Μενού Ροή
Κλείνει το μεγάλο deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, τελευταίες επαφές με την Enel

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία εξαγοράς της Εnel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ με τις επίσημες ανακοινώσεις να είναι θέμα ημερών. Χθες έληξε η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της μητρικής Enel από την Ιταλία για την εξαγορά της Enel Green Power Romania με τα τεχνικά κλιμάκια από την Ιταλία να... παρελαύνουν στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Ενδεχομένως να ανακοινωθεί κάποια ολιγοήμερη παράταση των διαπραγματεύσεων καθώς η ΔΕΗ είναι εισηγμένη εταιρεία, αν και πηγές κοντά στην επιχείρηση αναφέρουν πως το deal είναι πιθανό να ανακοινωθεί άμεσα.

Υποστηρίζουν δε, πως έχει γίνει πολύ καλή προπαρασκευή όλες τις προηγούμενες ημέρες, έχει ολοκληρωθεί το due diligence και απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Ταυτόχρονα επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για μια απλή εξαγορά, καθώς στην πραγματικότητα η ΔΕΗ εξαγοράζει άλλη μια ...μισή ΔΕΗ.

Η ελληνική εταιρεία διαπραγματεύεται με τους Ιταλούς της Enel το 100% της Εnel Green Power Romania που έχει εγκατεστημένη ισχύ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021 534 MW, εκ των οποίων 498 MW αιολικά πάρκα και 36 MW φωτοβολταϊκά πάρκα.

Παράλληλα, διαπραγματεύεται πλειοψηφικά ποσοστά από 51% έως 80% που ανήκουν στην Enel σε τρεις εταιρείες διανομής (σαν τον δικό μας ΔΕΔΔΗΕ) με τα μειοψηφικά ποσοστά να ανήκουν στο ρουμανικό κράτος, καθώς επίσης και το 100% δύο εταιρειών προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου με 3 εκατ. πελάτες.

Οι εταιρείες E-Distributie λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 128.000 χιλιόμετρα σε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας (South Muntenia – συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, του Banat και της Dobrogea) και καλύπτουν το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η δραστηριότητά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, καθώς και υπηρεσίες οικιακής υποστήριξης.

Η εξαγορά της Εnel Romania είναι κομβικής σημασίας για τη ΔΕΗ, καθώς από ένα ρυθμισμένο περιβάλλον στην ελληνική αγορά όπου πρέπει να μειώσει πελάτες θα έχει τη δυνατότητα να τους αναπληρώσει χωρίς περιορισμούς, από μια άλλη αγορά, διπλάσια σε πληθυσμό από την Ελλάδα και με ισχυρές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, εξασφαλίζεται περαιτέρω η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αφού θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Ρουμανία.

Ο όμιλος Enel ανέφερε λειτουργικές ζημίες 115 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους στον τομέα λιανικής της Ρουμανίας. Τον περασμένο Αύγουστο οι δύο εταιρείες προμήθειας δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μητρική τους εταιρεία λόγω της κρίσης ρευστότητας που προκλήθηκε από την εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν για τους πελάτες στις αγορές χονδρικής, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις με τις οποίες το ρουμανικό κράτος αποζημιώνει στους προμηθευτές το κόστος των ανώτατων τιμών για τους τελικούς πελάτες.

Το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει η ΔΕΗ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, με το enterprise value να προσεγγίζει το 1,9 δισ ευρώ. Η πληρωμή του τιμήματος θα γίνει κατά τα 2/3 με δανεισμό και κατά το 1/3 με ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μηνου, η ΔΕΗ είχε διαθέσιμα 2,1 δισ. ευρώ.

Τυχόν απόκτηση της Enel Green Power θα φέρει ακόμη πιο κοντά το στόχο της ΔΕΗ ώστε η επιχείρηση το 2026 να έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 5,1GW. Στον στόχο αυτό θα συμβάλλει και η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας ύψους 800 εκατ ευρώ για το σύνολο του 2022 που θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ σε δίκτυα και ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως στο 9μηνο, αν δεν υπήρχε η επιβολή φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς, που για τη ΔΕΗ ανήλθε στα 276 εκατ. ευρώ, η επιχείρηση θα είχε δημοσιεύσει κέρδη προ φόρων 100 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη για το σύνολο του 2022 και ενδέχεται το τέταρτο τρίμηνο να έχει καλυφθεί και η έκτακτη φορολόγηση με την εταιρεία να εμφανίζει οριακές ζημιές. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης έχει άλλωστε προαναγγείλει πως το 2023 θα είναι κερδοφόρο και θα μοιραστεί μέρισμα (από το 2024) ύστερα από 10 χρόνια.

BD

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας