Μενού Ροή
Papastratos_factory
Παπαστράτος: Με επένδυση 10 εκατ. ευρώ γίνεται «πράσινο» το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Όταν η Philip Morris International (PMI) ανακοίνωνε το 2016 – ύστερα από δωδεκαετείς παγκόσμιες έρευνες, δοκιμές και κλινικές μελέτες – την ιστορική απόφαση για «φυγή» από το συμβατικό τσιγάρο και την αντικατάστασή του από το IQOS, αναλάμβανε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά στοιχήματα που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο σ' όλη την επιχειρηματική ιστορία.

Αυτό το στοίχημα, ο παγκόσμιος όμιλος δείχνει να το έχει κερδίσει πλέον, ενώ εκφραστής αυτού του στοιχήματος για την Ευρώπη είναι μια ιστορική ελληνική εταιρεία, η Παπαστράτος, που επιλέχθηκε να γίνει μόλις το 2ο εργοστάσιο παγκοσμίως που οριοθέτησε τη μεγάλη επανάσταση της κατάργησης του συμβατικού τσιγάρου και τη μετάβαση στο IQOS.

Πλέον, η Παπαστράτος έχει γίνει κόμβος για όλη την Ευρώπη, ένα μεγάλο hub για τη δημιουργία και την προώθηση του IQOS σε πάνω από 35 χώρες, ενώ η Philip Morris International (PMI) έχει καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων και όχι εξαγορές εταιρειών.

Το 2017 ξεκίνησε με επένδυση 300 εκατ. ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που κάνει ιδιώτης στην Ελλάδα, ενώ το 2021 ανακοίνωσε νέα επένδυση 125 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μεγάλη εκδήλωση στο Metropolitan Expo, ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση 200 εκατ. ευρώ.

Κατά την τελευταία εφταετία της μεταστροφής και του μετασχηματισμού, οι επενδύσεις που έχει κάνει η PMI στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης 200 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί έως το 2025. Παράλληλα, με τις 300 νέες θέσεις εργασίες που θα προστεθούν όταν ωριμάσει αυτή η επένδυση, θα έχει δημιουργήσει από το 2017 στην Ελλάδα πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι πέραν των παραγωγικών δραστηριοτήτων του, ο Παπαστράτος αποτελεί πλέον Διοικητικό Κέντρο της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό και στις δραστηριότητες του πολυεθνικού ομίλου σε δώδεκα χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο).

Συνάμα, οι νέες επενδύσεις της Παπαστράτος και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα νέας γενιάς καπνικά προϊόντα, ενισχύει περαιτέρω την εγχώρια καπνοκαλλιέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας απορροφά η εταιρεία, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Νέα «πράσινη» επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ

Χθες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Μαργώνης, (ανέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο στη θέση του Χρήστου Χαρπαντίδη που προήχθη σε αντιπρόεδρο της PMI για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με ευθύνη δώδεκα χώρες), ανακοίνωσε νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ μιλώντας στο συνέδριο GES2023 του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Όπως ο ίδιος τόνισε, η επένδυση ξεκινά άμεσα και αφορά στην ριζική αναβάθμιση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνει ενεργειακά αυτόνομο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλη την επιφάνεια του εργοστασίου και των γραφείων, έκτασης περίπου 11.000 τ.μ.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν αντλίες θερμότητας και ένα βιομηχανικού τύπου μπόιλερ ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου. Όλες αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ενεργειακά αυτόνομης μονάδας, όπως σημείωσε ο κ. Μαργώνης. Συνάμα, συμπλήρωσε ότι μέσα από αυτή τη διαδρομή, η εταιρεία θα επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί και αφορά στη μείωση κατά 30% του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.

Το συγκεκριμένο project πράσινης μεταστροφής, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αλλαγών ύψους 120 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Philip Morris International στα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο. «Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα πρώτα που μπαίνει σε αυτή την κλίμακα» τόνισε ο κ. Μαργώνης και συμπλήρωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί αρχές του 2025.

Μιλώντας για τις τεράστιες αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στον όμιλο Παπαστράτος από το 2017, ο κ. Μαργώνης, τόνισε πως όλα γίνονται καθώς η βιωσιμότητα αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που διέπει όλη τη φιλοσοφία της εταιρείας πλέον, που έχει εξελιχτεί σε επιχειρηματική στρατηγική. «Οι επενδύσεις των 700 εκατ. ευρώ που υλοποιήσαμε είναι επενδύσεις βιωσιμότητας για την εταιρεία αλλά και τη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το εργοστάσιο έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 22 χώρες που φτάνει σε αξία τα 300 εκατ. ευρώ.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ήδη έχουν επενδυθεί 2 εκατ. ευρώ για τη μείωση κατά 30% του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025, ενώ η εταιρεία δεσμεύτηκε το 2020 να μειώσει κατά 20% την ενέργεια και το νερό που χρησιμοποιεί για κάθε μονάδα προϊόντος που παράγει.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας