Μενού Ροή
Τιτάν: Το ράλι +72% φέτος, τα ιστορικά υψηλά, το ομόλογο και τα 500 εκατ. EBITDA

Στην καλύτερη και πιο δημιουργική φάση της 121χρονης ιστορίας του βρίσκεται ο όμιλος Τιτάν και όπως φαίνεται οδεύει για το κλείσιμο της καλύτερης χρήσης της ιστορίας του. Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία, με δεκάδες εργοστάσια και μονάδες ανά τον κόσμο, έχει πολύ βελτιωμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες, βρίσκεται σε φάση «πράσινου» μετασχηματισμού ώστε να είναι παράγοντας την επόμενη ημέρα, ενώ η μετοχή καλπάζει.

Χθες η μετοχή έκλεισε στην κορυφή των κερδών του FTSE 25 κερδίζοντας 5,58% κλείνοντας στα 20,80 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά από τότε που έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Βέλγιο, Παρίσι και Αθήνα, δηλαδή πριν από περίπου πεντέμισι χρόνια. Μάλιστα, διακίνησε ισχυρό όγκο 114.832 τεμαχίων μέσω 2,35 εκατ. ευρώ τζίρου, ενώ πλέον πλασαρίστηκε στην 14η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,62 δισ. ευρώ, έχοντας ξεπεράσει ομίλους όπως Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα. Μάλιστα, η μετοχή καταγράφει ράλι +72,47% το 2023, αποτελώντας ένα από τα πλέον κερδοφόρα blue chips καθώς όταν ξεκίνησε το έτος η μετοχή ήταν μόλις στα 12,06 ευρώ.

Το ομόλογο

Ο όμιλος προχώρησε στην έκδοση ομολογιών με ιδιωτική τοποθέτηση, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029. Η έκδοση καλύφθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων για το έτος 2024.

Όπως ανακοίνωσε η Τιτάν, αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών αξιολογήσεων (S&P: BB θετική προοπτική, Fitch: BB+ σταθερή προοπτική), το κόστος και οι όροι των ομολογιών είναι ευνοϊκοί για τον όμιλο υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. H έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου για την βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής, την επέκταση της λήξης των δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση του μελλοντικού κόστους χρηματοδότησης.

Πάνω από 500 εκατ. τα φετινά EBITDA

Η χρήση του 2023 είναι πιθανόν να είναι η καλύτερη ιστορικά για τον όμιλο Τιτάν. Ο κύκλος εργασιών το 9μηνο έφτασε στα 1,89 δισ. ευρώ έναντι 1,66 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (+13,9%), με τα EBITDA να εκτοξεύονται κατά 71,5% στα 396,7 εκατ. ευρώ, από 231,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 197,6 εκατ. ευρώ, έναντι 89,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια άνοδο κατά 121,8%.

Πλέον, η Αμερική είναι η κυριότερη αγορά για τον όμιλο καθώς έφερε κύκλο εργασιών 1.104,7 δισ. ευρώ, έναντι 956,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (+15,5%). Τα EBITDA από τις ΗΠΑ ανήλθαν σες 219 εκατ. ευρώ από 127,6 εκατ. πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 71,7%. Η Ελλάδα και η Δ. Ευρώπη έφερε τζίρο 299 εκατ. ευρώ έναντι 241,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (+23,7%), με τα EBITDA να ανέρχονται στα 52 εκατ. ευρώ πό 26,4 εκατ. πέρυσι (+96,7%).

