Μενού Ροή
ΔΕΗ: Πως «ακτινογραφούν» το χτύπημα στη Ρουμανία οι Standard & Poor's και Fitch

Τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό μετά την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας  Finansbank από την Εθνική το καλοκαίρι του 2006 έναντι τριών δισ. ευρώ, έκανε πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Μάλιστα, αν εξαιρεθεί ο ο τραπεζικός τομέας, τότε η κίνηση της ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό, από καταβολής επιχειρηματικότητας! Ρεκόρ που από μόνο του μαρτυρά πολλά για το μέγεθος και το ειδικό βάρος αυτού του deal.

Μια τεράστιας σημασίας και προοπτικών κίνηση που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Η ΔΕΗ – και κατ’ επέκταση η Ελλάδα – αποκτά δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια, θέση που είχε στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 2000, όμως πλέον την αποκτά μέσω του κλάδου της ενέργειας.

Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ οφείλει να μειώσει το μερίδιο αγοράς της στο 50% - από πάνω από 63% που είναι σήμερα - και να μείνει με 3,5 εκατομμύρια πελάτες. Οι απώλειες πελατών από την υποχρέωση της μείωσης του μεριδίου της για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, θα αναπληρωθούν από τα 3,2 εκατομμύρια πελάτες που φέρνει η εξαγορά της εταιρείας στη Ρουμανία. Επιπλέον, η ΔΕΗ άδραξε την ευκαιρία που προσφέρουν οι συγκυρίες, καθώς σπάνια πουλιέται μια εταιρεία του μεγέθους της Enel Ρουμανίας και μάλιστα σε γεωγραφική περιοχή συγγενή με την Ελλάδα.

 

Η αγορά επιδοκιμάζει

Η αγορά αν μη τι άλλο επιδοκιμάζει το deal και αυτό λέει πολλά. Χθες η μετοχή έκλεισε για τρίτη συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, κερδίζοντας 2,38% με κλείσιμο στα 8,17 ευρώ, ενώ το τριήμερο έχει άνοδο +8,50%. Από την αρχή του 2023 ο τίτλος είναι στο +24,64%, με τη μετοχή πλέον να βρίσκεται σε τροχιά να προσεγγίσει ξανά, μετά από πολύ καιρό την τιμή που έγινε η αύξηση κεφαλαίου. Πλέον, η αποτίμηση της ΔΕΗ στο Χ.Α. είναι στα 3,12 δισ. ευρώ.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης από Standard & Poor's και Fitch

Θετικοί είναι οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch Ratings για το στρατηγικό «χτύπημα» της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Η Standard & Poor's προχώρησε σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Επιχείρησης στη βαθμίδα «ΒΒ-», με σταθερή προοπτική, μετά και την ανακοίνωση του mega deal. Παράλληλα σημειώνει πως η η ενσωμάτωση της ρυθμιζόμενης δραστηριότητας (περίπου 50% επί του συνολικού EBITDA) και τα πλεονεκτήματα της σχετικής διασποράς ευνοούν σε κάποιο βαθμό την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ.

Το ρίσκο να μην υλοποιηθεί άμεσα το πλάνο μιας τόσο σημαντικής εξαγοράς περιορίζεται μερικώς από το γεγονός ότι ο CEO της ΔΕΗ ήταν CEO της Enel Romania. Σε ένα σύνθετο περιβάλλον, η ΔΕΗ κατάφερε το 2022 αξιόλογες επιδόσεις, οπότε αναμένουμε η Enel Romania να προσθέσει σημαντική διασπορά στις δραστηριότητες, τονίζουν οι αναλυτές της S&P.

Συνεχίζοντας σημειώνουν πως με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρουμανίας θα έχουν θετική επίπτωση στο επιχειρηματικό προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ. Η συναλλαγή προσφέρει έκθεση σε διαφορετικό μείγμα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, ένα εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο οικιακών πελατών και έκθεση σε διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να μειώσει θετικά το προφίλ κινδύνου του ομίλου και ενδεχομένως να βελτιώσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενέργειας.

Η εταιρεία διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο δάνειο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η διοικητική ομάδα της ΔΕΗ είναι σχετικά νέα και έχει ήδη δείξει έμπρακτα αποτελέσματα στη μείωση του ρίσκου από τις δραστηριότητες της εταιρείας, ιδίως όσον αφορά στη διαχείριση της σημαντικής μεταβλητότητας της ενεργειακής αγοράς, τη διαχείριση των απαιτήσεων και την επίτευξη των βασικών στόχων που τίθενται από το νέο ενεργειακό σχέδιο.

 Οι δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής (50% του EBITDA της Enel Romania) έχει διαχειρίσιμο ρίσκο, καθώς εκτιμούμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ρουμανίας δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από το αντίστοιχο ελληνικό. Αυτό οφείλεται στην επαρκή και έγκαιρη ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους και στις αναμενόμενες περαιτέρω βελτιώσεις στην επόμενη ρουμανική ρυθμιστική περίοδο που αρχίζει το 2024.

 

Τι επισημαίνει ο οίκος Fitch

 Επιτάχυνση της δυναμικής του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΔΕΗ αναμένει ο οίκος Fitch Ratings μετά τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Enel S.p.A., για την απόκτηση του 100% της Enel Romania, αντί 1,26 δισ. ευρώ (συνολική αξία επιχείρησης 1,9 δισ. ευρώ). Όπως επισημαίνεται, η συναλλαγή δεν έχει αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν συνάδουν με τις υποθέσεις που οδήγησαν στην επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της ΔΕΗ στις 8 Μαρτίου 2023.

 Η αξιολόγηση της ΔΕΗ «b+» Standalone Credit Profile (SCP), με την εξαγορά της Enel Romania αντανακλά την ανθεκτικότητα στις επιδόσεις των ταμειακών ροών, που προκύπτουν και το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το 2022-2025. Το καθετοποιημένο παραγωγικό μοντέλο και η αυξανόμενη συνεισφορά από ΑΠΕ θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση των κινδύνων από την μεταβλητότητα στη χονδρική αγορά και στις συνεχιζόμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και Ρουμανία.

 «Θεωρούμε», σημειώνει η Fitch Ratings, πως υπάρχει επαρκής χώρος για να αντιμετωπιστούν επιχειρηματικές προκλήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε δυνητικά θετική αναβάθμιση του Standalone Credit Profile σε περίπτωση επίτευξης του επιχειρηματικού σχεδίου της Διοίκησης. Η συναλλαγή θα επιταχύνει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ και θα προσθέσει γεωγραφική διασπορά, ενισχύοντας τις πηγές των ρυθμιζόμενων και ημι-ρυθμιζόμενων ταμειακών ροών και κερδοφορίας.

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας