Μενού Ροή
Κρίσιμες συζητήσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom για τη σύμβαση φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου τον επόμενο χρόνο και πιο συγκεκριμένα για τις τιμές και τη ρήτρα take or pay.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για τα μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια, ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε μια νέα διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει με τον δασμό της Βουλγαρίας στη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε χθες ότι ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε συζητήσεις με την Gazprom προκειμένου να αναθεωρηθεί η σύμβαση που είχε συναφθεί μέχρι το 2026 για την προμήθεια 2 εκατομμυρίων BCM φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Όπως δήλωσε, η πολιτεία όχι μόνο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, που προβάλλουν ως κίνδυνο οι ιδιώτες προμηθευτές αερίου αλλά όπως είπε, η τακτική αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση στο γόρδιο δεσμό που προκαλεί για τον κρατικό προϋπολογισμό το υψηλό κόστος της ρήτρας take or pay που επιβαρύνει την ΔΕΠΑ Εμπορίας για όσο συμβασιοποιημένο αέριο δεν καταναλώνει.

Όπως  ανέφερε, η ρήτρα take or pay αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για την  εταιρεία αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς για το 2022 ήταν  150 εκατομμύρια και φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια.

Την τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στους Ρώσους καθορίζουν η τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου με βάση το δείκτη TTF, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν το τέλος διέλευσης που έχει εφαρμόσει η Βουλγαρία για το ρωσικό αέριο εγκυμονεί συνέπειες για την αύξηση της τιμής του εισαγόμενου στην Ελλάδα ρωσικού αερίου απάντησε ότι «είναι ένα σύνθετο θέμα. Δεν θα επηρεάσει την τιμή του αερίου που εισάγει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, κι αυτό γιατί στη σύμβαση δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή της συμφωνηθείσας τιμής από φόρο που επιβάλλεται πριν το Σιδηρόκαστρο».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συμφωνήσει να παραλαμβάνει το αέριο στην είσοδο του Σιδηροκάστρου και όχι μέσα στη βουλγαρική επικράτεια, πιθανόν σε αντίθεση με άλλους εγχώριους προμηθευτές. Γι’ αυτό ο υπουργός δεν απέκλεισε ο ιδιότυπος αυτός δασμός να επηρεάσει το συνολικό κόστος του εισαγόμενου στη χώρα ρωσικού φυσικού αερίου.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας