Μενού Ροή
Το ξύπνημα του ΑΔΜΗΕ - Ράλι +6,61%, τα υψηλά 17 μηνών και η αναπροσαρμογή του WACC

Δεδομένου ότι έχει ένα άκρως συντηρητικό προφίλ με μηδενικές εξάρσεις και ανεπαίσθητες διακυμάνσεις και μεταβολές, χθες ξένισε όλη την αγορά η έντονη άνοδος της μετοχής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η μετοχή μολονότι στο άνοιγμα κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά έως το -0,88%, εντούτοις προοδευτικά βελτίωσε την εικόνα της κλείνοντας τελικώς με ράλι +6,61%, που ήταν η μεγαλύτερη άνοδος τόσο στη μεσαία, όσο και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, διακίνησε ισχυρότατο όγκο 1.634.377 τεμαχίων, που φανερώνει ότι υπήρξε ισχυρή παρουσία δυνατών παικτών. Η μετοχή έκλεισε στα 2,42 ευρώ που είναι υψηλά 17 μηνών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 23 Φεβρουαρίου 2022, μια ημέρα πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλέον από την αρχή του 2023 κερδίζει ποσοστό 42,35%, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 561,4 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος

Η άνοδος της μετοχής οφείλεται στις εκτιμήσεις ότι έρχεται αύξηση του Weighted Average Cost of Capital (WACC), του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου, που θα αλλάξει τα δεδομένα για την κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ. Το Weighted Average Cost of Capital, όπως αποδίδεται ο όρος στα αγγλικά, είναι η ελάχιστη απόδοση που αναμένεται να καταβάλει η επιχείρηση κατά μέσο όρο στους μετόχους της για την χρηματοδότηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕ) έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση του WACC των τριών εταιρειών διανομής αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ).

Πρόσφατα, η ΡΑΕ αποφάσισε τον προσδιορισμό του WACC του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο 7,85% για το σύνολο της Ρυθμιστικής Περιόδου (2024-2027) και στο 8,57% για την ΔΕΠΑ Υποδομών που θα ισχύει μόνο για φέτος. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ στο αρχικό του αίτημα ζητούσε το WACC να οριστεί στο 9,14%.

Το αίτημα

Θυμίζουμε πως από τον Οκτώβριο του 2022 ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει με επίσημο αίτημα προς τη ΡΑΕ την αναπροσαρμογή του WACC από 6,1% σε 8,51% λόγω των μεγάλων αλλαγών στο κόστος χρήματος, των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η πιο βασική παράμετρος υπολογισμού του WACC για την οποία λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς το γερμανικό δεκαετές ομόλογο είχε εκτιμηθεί από τη ΡΑΕ στο 0,5%, ενώ με βάση τα απολογιστικά στοιχεία για το σύνολο του 2022, υπερδιπλασιάστηκε και έκλεισε κατά μέσο όρο στο 1,1%. Η ανοδική πορεία αυτού του δείκτη προβλέπεται να συνεχιστεί, φθάνοντας στο 2,03% σε βάθος τετραετίας και σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η αύξηση του WACC για τα επόμενα χρόνια, βάσει της ισχύουσας μεθοδολογίας. Εν αναμονή της αναθεώρησης του WACC από την ολομέλεια της ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει τεράστιο κόστος για την εταιρεία και αναφέρει ενδεικτικά ότι η απώλεια εσόδων από τη μη αναθεώρηση στα επίπεδα του 8,51% ανήλθε το 2022 σε 49 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τα τέλη του Ιουλίου

Πολύ σύντομα η Ρυθμιστική Αρχή αναμένεται να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των διαχειριστών ηλεκτρισμού για τον καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ για αναθεώρηση του WΑCC.

Για την περίπτωση του Διαχειριστή, φαίνεται πως υπάρχει σύμπλευση απόψεων και αυτό είναι που επικρότησε χθες η αγορά με το ράλι της μετοχής. Βεβαίως, ο ΑΔΜΗΕ ζητούσε αναπροσαρμογή του ρυθμιζόμενου εσόδου στα επίπεδα του 8,51%, προκειμένου να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Όμως, όπως λένε πληροφορίες που έχουν κάνει το γύρο της αγοράς, φαίνεται πως έχει υπάρξει συμφωνία για να «κλειδώσει» το WACC του ΑΔΜΗΕ πάνω από το 7,3% για την τριετία 2023-2025.

Τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ το πρώτο τρίμηνο

Ισχυρές επιδόσεις σημείωσε ο ΑΔΜΗΕ χάρη στην εξομάλυνση του εσόδου και την ενσωμάτωση των νέων χρεώσεων χρήσης συστήματος τον Σεπτέμβριο 2022. Πιο συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα 93,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,8% έναντι 70,0 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022.

Τα Έσοδα Ενοικίου Συστήματος Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από την Αγορά Εξισορρόπησης ανήλθαν σε 92,2 εκατ. ευρώ έναντι 67,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 37,2%, ενώ τα έσοδα από λοιπές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 1,3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της σταδιακής μεταφοράς των υπηρεσιών συντήρησης υποσταθμών μέσης τάσης στην ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 53,4% σε 70,0 εκατ. ευρώ έναντι 45,6 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2022. Το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 70,1 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 48,7% σε σχέση με 47,1 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας