Μενού Ροή
Italgas: Αναπτυξιακό «μπόνους» από την ΔΕΠΑ Υποδομών

Αναπτυξιακό «μπόνους» από την ΔΕΠΑ Υποδομών παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του μητρικού ομίλου Italgas για το 2022 που δημοσιοποιήθηκαν χθες και ήταν ανώτερα των προσδοκιών, με την εταιρεία να καταγράφει ένα αξιοσημείωτο σερί 24 τριμήνων συνεχούς ανόδου των μεγεθών της.  Τα νούμερα των ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ ξεκίνησαν να ενοποιούνται στον ισολογισμό της Italgas από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε το τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους είχε έντονο ελληνικό «χρώμα».

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Πάολο Γκάλο στους αναλυτές, η ΔΕΠΑ Υποδομών συνεισέφερε περί τα 51,4 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της Italgas που ανήλθε στο 1,5 δις. ευρώ, με ετήσια αύξηση 12,1%, ενώ από πλευράς προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων και τόκων (EBIT) συνεισέφερε 21 εκατ. ευρώ στα συνολικά ΕΒΙΤ της Italgss που ανήλθαν στα 622,8 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση της τάξης του 7%.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η Italgas (με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες τράπεζες) για την χρηματοδότηση του deal εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών αύξησαν τον συνολικό δανεισμό του ιταλικού ομίλου που ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου στα 6 δις. ευρώ (από 4,9 δις. ευρώ ένα χρόνο πριν), ενώ διακριτή ήταν η συνεισφορά της ΔΕΠΑ Υποδομών στις λειτουργικές δαπάνες του ομίλου, η οποία ανήλθε στα 21 εκατ. ευρώ περίπου  επί συνόλου 454,6 εκατ. ευρώ.  Οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών για ολόκληρο το 2022 ήταν της τάξης των 84,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39 εκατ. ευρώ αφορούν στην περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκάλο κατά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, «Το 2022 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Italgas πραγματοποίησε την ιστορική της επιστροφή στις επενδύσεις στο εξωτερικό με την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία σκοπεύουμε να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία μας, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απανθρακοποίησης του ελληνικού ενεργειακού συστήματος».  Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της ιταλικής εταιρείας για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στην Ελλάδα, ο οποίος θα εξειδικευθεί περαιτέρω κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Italgas έως το 2028, στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο κ.  Γκάλο υπογράμμισε ακόμα ότι «Σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από το σοκ στις ενεργειακές αγορές και το ξέσπασμα του πολέμου στο κατώφλι της Ευρώπης, τα αποτελέσματα που πέτυχε η Italgas είναι ενδεικτικά της μεγάλης ισχύος ενός ομίλου ικανού να αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον μεγάλης αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη θωράκισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας». Ο ίδιος σημείωσε την αύξηση κατά 7,3% των προσαρμοσμένων EBITDA πάνω από το φράγμα του 1 δις. ευρώ και των επενδύσεων που ανήλθαν στα 814 εκατ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχθεί ανανεώσιμα αέρια (αρχής γενομένης βιομεθάνιο και εν συνεχεία υδρογόνο και συνθετικό μεθάνιο)  και την ψηφιοποίησή του, προτεραιότητες που ισχύουν και για τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα.

Ο κ Γκάλο είπε ακόμα ότι η Italgas σκοπεύει να εστιάσει στις δραστηριότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης -με έμφαση στις επιχειρήσεις-, καθώς τα μέτρα στήριξης της ιταλικής κυβέρνησης για την διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης βαθμιαία εξαντλούνται.

Σημειώνεται τέλος ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2022 (στις 19 Δεκεμβρίου) έκλεισε και η εκκρεμότητα με το μερίδιο 49% της Plenitude (πρώην ΕΝΙ) στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, το οποίο εξαγόρασε η Italgas. Τρεις ημέρες αργότερα (22 Δεκεμβρίου), ακολούθησε η πώληση του 10% της Newco, της εταιρείας ειδικού σκοπού της Italgas που αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην Phaeton Holding, θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας