Το δυναμικό του momentum συνέχισε ο τομέας των κατασκευών στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, αυξάνοντας κύκλο εργασιών, κέρδη αλλά και ανεκτέλεστο το 9μηνο του 2023, ενώ στον αντίποδα υστέρησε ο κλάδος της ενέργειας, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών, αλλά και των πιο ήπιων ανεμολογικών συνθηκών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε 2,529,4 δισ. ευρώ έναντι 2,762 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, μια μείωση που πρωτίστως οφείλεται στα μειωμένα έσοδα του τομέα ενέργειας, καθώς τόσο ο τομέας των κατασκευών όσο και των παραχωρήσεων κατέγραψε αύξηση.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα αυξήθηκαν στα 991,6 εκατ. ευρώ έναντι 649,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε έργα δημοσίου και ιδιωτών.
Αντιθέτως, στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις υποχώρησαν στα 1,444,6 δισ. ευρώ έναντι 2,076,4 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2022, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και στις ηπιότερες ανεμολογικές συνθήκες, συγκριτικά με το 9μηνο του 2022.
EBITDA
Σε επίπεδο EBITDA, στο 9μηνο του 2023 ο κατασκευαστικός τομέας πέτυχε τα έσοδα και τα EBITDA ολόκληρου του 2022. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 80 εκατ. ευρώ έναντι 45,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, λόγω της αύξησης των εσόδων κατασκευής και της διατήρησης σε ικανοποιητικό επίπεδο του περιθωρίου κέρδους των εν εξελίξει έργων.
Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το συνολικό προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε στα 220,4 εκατ. ευρώ έναντι 296,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων από πωλήσεις ενέργειας.
Ανεκτέλεστο
Το ανεκτέλεστο έργων στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023 ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Τα 3,3 δισ. προέρχονται από υπογεγραμμένες συμβάσεις, ενώ η εταιρεία αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων 2,2 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει. Επί του συνολικού ανεκτέλεστου, περίπου 60% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 50% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων όπως το Καστέλι, το καζίνο, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή κ.α.
Προοπτικές κατασκευών
Στον τομέα κατασκευής, δεδομένου του υψηλού ανεκτέλεστου και της δυνατότητας του Ομίλου να προχωράει στην απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων, αναμένεται η κατασκευαστική δραστηριότητα να παραμείνει υψηλή τις επόμενες περιόδους και να συνεχίσει να ενισχύει την κερδοφορία του Ομίλου. Επιπρόσθετα, οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, καθώς ο προϋπολογισμός των νέων έργων που θα βγουν προς δημοπράτηση στα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.
Προοπτικές ενέργειας
Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο στις ΑΠΕ έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία. Επίσης, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW.
Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW. Στον τομέα της εμπορίας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο Όμιλος πλέον έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους ενέργειας, ενώ η ισχυρή παρουσία του και η καθετοποίηση στο κομμάτι της παραγωγής προσφέρει σημαντικά οφέλη και συνέργειες.
Ως προς τη νέα μονάδα με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW που αναπτύσσεται από κοινού με τη Motor Oil η πρόοδος των εργασιών ανέρχεται σε περίπου 90% και η λειτουργία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το νέο CCGT αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου, με δεδομένο ότι είναι η πλέον αποδοτική μονάδα και η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο θα παίζει καίριο ρόλο στη μετάβαση της χώρας και της οικονομίας στην πράσινη εποχή.
Φυσικό αέριο
Η μείωση της ζήτησης, η αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ στο σύστημα λόγω αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα και των αυξημένων εισαγωγών, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου στη χώρα κατά 23,0% στο Εννεάμηνο του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου του Ομίλου κατέγραψε μείωση κατά 23% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Τέλος, ως προς τη νέα μονάδα με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή ισχύος 877MW (ανάπτυξη από κοινού με την Motor Oil) η πρόοδος των εργασιών ανέρχεται σε περίπου 90% και η λειτουργία αναμένεται εντός του πρώτου εξάμηνου του 2024.
ΑΠΕ
Στον Τομέα ΑΠΕ η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. Ως προς τις ανεμολογικές συνθήκες, μετά από μια αδύναμη απόδοση κατά τους πρώτους εφτά μήνες του έτους, η εικόνα ομαλοποιήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι κινήθηκαν στα συνήθη φυσιολογικά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης κατά το Γ’ Τρίμηνο ανήλθε σε 29,6% έναντι 29,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Όσον αφορά την ανάπτυξη νέων έργων, ήδη από τα τέλη του 2022 έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης διάρκειας με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Ορόσημο επίσης αποτελεί η απόκτηση της πρώτης άδειας έρευνας για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην χώρα συνολικής ισχύος 400MW.