Η Σερβία και η Κίνα υπέγραψαν την Τρίτη διμερείς συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, με σημαντικότερη τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με την οποία οι τελωνειακοί δασμοί δεν θα ισχύουν πλέον για τα σερβικά και τα κινεζικά προϊόντα με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας στα τέλη της άνοιξης του 2024.
Αντί να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα την Δευτέρα και την Τρίτη, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ταξίδεψε στην Κίνα.
Παρουσία του Βούτσιτς και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, υπογράφηκαν τέσσερις συμφωνίες στο Πεκίνο. Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης σε μια συμφωνία-πλαίσιο για ένα έργο κατασκευής αυτοκινητοδρόμων υψηλής ταχύτητας και μια συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό του σταθερού δικτύου, καθώς και σε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη της εξωτερικής (βασικής) υποδομής του σερβοκινεζικού βιομηχανικού πάρκου «Mihajlo Pupin» στη Σερβία.
Με τη νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, 10.412 σερβικά και 8.930 κινεζικά προϊόντα θα απαλλαγούν από δασμούς, καθιστώντας τα ουσιαστικά αφορολόγητα.
Όσον αφορά την ανάπτυξη των υποδομών στη Σερβία, το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Κατασκευών υπέγραψε τρεις εμπορικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες.
Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου υψηλής ταχύτητας «Osmeh Vojvodine», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί άδειες για τα πρώτα 5,5 χιλιόμετρα.
Ενώ η δεύτερη συμφωνία υπογράφηκε για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 105 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Βελιγράδι, το Zrenjanin και το Novi Sad, η τρίτη αφορά την αγορά πέντε κινεζικών τρένων υψηλής ταχύτητας έναντι 54 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τις εξαγωγές μήλων από τη Σερβία, η υπουργός Γεωργίας Jelena Tanasković υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την εναρμόνιση των εξαγωγών μήλων από τη Σερβία. Η ίδια επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό διήρκεσαν έξι χρόνια.
Υπεγράφη επίσης σύμβαση με την κινεζική εταιρεία Huawei για την τρίτη φάση εκσυγχρονισμού του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Srbija. Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Λούτσιτς, διευθυντή της εταιρείας, πρόκειται για την τελική φάση του εκσυγχρονισμού του σταθερού δικτύου.
Μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν φιλική και κάλυψε όλα τα σημαντικά θέματα.
«Αντιμετωπίσαμε απόλυτη κατανόηση από τους Κινέζους φίλους μας, ιδίως όσον αφορά το Κόσοβο και τα Μετόχια (KiM). Συζητήσαμε τη συνδεσιμότητα των υποδομών, την αύξηση του αριθμού των επενδύσεων και την περαιτέρω δημιουργία αεροπορικών δρομολογίων», δήλωσε.
«Η συμφωνία εξωτερικού εμπορίου έχει μεγάλη σημασία- πρέπει να ευημερήσουμε ακόμη και πριν από την είσοδο στην ΕΕ. Είναι ζωτικής σημασίας οι παραγωγοί μελιού να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από αυτή τη συμφωνία. Στόχος μας είναι η συμφωνία αυτή να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό. Η ψηφιακή τεχνολογία και η καινοτομία συμβάλλουν στην επιτάχυνση της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.
Πηγή: euractiv.gr