Όλες οι αγορές κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων, στη δυναμική των τιμών και στη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, σαν αποτέλεσμα των ψηφιακών συστημάτων παραγωγής, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και της συγκράτησης του κόστους ενέργειας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η δυναμική αυτή συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο και με βάση τις μέχρι τώρα θετικές προοπτικές και την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, ο Όμιλος αναμένεται, για το σύνολο του 2023, να σημειώσει πωλήσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ και EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή αναβάθμιση από Eurobank Equities

Την ίδια ώρα, η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο για τη μετοχή από τα 22,1 στα 25,3 ευρώ, διατηρώντας σύσταση για αγορά. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το 2023 αποδεικνύεται σημαντικά ανώτερο για τον όμιλο Τιτάν, τόσο από της εκτιμήσεις της ίδιας, όσο και από τις αντίστοιχες μέσες εκτιμήσεις άλλων οίκων. Τονίζει πως ο όμιλος είναι έτοιμος να εμφανίσει μία επιβλητική αύξηση 60% στα EBITDA σε ετήσια βάση που είναι περίπου 30% υψηλότερη από την εκτίμησή της.

Για το 2023 η ΑΧΕ αναμένει καθαρά κέρδη 271,1 εκατ. ευρώ και για το 2024 προσδοκά 280,3 εκατ. ευρώ. Με τις τάσεις της ζήτησης να παραμένουν υγιείς στις αγορές της Τιτάν, αναμένει ότι ο όμιλος θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης έναντι του αναπροσαρμοσμένου επιπέδου κερδοφορίας και τώρα προβλέπει ήπιο μονοψήφιο ρυθμό αύξησης EBITDA μέχρι το 2026. Παρόλο που η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 63,35% από την αρχή του έτους (η ανάλυση έγινε πριν το χθεσινό +5,38% της μετοχής), δεν έχει ακόμη ενσωματώσει τις σταθερές προοπτικές.

Έτσι, η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη EV/EBITDA μόλις τέσσερις φορές με τα EBITDA του 2024, δηλαδή με έκπτωση περίπου 20% έναντι των ομοειδών της Ε.Ε. Οι αναλυτές της Eurobank Equities τονίζουν πως σε αυτά τα επίπεδα η μετοχή είναι επαρκώς απαλλαγμένη από τον κίνδυνο, ενώ η στροφή ρίσκου - απόδοσης φαίνεται θετική, οπότε την έχει στις κορυφαίες επιλογές της.

Μειώσεις ρύπων

Το 3ο τρίμηνο ο όμιλος μείωσε περαιτέρω τον δείκτη κλίνκερ προς τσιμέντο (76,9% έναντι 78,4% πέρυσι) και αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (19,1%, +2 ποσοστιαίες μονάδες). Έτσι, μείωσε τις ειδικές καθαρές εκπομπές CO2 κατά 2,1%, έναντι του 3ου τριμήνου 2022.

Ο οίκο MSCI αναγνώρισε και πάλι τις κορυφαίες επιδόσεις του Τιτάνα σε θέματα ESG, αξιολογώντας τον όμιλο με «ΑΑ» για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι θετικές προοπτικές διατηρούνται για το έτος, χάρη στα επίπεδα ζήτησης στις περιοχές δραστηριοποίησης του ομίλου, στα σταθερά επίπεδα τιμών και στην περαιτέρω βελτίωση του κόστους, ως αποτέλεσμα υλοποίησης επενδυτικών έργων.

Οι πράσινες επενδύσεις

Στο 9μηνο του 2023 ολοκληρώθηκαν αναπτυξιακά προγράμματα επενδύσεων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Το μεγάλης κλίμακας έργο δέσμευσης CO2 στο εργοστάσιο του Τιτάνα στο Καμάρι, κοντά στην Αθήνα, επιλέχθηκε από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για προετοιμασία συμφωνίας χρηματοδότησης και επιδότησης. Με την ολοκλήρωσή του ο όμιλος θα παράγει 3 εκατ. τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως.

Μείωση των ειδικών εκπομπών CO2 κατά περίπου 3%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι και επιτυχής ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ σε εναλλακτικά καύσιμα. Συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) λειτουργούν σε είκοσι παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου, ενώ παράλληλα τέθηκαν σε εφαρμογή λογισμικά πρόβλεψης λειτουργικών βλαβών σε τρία επιπλέον εργοστάσια οδηγώντας σε βελτιωμένη παραγωγή και αξιοπιστία. Ο Τιτάνας έχει θέσει στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, με τους στόχους του για μείωση του CO₂, να έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας