Μενού Ροή
Italgas: Συνένωση των τριών θυγατρικών της ΕΔΑ ως το τέλος του έτους

Από το 2024 θα αρχίσει να αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΠΑ Υποδομών η εξοικονόμηση δαπανών και η ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας που θα «φέρει» η συνένωση των τριών θυγατρικών της Εταιρειών Διαχείρισης Αερίου ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε μία έως το τέλος του χρόνου.

Τάδε έφη ο Διευθύνων Σύμβουλος του μητρικού ομίλου Italgas, Πάολο Γκάλο, μιλώντας σε αναλυτές κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της Italgas, στα οποία κατεγράφη σημαντική αύξηση των βασικών μεγεθών με αισθητό το θετικό αναπτυξιακό «αποτύπωμα» της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ο κ. Γκάλο είπε ακόμα ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών θα παραμείνει στο νέα σχήμα ως εταιρεία holding αλλά θα αλλάξει επωνυμία,  ενώ ερωτώμενος σχετικά για το WACC (απόδοση κεφαλαίων) του 2023 σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Italgas με τη ΡΑΕ, αναδεικνύοντας τη σημασία της νομοθετικής ρύθμισης που επέτρεψε τον καθορισμό WACC μόνο για φέτος (και όχι σε ορίζοντα τετραετίας όπως είθισται να είναι η ρυθμιστική περίοδος). Και τούτο διότι, όπως εξήγησε, ο καθορισμός WACC για τέσσερα χρόνια ενέχει κινδύνους, «στο βαθμό που σήμερα γνωρίζουμε το ύψος του πληθωρισμού και των επιτοκίων, όμως για το μέλλον δεν υπάρχει ορατότητα».

Αναφορικά με τη συνεισφορά της ΔΕΠΑ Υποδομών στα οικονομικά μεγέθη της Italgas την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023, από την παρουσίαση προέκυψε ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών συνεισέφερε 44 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της Italgas για το α’ τρίμηνο του έτους, δηλαδή περίπου το 10% του συνολικού τζίρου που άγγιξε τα 480 εκατ. ευρώ, με αύξηση 35,6% σε ετήσια βάση.  Οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών για την ίδια περίοδο ήταν 25 εκατ. ευρώ σε σύνολο 175,1 για  ολόκληρο τον όμιλο της Italgas.

 Στο «μέτωπο» της κερδοφορίας, η Italgas εμφάνισε EBITDA 297,2 εκατ. ευρώ (αυξημένα 18,9% σε ετήσια βάση, εκ των οποίων το 10% -29,7 εκατ. ευρώ- προέρχονταν από τη ΔΕΠΑ Υποδομών.  Υπενθυμίζεται ότι τα νούμερα των ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής ενοποιούνται στον ισολογισμό της Italgas από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από τον ιταλικό όμιλο.

Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής στην Ελλάδα κατά τρόπο ώστε να είναι ψηφιακό, έξυπνο και ευέλικτο (όπως και το δίκτυο στην Ιταλία που θα είναι 100% ψηφιακό έως το τέλος του 2024) αναδείχθηκε ως μια από τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της Italgas για τα επόμενα χρόνια, με τον σχεδιασμό να εξειδικεύεται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029 που θα παρουσιαστεί στις 14 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε οικονομική εφημερίδα, ο κ. Γκάλο  δήλωσε ότι το αρχικό πλάνο της Italgas για  επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ την Ελλάδα έως το 2027 θα επιβεβαιωθεί σε γενικές γραμμές ως προς το μέγεθος των επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πήχης για τις συνολικές επενδύσεις έως το 2029 θα ανεβεί στο 1 δις. ευρώ, με την Iralgas να προτεραιοποιεί την ψηφιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τον εκσυγχρονισμό του ώστε να μπορεί να υποδεχθεί και ανανεώσιμα αέρια όπως βιομεθάνιο και αργότερα υδρογόνο, που αποτελούν «κλειδί» για την ενεργειακή μετάβαση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας