Στην κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα - AD Holdings κατακύρωσε το ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου, των μεταλλείων και των σχετικών δικαιωμάτων εξόρυξης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση της Λάρκο.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, "κατόπιν μη συνδρομής των προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση της ρήτρας εκατέρωθεν πλειοδοσίας στον διαγωνισμό που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνουν:
α) το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, και εκεί ευρισκόμενες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, και
β) το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και τις εκεί ευρισκόμενες εγκαταστάσεις,
το ΤΑΙΠΕΔ προέβη την 30.01.2023 στην τελική κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG".
Υποχρεώσεις και επενδύσεις
Η νέα ιδιοκτησία, κατά τον νόμο, θα αναλάβει το εργοστάσιο και τα μεταλλεία ελεύθερα υποχρεώσεων και χωρίς εργαζομένους, διαθέτοντας πέντε έτη για να εκσυγχρονίσει και να συμμορφώσει τη βιομηχανία με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Πηγές της αγοράς τοποθετούν σε άνω των 200-300 εκατ. ευρώ το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλουργίας της οποίας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Η «νέα» ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει την παραγωγή νικελίου και την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος, δραστηριότητα που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Η εταιρεία αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαθέτοντας αποθέματα νικελίου – κοβαλτίου διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 ετών. Το σιδηρονικέλιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα του οποίου η ζήτηση, διεθνώς, είναι αυξημένη.