Μενού Ροή
Αύξηση γερμανικών επενδύσεων στην Κίνα, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει φέτος αναλογικά περισσότερο από ποτέ στην Κίνα, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για μείωση της εξάρτησης από το εμπόριο με το Πεκίνο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 16,4% των γερμανικών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) κατευθύνθηκε στην Κίνα, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IW), την οποία είδε το Reuters.

« δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική σε σύγκριση με άλλες χώρες», υποστήριξε ο Jürgen Matthes, ειδικός για τις παγκόσμιες αγορές στο ινστιτούτο.

Το 2022, μόνο το 11,6% των γερμανικών ΑΞΕ είχε επενδυθεί στην Κίνα, ποσοστό που ήταν ήδη υπερδιπλάσιο από αυτό του 2019, πριν από την πανδημία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχε δώσει στο παρελθόν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία είχε θέσει ως στόχο την «απεμπλοκή» των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

«Η συγκέντρωση σε λίγες χώρες ή σε μία μόνο χώρα προέλευσης (…) μπορεί να δημιουργήσει εξαρτήσεις σε κρίσιμους τομείς», είχε προειδοποιήσει η κυβέρνηση στην πρώτη της στρατηγική για την Κίνα, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Η Γερμανία υποσχέθηκε έτσι να «προωθήσει τη διαφοροποίηση των οικονομικών μας σχέσεων» για να « την εξάρτησή μας σε κρίσιμους τομείς».

«Μια διαφοροποίηση μακριά από την Κίνα δεν έχει συμβεί. Αντιθέτως: σημασία της έναντι της υπόλοιπης Ασίας έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο», παρατήρησε ο Matthes, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών ροών ήταν κέρδη που δημιουργήθηκαν και επανεπενδύθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Σε απόλυτους όρους, ο όγκος του εμπορίου της Γερμανίας με την Κίνα μειώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, αντανακλώντας τη γενική μείωση των ΑΞΕ, διαπίστωσε το IW. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί αντιπροσώπευαν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αντίθετα, η γερμανική οικονομία σημείωσε ταχεία πρόοδο σχετικά με την αποσύνδεση από τη Ρωσία, η οποία έχει επίσης γεωπολιτικά κίνητρα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία ήταν ο 14ος μεγαλύτερος διμερής εμπορικός εταίρος της Γερμανίας πριν από τον πόλεμο, έπεσε στο νούμερο 36 μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε την Τρίτη η German Eastern Business Association, μια γερμανική επιχειρηματική συμμαχία.

Η Γερμανία εισήγαγε προηγουμένως μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, συμβάλλοντας σε υψηλό όγκο εμπορίου με τη χώρα. Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων, η Μόσχα σταμάτησε τις παραδόσεις στις χώρες της ΕΕ τον Αύγουστο του 2022.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας