Μενού Ροή
Η Επιτροπή της ΕΕ γιορτάζει τα 30 χρόνια της ενιαίας αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιόρτασε την 30ή επέτειο της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ ως μοχλού ανάπτυξης που στηρίζει την οικονομική και πολιτική ισχύ της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΕΕ δημιούργησε την ενιαία αγορά της την 1η Ιανουαρίου 1993, καταργώντας τα εμπόδια στην κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίων μετά την υπογραφή της Ενιαίας Πράξης το 1987 και της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992.

«Εδώ και τριάντα χρόνια αποτελεί το θεμέλιο της ΕΕ», ανέφερε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε δήλωσή της την Τρίτη (3 Ιανουαρίου), προσθέτοντας ότι παρείχε «ευκαιρίες για εκατομμύρια επιχειρήσεις καθώς και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη».

Σε μια εναρκτήρια εκδήλωση στην Πράγα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν χαιρέτισε τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ως «ηλεκτροσόκ».

«Έδωσε στην Ευρώπη τα μέσα για να διαμορφώσει, επιτέλους, το πολιτικό και οικονομικό της πεπρωμένο», είπε.

«Τρεις δεκαετίες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τη μεγαλύτερη δημοκρατική ενιαία αγορά στον κόσμο», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας σιωπηρά ότι η κινεζική οικονομία ξεπέρασε τις οικονομίες της ΕΕ σε μέγεθος – υπό τον όρο της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης – κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Πίσω στο 1993, το κινεζικό ΑΕΠ ανερχόταν μόλις στο ένα τέταρτο περίπου του γερμανικού ΑΕΠ.

Στο δελτίο Τύπου της Επιτροπής τονίζεται επίσης ότι η ενιαία αγορά «διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης των νέων κρατών μελών που προσχώρησαν στην ΕΕ».

Ο οικονομολόγος Αντρέ Σαπίρ, ανώτερος συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης για την οικονομική πολιτική Bruegel, συμφώνησε ότι η ενιαία αγορά ήταν μια «μεγάλη επιτυχία», ιδίως για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ μετά τη δημιουργία της αγοράς.

«Όταν κοιτάζω τι συνέβη όσον αφορά τη σύγκλιση από τη στιγμή που οι χώρες αυτές εντάχθηκαν στην ΕΕ, δεν μπορώ να δω άλλη εξήγηση από την ενιαία αγορά», δήλωσε ο Σαπίρ στη EURACTIV.

Ένα αναλυτικό έγγραφο που δημοσίευσε η Επιτροπή στα τέλη Δεκεμβρίου έδειξε ότι η ενιαία αγορά ήταν ιδιαίτερα επιτυχής στην ολοκλήρωση της αγοράς αγαθών.

Το εμπόριο αγαθών μεταξύ των 28 χωρών που αποτελούσαν την Ενιαία Αγορά μέχρι το Brexit αυξήθηκε τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ όσο και το εμπόριο αγαθών των χωρών αυτών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, η εικόνα φαίνεται λιγότερο ρόδινη στο εμπόριο υπηρεσιών. Ενώ το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ των 28 χωρών αυξήθηκε επίσης ως ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ, το εμπόριο υπηρεσιών με τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσό.

Η Άνα Καβατσίνι, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικής αγοράς του Κοινοβουλίου, το χαρακτήρισε «απαραίτητο για την καθημερινή μας ζωή» σε δελτίο Τύπου την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα επιτεύγματα της ενιαίας αγοράς δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και ότι πρέπει να κάνει «ένα τολμηρό βήμα προς τα εμπρός» για να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες κρίσεις.

«Η ενιαία αγορά πρέπει να γίνει εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών μας στόχων και αξιών, από την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης έως την υπεράσπιση της δημοκρατίας μας στο διαδίκτυο», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Για το 2023, η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο έχουν προγραμματίσει ποικίλες δραστηριότητες για τον εορτασμό της 30ής επετείου, όπως μια συζήτηση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, την έγκριση μιας ανακοίνωσης της Επιτροπής για το θέμα και μια περιοδεύουσα έκθεση.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας