Ο σημαντικότερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας κατέγραψε απροσδόκητη πτώση της αισιοδοξίας τον Ιούνιο, προσθέτοντας στην πρόσφατη σειρά προβλημάτων που πλήττουν την γερμανική οικονομία.
Ο δείκτης ifo βασίζεται σε μηνιαία έρευνα σε επιχειρήσεις και θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης της χώρας.
Τον Ιούνιο, μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά, από 91,5 σε 88,5, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ifo, το οποίο τον δημοσιεύει. Τιμές κάτω του 100 υποδηλώνουν αρνητική οικονομική κατάσταση.
«Πάνω απ’ όλα, η αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης οδηγεί τη γερμανική οικονομία σε ταραγμένα νερά», δήλωσε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου ifo.
Οι επιχειρηματίες ήταν πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά τόσο την εκτίμησή τους για την τρέχουσα κατάσταση όσο και τις προσδοκίες τους για τους επόμενους έξι μήνες και η εμπιστοσύνη στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022.
Ο Fuest εξήγησε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό τον προσεχή χειμώνα και η μειωμένη ζήτηση για αγαθά, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυστηρότερους προϋπολογισμούς, ήταν η κύρια εξήγηση για τις αδύναμες επιδόσεις της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Η γερμανική οικονομία βρίσκεται επί του παρόντος σε τεχνική ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της έχει συρρικνωθεί τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η εξέλιξη της εμπιστοσύνης των γερμανικών επιχειρήσεων έχει πλέον θολώσει τις προοπτικές ανάκαμψης το επόμενο τρίμηνο.
«Το πιθανότερο είναι ότι η γερμανική οικονομία και ο μεταποιητικός τομέας δεν θα καταφέρουν να βγουν από την τρέχουσα κατάσταση στασιμότητας και ελαφράς ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο », δήλωσε ο Fuest.
Τα ιδρύματα οικονομικών ερευνών αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί συνολικά το 2023, καθώς το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) και το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (Ifw) μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του έτους.
Και τα δύο επισήμαναν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ως σημαντικό βαρίδι για τη γερμανική οικονομία, καθώς έχει, μεταξύ άλλων, αυξήσει το κόστος της ενέργειας και έχει μειώσει τη ζήτηση.
Πηγή: euractiv.gr