μερικής απασχόλησης σε 100 εκατ. ευρώ. Ο νόμος συνεπάγεται επίσης μια σειρά από δάνεια ρευστότητας, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Το καθεστώς καταρτίστηκε υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα υπερβαίνουν τα 350 € ανά MWh, αν και σήμερα το ποσό αυτό συχνά ξεπερνιέται.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες λένε ότι δεν θα τις βοηθήσει επαρκώς το 2023, δεδομένου του πόσο υψηλές είναι οι προσφορές που λαμβάνουν σήμερα από τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας για την ενέργεια που προβλέπεται να παραδώσουν το επόμενο έτος.
Ο Tibor Šimonka, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (GZS), δήλωσε ότι οι σλοβενικές εταιρείες λαμβάνουν προσφορές για 460 ευρώ ανά MWh κατά μέσο όρο.
Μειωμένες από το επιδοτούμενο ποσό, θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώνουν κατά μέσο όρο 316 ευρώ ανά MWh, το οποίο «εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από την τιμή που πληρώνει ο ανταγωνισμός μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη λύση θα ήταν να καθοριστεί ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που η κυβέρνηση έχει διστάσει να κάνει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αν και ένα τέτοιο σύστημα ισχύει για τις ΜΜΕ.
Ο υπουργός Οικονομίας Matjaž Han, αν και ήταν βέβαιος ότι η νομοθεσία θα έχει θετικό αντίκτυπο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις.
«Εάν δεν επιτύχουμε την ανταγωνιστικότητα που όλοι θέλουμε, θα λάβουμε νέα μέτρα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