Μενού Ροή
papakonstantinou-ideal
Ideal Holdings: Το «μοντάρισμα» του ομίλου, οι νέες εξαγορές και το ομόλογο

Αποτελώντας τη μοναδική εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο με φιλοσοφία και χαρακτηριστικά private equity που επενδύει σε άλλες επιχειρήσεις με στόχο την αποεπένδυση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 4-5 ετών, η εταιρεία Ideal  Holdings σχεδιάζει νέες εξαγορές, έχοντας δύναμη «πυρός» πλέον των 50 εκατ. ευρώ όταν θα ολοκληρωθεί και η έκδοση του ομολόγου.

Η Ideal Holdings προέκυψε μέσα από τη συγχώνευση με το fund Virtus International Partners που ίδρυσε το 2017 ο γνωστός χρηματιστής Λάμπρος Παπακωνταντίνου, εκ των ιδρυτών της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ και πρώην μεγαλοστέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς. Η ίδρυση του fund έγινε με την υποστήριξη άλλων επιφανών επενδυτών όπως ο  όμιλος Π. Γερμανού, η οικογένεια Κάτσου καθώς και οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank.

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, τα τελευταία δύο χρόνια η Ideal Holdings έχει κάνει συναλλαγές περίπου 250 εκατ. ευρώ (αγορές εταιρειών με αντάλλαγμα μετοχές αλλά και αποεπενδύσεις όπως η Three Cents), ενώ όσοι επένδυσαν στη μετοχή προ διετίας, ήτοι το Σεπτέμβριο του 2021, έχουν κέρδος 100%.

Πλέον, κάτω από την ομπρέλα της Ideal Holdings βρίσκονται οι εταιρείες Byte Computer (πληροφορική), Adacom (κυβερνοασφάλεια), Astir Vitogiannis και Coleus (βιομηχανία μεταλλικών πωμάτων) και Attica Stores (λιανικό εμπόριο). Πρόκειται για έναν όμιλο που το 2023 θα παρουσιάσει ενοποιημένα έσοδα 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων πλέον των 40 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο

Η εταιρεία προχωρά στην έκδοση ομολόγου 100 εκατ. ευρώ και σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσής του, ενώ η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11-13 Δεκεμβρίου. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι διάρκειας πέντε ετών και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού μέχρι το ποσό των 74,8 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν στην χρηματοδότηση εξαγορών την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στο ομόλογο έχει δείξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Όπως τόνισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, στόχος είναι η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εξαγορές εταιρειών, αν και εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες που θα «κουμπώνουν» με τις υπάρχουσες αξίες του ομίλου και θα δημιουργούν υπεραξία.

«Δημιουργούμε χώρο για νέες εξαγορές. Προχωράμε σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μητρικής εταιρείας με καλύτερους όρους, ενώ θα μείνουν και πάνω από 25 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των θυγατρικών θα έχουμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Η επενδυτική μας στρατηγική είναι πάρα πολύ απλή. Επενδύουμε σε καλές εταιρείες με καλή διοίκηση που μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και μεγάλωμα».

Βιομηχανία, τεχνολογία και λιανικό εμπόριο

Ο όμιλος Ideal Holdings έχει ως κύριους κλάδους δραστηριοποίησης έως τώρα τη βιομηχανία, την τεχνολογία (πληροφορική) και το λιανικό εμπόριο.

Ο πρώτος είναι αυτής της βιομηχανίας με την Astir Vitogiannis και την Coleus Packaging στη Ν. Αφρική. Η Astir κατασκευάζει μεταλλικά πώματα με το 94% της παραγωγής της να αφορά εξαγωγές με βασικούς πελάτες πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών. Η Astir συμμετέχει με 75% στην Coleus Packaging η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μεταλλικών πωμάτων στην Αφρική.

«Το βιομηχανικό μας κομμάτι είναι πλέον μια πολυεθνική εταιρεία με παραγωγή σε δύο χώρες με δύο εργοστάσια που απασχολούν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό. Τα 70 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 180 στη Νότια Αφρική». Μάλιστα, όπως τόνισε, μόνο το 4% των εσόδων από τα καπάκια έρχονται από την Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 96% έρχεται από εξαγωγές σε 70 χώρες.

Ο ίδιος τόνισε πως φέτος θα έσοδα σε αυτή τη βιομηχανία θα είναι λίγο χαμηλότερα από πέρσι, λόγω της διαφοράς τιμής του χάλυβα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA θα είναι υψηλότερα.

Στον κλάδο της πληροφορικής η Ideal έχει τις Byte Compouter και ADACOM. H Byte είναι από τις πλέον ιστορικές και εξειδικευμένες εταιρείες πληροφορικής στη χώρα μας, με σημαντικά ψηφιακά έργα που αφορούν στο κομμάτι των ψηφιακών υπογραφών και των ηλεκτρονικών συμβάσεων, ενώ η ADACOM δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια. Πέρσι οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσεις 83 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για φέτος είναι ότι μπορεί να ξεπεραστούν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 8,9 εκατ. ευρώ ενώ φέτος εκτιμώνται μεταξύ 10 και 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος τομέας έχει μηδενικό δανεισμό και ταμείο περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο όμιλος Ideal Holdings έχει ισχυρή συμμετοχή στον χώρο του λιανικού εμπορίου, μετά την προ μηνών μεγάλη εξαγορά της Attica Πολυκαταστήματα. Η εταιρεία μισθώνει περίπου 69 χιλ. τετραγωνικά μέτρα εκ των οποίων τα 55.400 τ.μ. στην Αθήνα και 13.600 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη. Βασικός ενοικιαστής με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης είναι η Lamda το City Link, ένα από τα εμβληματικότερα εμπορικά κτίρια στην Αθήνα.

Η εταιρεία το 2022 είχε κύκλο εργασιών 190 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένονται έσοδα 200-210 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ήταν 19,7 εκατ. ευρώ πέρυσι και φέτος εκτιμάται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 εκτιμούνται στα 15-16 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η εταιρεία θα κλείσει τη χρονιά με καθαρό ταμείο.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας