Μενού Ροή
Στην Βόρεια Μακεδονία ..κατανέμουν την ηλεκτρική ενέργεια του υδροηλεκτρικού Cebren, αλλά η ΔΕΗ εξακολουθεί να μην έχει ενημερωθεί

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Την ώρα που η ΔΕΗ επισήμως δηλώνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για την κατακύρωση του έργου  της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου Cebren στην Βόρεια Μακεδονία, οι αρχές της χώρας συνεχίζουν τις δηλώσεις.

Τελευταία ήταν αυτή του υπουργού Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι ο οποίος διευκρίνισε ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό «Cebren», που δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί, θα καταναλώνεται στη χώρα ανάλογα με τις ανάγκες της για κατανάλωση. Ωστόσο, ο Bekteshi δεν εξήγησε ποιο θα ήταν το τίμημα που θα πλήρωνε η χώρα για αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του Νόμου για την Ενέργεια, κάθε ενεργειακή εγκατάσταση που βρίσκεται στην επικράτεια της χώρας έχει μηχανισμούς ώστε το κράτος να υποχρεώνει μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει στο κράτος ανάλογα με τις ανάγκες για κατανάλωση. Ωστόσο, η κατανάλωση δεν είναι ίδια το καλοκαίρι και το χειμώνα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες ενεργειακές δυνατότητες στη χώρα - το κάνουμε με τα φωτοβολταϊκά και τώρα με την κατασκευή του ΥΗΣ «Τσεμπρέν»», πρόσθεσε ο Μπεκτέσι.

Το μεγαλύτερο έργο

Για τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Ενέργειας και Υδάτων (RKE), Μάρκο Μπισλιμόφσκι, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό το έργο είναι το μεγαλύτερο έργο από την ανεξαρτησία της χώρας γιατί θα μας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Αυτός ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα είναι αναστρέψιμος, δηλαδή θα παράγει ρεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό το νερό που θα περάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας για την παραγωγή αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα αντληθεί ξανά το βράδυ», εξήγησε ο Bislimovski.

Σύμφωνα με τον Μπισλιμόφσκι, η προγραμματισμένη παραγωγή είναι ένα δισεκατομμύριο κιλοβατώρες, που είναι μεγαλύτερη παραγωγή από όλα τα άλλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας.

Το «Cebren» θα κατασκευάσει η ελληνική εταιρεία «Αρχιρόδων» με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία σύμφωνα με τον διαγωνισμό θα το διαχειρίζεται για 60 χρόνια όσο και η παραχώρηση του.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός έχει σχεδιαστεί με ελάχιστη εγκατεστημένη ισχύ 333 μεγαβάτ και η πρώτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται το 2029.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας