Μενού Ροή
TSIMENTA HRAKLIS
Όμιλος Ηρακλής: Από τη δεκαετία της απανθρακοποίησης στη δεκαετία της κυκλικότητας με "μοχλούς" ΑΠΕ, δέσμευσης CO2 και νέων καυσίμων και υλικών

Στο τρίπτυχο που “πατά” στη χρήση νέων πρώτων υλών, εναλλακτικών καυσίμων και σε δράσεις δέσμευσης διοξειδίου  και με όχημα επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ περίπου, από το 2024 - 2027, ο Όμιλος Ηρακλής, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στην Ελλάδα, περνά στη νέα του φάση, την επόμενη δεκαετία, αυτήν της κυκλικής οικονομίας, έχοντας ήδη τροχοδρομήσει την φάση της απανθρακοποίησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο CEO του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, κ. Δημήτρης Χανής σε δημοσιογραφική εκδήλωση, την Πέμπτη, το 2029 ο Όμιλος θα έχει σχεδόν “μηδενίσει” το ανθρακικό του αποτύπωμα. Παράλληλα, βάζει  “πλώρη” για τη δεκαετία της “κυκλικότητας”, όπου η επανάχρηση υλικών, η αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με την αποθήκευση, αλλά και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, θα αποτελούν το “ρόπαλο” του Ομίλου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέα “πράσινα” σχέδια, το 2029 αναμένεται να φέρουν σημαντικές υπεραξίες, στον Όμιλο. Συγκεκριμένα, ο κ. Χανής εξήγησε πως το επενδυτικό πλάνο του ομίλου θα οδηγήσει σε μείωση κόστους παραγωγής, ενώ τα νέα προϊόντα θα στηρίξουν το περιθώριο κέρδους. Ανέφερε ενδεικτικά ότι το πράσινο τσιμέντο θα φέρει αύξηση περιθωρίου κατά 30%. 

Με βάση όσα ανέφερε, ο κ. Χανής, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ εστιάζει από το 2019 σε επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, την ενίσχυση της θέσης του στο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες. Μάλιστα, την πενταετία 2019-2023 οι επενδύσεις του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ προσεγγίζουν τα €170 εκατ., ενώ από το 2024 έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα €600 εκατ.

Απανθρακοποίηση

Σε σχέση με την απανθρακοποίηση λειτουργιών ο Όμιλος, σε σχέση με την παραγωγική διαδικασία τσιμέντου έχει προχωρήσει σε:

-   Σταθερή αύξηση της χρήσης εναλλακτικών Α’ υλών

-   Ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, όπου:

·       το 2019 προχώρησε σε 25% υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων

·     το   2023, προχώρησε σε 45% υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων

·       το 2028, στοχεύσει σε ποσοστό 90%  για την υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων

 

Το OLYMPUS Project

Σε σχέση με τη δέσμευση CO2 – Carbon Capture & Storage (CCS)  ο Όμιλος δρομολογεί  το  OLYMPUS Project. Αφορά τον πράσινο μετασχηματισμό του Εργοστασίου στο Μηλάκι με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας με το καινοτόμο έργο δέσμευσης CO2 OLYMPUS. Ήδη, το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) επέλεξε να χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του ευρείας κλίμακας έργου OLYMPUS, που, όπως ανέφερε ο κ. Χανής, αφορά σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή στο Μηλάκι. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους €300 εκατ., εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας θα καλύψει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους €124,5 εκατ. Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1εκατ. τόνους.

Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο κ. Χανής, το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Από το τέλος, μάλιστα, του 2028 θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Παράλληλα, αναπτύσσει και άλλα βιομηχανικά ορυκτά υλικά, απαραίτητα για τη νέα εποχή των κατσσκευών, όπου τα 'ξηρά υλικά" αναπτύσσονται "γυψοσανίδες, Master Block κτλ.

Άλλωστε, με παρουσία πάνω από 50 χρόνια στον κλάδο των ορυκτών, η θυγατρική ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία:

  •  Ελαφρόπετρας στη νήσο Γυαλί βόρεια της Νισύρου

  •  Γύψου στο Αλτσί Σητείας στην Κρήτη

  •  Ποζολάνης στην Ξυλοκερατιά Μήλου

  •  Πυριτικού στην Καστριανή Μήλου

Η δεκαετία της Κυκλικότητας

«Χτίζουμε νέα από παλιά» είναι, επίσης, ο άξονας δράσης, όπως ανέφερε, η διοίκηση του Ομίλου για την επόμενη δεκαετία, Έτσι, δρομολογήθηκαν, ήδη, μια σειρά από κινήσεις. Συγκεκριμένα, το 2022,  Όμιλος μπήκε, στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΠΕΔΜΕΔΕ ECO, δημιοθργώντας, όπως αναφέρτεται,  νέα δεδομένα στην εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ. Σήμερα έχει 3 Μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ. Το 2023 ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανακύκλωσε/αξιοποίησε 100.000 τόνους ΑΕKΚ ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου ενώ ο στόχος είναι η ποσότητα να πενταπλασιαστεί, φτάνοντας τους 500.000 τόνους ΑΕΚΚ το 2029.

ΑΠΕ και ενέργεια

Στο μεταξύ ο Όμιλος επενδύει, πέρα από τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, σε αντικατάσταση των ορυκτών, σε ΑΠΕ. Ήδη, έχει δρομολογήσει φωτοβολταϊκά πάρκα σε Μηλάκι και Βόλο, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Αφορούν ισχύ 10 MW με κόστος επένδυσης περίπου 8 εκατ. ευρώ, ενώ προωθεί μονάδα βιομάζας και στο Βόλο. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον για την διαχείριση των αποβλήτων με θυγατρική.

Η θέση στην αγορά

Σε σχέση με την “παραδοσιακή” του δραστηριότητα, την παραγωγή τσιμέντου και έτοιμου σκυροδέματος,  ο Όμιλος, αφού επέδειξε μεγάλες αντοχές στην δεκαετία κρίση, “φρενάροντας”, λόγω ποιότητας προϊόντος, θέσης και τιμών,  μαζί και με τον έτερο ‘“παίκτη” του κλάδου, την εταρεία ΤΙΤΑΝ, τις εισαγωγές από Τουρκία (σήμερα μπορεί να φτάνουν μόλις το 2% σε μια αγορά 1,5 δισεκ. ευρώ) έχει, όπως αναφέρθηκε, εδραιώσει τη θέση του με μερίδιο στο 47% της αγοράς. Επίσης ισχυροποιείται και στα αδρανή, με 2 επενδύσεις που άλλαξαν τα εγχώρια δεδομένα. Συγκεκριμένα:

§  Το 2022, η εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. (Heidelberg)  έδωσε πρόσβαση στον Όμιλο στο μεγαλύτερο λατομείο αδρανών υλικών στην Αν. Ευρώπη, αλλά και σε δύο μονάδες σκυροδέματος στην Αττική

§  Το 2023, με την εξαγορά της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. επέκτεινε το εμπορικό του δίκτυο και έχει πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει σήμερα  40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών.

Στο φόντο αυτό, όπως αναφέρεται, στοχεύει στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες μέσω εξαγορών και κοινοπραξιών. ‘Ήδη, με με στόχο τις νέες πράσινες μονάδες παραγωγής σκυροδέματος, εγκατέστησε την 1η πράσινη μονάδα με EPD στο “The Ellinikon” για τις ανάγκες του έργου. Στηρίζει, μεγάλα έργα όπως την επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας στον Πειραιά και το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. ‘’Ηδη, πάντως, η εγχώρια ζήτηση αυξάνει σταθερά και στρέφεται – τουλάχιστον για τα ιδιωτικά έργα – και σε προϊόντα «πράσινων» προδιαγραφών.

Ο κ. Χανής, συγκεκριμένα, ανάφερε πως η ζήτηση από το 2019 έως και σήμερα αυξάνει κατά μέσο ετήσιο όρο κατά 8%, εκτιμώντας πως η τάση θα ενισχυθεί. Ως εκ τούτου ο όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, κοιτάζοντας ωστόσο και τις εξαγωγές του σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αφρική, και η Αυστραλία, οι οποίες εισφέρουν το 40% του υφιστάμενου κύκλου εργασιών του ομίλου.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα προσεχή χρόνια ο κύκλος εργασιών από την ελληνική αγορά θα μεγεθυνθεί. “Η αγορά σε πάει από μόνη της” τόνισε και σημείωσε πως από τα 420 εκατ. ευρώ πωλήσεων, όπου αναμένεται να κλείσει το 2023, το 2024 θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έως το 2030 εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως αναμένει σημαντική βελτίωση των κερδών EBIT (προ τόκων και φόρων) από τα 30 εκατ. ευρώ του 2022, στα 45 εκατ. ευρώ το 2023, στα 70 εκατ. ευρώ το 2024, και στα 120 εκατ. ευρώ το 2025. Κατά τον προϋπολογισμό του ομίλου το 2030 πλέον τα κέρδη EBIT θα ανέλθουν τα 176 εκατ. ευρώ.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας