Σε νέα υψηλά 17 μηνών έκλεισε χθες η μετοχή του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με φόντο τις πληροφορίες ότι «κλείδωσε» η αναπροσαρμογή του WACC, ήτοι του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου που θα αλλάξει τα δεδομένα για την κερδοφορία του ομίλου, ενώ χθες στη γενική συνέλευση επιβεβαιώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα.
Το WACC - Weighted Average Cost of Capital - όπως αποδίδεται ο όρος στα αγγλικά, είναι η ελάχιστη απόδοση που αναμένεται να καταβάλει η επιχείρηση κατά μέσο όρο στους μετόχους της για την χρηματοδότηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Η μετοχή έκλεισε χθες με νέα άνοδο 2,30% στα 2,45 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 23 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή μια ημέρα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Μάλιστα, η μετοχή κινήθηκε όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, φτάνοντας μια ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο υψηλό των 2,50 ευρώ, όταν και ενισχύονταν σε ποσοστό 4,38%. Μόνο το τελευταίο πενθήμερο που υπάρχουν οι πληροφορίες για αναπροσαρμογή του WACC η μετοχή κερδίζει 10,86%, ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο +44,12%.
Η κεφαλαιοποίηση
Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του ΑΔΜΗΕ διαμορφώνεται στα 568 εκατ. ευρώ που φέρνει τον όμιλο στη 2η θέση στον Mid Cap οριακά πίσω από τον ΟΛΠ που έχει αποτίμηση 571 εκατ. ευρώ.
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν ανακοινώσεις, πληροφορίες θέλουν να έχει αποφασιστεί η αύξηση στο ρυθμιζόμενο έσοδο για την περίοδο 2023- 2025, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ. Οι ίδιες πληροφορίες που κάνουν το γύρο της αγοράς, αναφέρουν πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενέκρινε την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) του ΑΔΜΗΕ στο 7,16% για την τριετία 2023 - 2025 από 6,11% σήμερα.
Θυμίζουμε πως από τον Οκτώβριο του 2022 ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει με επίσημο αίτημα προς τη ΡΑΕ την αναπροσαρμογή του WACC από 6,1% σε 8,51% λόγω των μεγάλων αλλαγών στο κόστος χρήματος, των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.
«Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ώστε να διαμορφώσουμε ένα ορθολογικό πλαίσιο αποζημίωσης, το οποίο θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, μητρικής του ομίλου ΑΔΜΗΕ Διαμαντής Βαχτσιαβάνος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, χωρίς να δώσει κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση του WACC των τριών εταιρειών διανομής αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ). Πρόσφατα, η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε τον προσδιορισμό του WACC του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο 7,85% για το σύνολο της Ρυθμιστικής Περιόδου (2024-2027) και στο 8,57% για την ΔΕΠΑ Υποδομών που θα ισχύει μόνο για φέτος. Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ στο αρχικό του αίτημα ζητούσε το WACC να οριστεί στο 9,14%.
Η γενική συνέλευση και το επενδυτικό πρόγραμμα
Στη χθεσινή γενική συνέλευση, επιβεβαιώθηκε το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, ενώ όπως ειπώθηκε, με τις κινήσεις που δρομολογούνται, η χώρα θα καταφέρει να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα βάζοντας στο σύστημα περισσότερες ΑΠΕ με φθηνότερη και φιλικότερη προς το περιβάλλον ενέργεια.
Μέχρι το 2030 θα έχουν γίνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας, Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, ο ΑΔΜΗΕ είναι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής αγοράς ενέργειας και αποτελεί ιδανικό όχημα ώστε η επενδυτική κοινότητα να συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική αλλαγή.
Αναφέρθηκε επίσης πως η ισχυρή πορεία του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί σε όλη τη χρήση λόγω των νέων χρεώσεων χρήσης του συστήματος που ισχύουν από το περσινό τέταρτο τρίμηνο. Ειπώθηκε επίσης πως το προμέρισμα των 0,058 ευρώ ανά μετοχή για το 2023 θα είναι και το τελικό μέρισμα και ίσως η αγορά να περίμενε και ένα επιπλέον μέρισμα.
Πέρυσι οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ έφτασαν τα 355 εκατ. ευρώ και φέτος, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα καταγραφεί νέο υψηλό επενδύσεων πολύ πάνω από τα 411 εκατ. ευρώ του 2021. Ήδη, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 148 εκατ. ευρώ, έναντι 36,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Με την ολοκλήρωση του εκτενούς επενδυτικού προγράμματος έως το τέλος της δεκαετίας, το σύνολο των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου θα είναι πλέον άμεσα διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης και θα απολαμβάνει σταθερή και πιο καθαρή ηλεκτροδότηση. Επιπλέον, η χώρα θα διαθέτει ένα πιο πυκνό δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή της ασφάλεια καθώς και την εξαγωγική της δυνατότητα σε πράσινη ενέργεια.