Μενού Ροή
Τα 15+1 κρίσιμα νούμερα για την εξαγορά της Enel Romania από την ΔΕΗ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Στην μεγάλη μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ, κατά 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, που της επέτρεψε να αντλήσει πολύτιμη ρευστότητα, στην καλή γνώση εκ μέρους του Γιώργου Στάσση της Enel Romania, αλλα και στα χαμηλότερα τιμήματα της γειτονικής αγοράς, βρίσκονται τα τρία κλειδιά για το σούπερ deal του ελληνικού ομίλου στην Ρουμανία.

Η εντυπωσιακή μείωση του καθαρού δανεισμού της ΔΕΗ, απο τα 2,6 δισ. τον Σεπτέμβριο, στα... 1,4 δισ. τον Δεκέμβριο, της επέτρεψε να αντλήσει σημαντική ρευστότητα και να βρει εκείνα τα περιθώρια, προκειμένου να προχωρήσει το deal.

Ειχε μεσολαβήσει η βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου και η απελευθέρωση σημαντικού ύψους δεσμευμένων μέχρι τότε κεφαλαίων απο την ΔΕΗ, τα οποία χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για τα συμβόλαια hedging.

Και τα χαμηλά τιμήματα που επικρατούν στην ρουμανική αγορά, πόσο ήταν καταλυτικά για το deal; Σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό, ειναι η απάντηση.

Εχει την αξία του, ότι για κάθε έναν απο τους 3,2 εκατομμύρια πελάτες του χαρτοφυλακίου της Enel Romania, η ΔΕΗ δαπανά 65 περίπου ευρώ, όταν αντίστοιχες συναλλαγές εχουν γίνει σε πολλαπλάσιες τιμές. Το πελατολόγιο εχει συμφωνημένο περιθώριο κέρδους 15 ευρώ/ MWh ως το 2025.

Για κάθε ένα ρουμανικού MW πληρώνει 1,1 εκατ. ευρώ ή 5,5 φορές τα EBITDA.

Και για τα ρυθμιζόμενα πάγια του πωλούμενου ρουμανικού δικτύου μήκους 130.000 χλμ, καταβάλλει ποσά, ίσα με το 0,88 φορές την αξία τους, δηλαδή 50% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquairie.

Απόρροια των παραπάνω είναι μια μέση σταθμισμένη απόδοση (WACC) για την επόμενη τριετία, η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω απο το 6 5%, το οποίο ισχύει σήμερα. Στα ιδια περίπου επίπεδα βρίσκεται και το WACC στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά βάζει τη ΔΕΗ σε ένα στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, αυτόν που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και την Ρουμανία, ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες διασυνδέσεις, ενώ της επιτρέπει να αναπληρώσει τους πελάτες που χάνει στην Ελλάδα με αυτούς απο την Ρουμανία.

Ιδού, τα 15 κρίσιμα νούμερα της συναλλαγής αλλα και της επομένης ημέρας για τον όμιλο ΔΕΗ, όπως τα παρουσίασε ο επικεφαλής της Γ. Στάσσης, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, όπου συμμετείχαν πάνω από 170 αναλυτές. Εύλογο το ενδιαφέρον, καθώς η εξαγορά θεωρείται η μεγαλύτερη που εχει γίνει ποτε απο ελληνική εταιρεία στην ΝΑ Ευρώπη.

  • 1,2 δισ. ευρώ το συνολικό EBITDA του ομίλου ΔΕΗ για το 2022, μετά το άθροισμα του δικού του περυσινού EBITDA (900 εκατ. ευρώ) και εκείνου της Enel Romania (300 εκατ. ευρώ).
  • 1,9 δισ. ευρώ, το τίμημα μαζί με τον δανεισμό, με μια συνολική εκτιμώμενη σχέση επιχειρηματικής αξίας 6 φορές τα λειτουργικά κέρδη.
  • 1,26 δισ. ευρώ, το τίμημα χωρίς τα δάνεια
  • 1η μεγαλύτερη στην Ρουμανία στις ΑΠΕ, επίσης 1η στην προμήθεια και 2η μεγαλύτερη στα δίκτυα είναι η Enel Romania
  • 15 ευρώ/ MWh, το συμφωνημένο περιθώριο κέρδους εως το 2025 για το πελατολόγιο της Ρουμανίας.
  • 15 GWh θα είναι η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ στην Ρουμανία το 2030, από 13 GWh το 2025 και 4,7 GWh το 2020.
  • 300 εκατ. το επιπλέον EBITDA που θα προσφέρει η ρουμανική δραστηριότητα στον όμιλο ΔΕΗ
  • 9,3 δισ. ευρώ, το capex της ΔΕΗ μετά και την ενσωμάτωση της ρουμανικής Enel, με βάση το πλάνο για την περίοδο 2022-206. Την μερίδα του λέοντος με 55% θα κατέχουν οι ΑΠΕ, το 20% θα είναι το δίκτυο διανομής, 7% η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, 4% η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, 3% η λιανική, 12% θα προέρχεται από άλλους τομείς.
  • 40% αυξάνεται η αξία των συνολικών ρυθμιστικών παγίων του ομίλου ΔΕΗ και από τα 3 δισ., εκτινάσσεται στα 4,15 δισ. ευρώ
  • 56%, αυξάνεται το πελατολόγιο του ομίλου και από τα 5,7 εκατομμύρια, τώρα φτάνει στα 8,9 εκατομμύρια
  • 14%, αυξάνεται η δυναμικότητα των εν λειτουργία ΑΠΕ και από 3,5 GW θα φτάσει στα 4 GW.
  • Συνυπολογίζοντας και το pipeline, δηλαδή τα έργα ΑΠΕ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, αυτά αυξάνονται κατά 50% και από 10 GW σήμερα θα φτάσουν στα 15 GW
  • 85% του capex θα αφορά την Ελλάδα και 15% το εξωτερικό
  • 1,4 δισ. ο δανεισμός του ομίλου ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2022 έναντι 2,6 δισ. το Σεπτέμβριο. Η μεγάλη μείωση στον δανεισμό επιτεύχθηκε εξαιτίας της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και την απελευθέρωση ρευστότητας που είχε τοποθετήσει ο όμιλος ΔΕΗ ως collateral για να εξασφαλίσει συμβόλαια αντιστάθμισης. Όταν η τιμή του αερίου άρχισε να υποχωρεί, η ΔΕΗ δεν χρειαζόταν πια τόσα πολλά κεφάλαια ως ενέχυρο για τα συμβόλαια hedging, επομένως η εταιρεία πήρε πίσω τη ρευστότητα που είχε δεσμεύσει.
  • 2,4 φορές, ο λόγος μόχλευσης της συναλλαγής έναντι στόχου 3,5 φορών
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας