Στο χάρτη μπαίνει η χώρα, μετά τα πλάνα για τις μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ως κόμβος διακίνησης δεδομένων, δηλαδή, των “εργαλείων” ισχύος του μέλλοντος, καθώς πλέον αναπτύσσονται επενδύσεις σε data centers και υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Κι έτσι μετά την Αττική, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, η Κρήτη μπαίνει στο διεθνή ψηφιακό χάρτη.
Ωστόσο, μεγάλη πρόκληση για τα νέα δίκτυα και τις υποδομές data centers είναι η αναβάθμιση των συναφών υποδομών ενέργειας (υποσταθμών, δικτύων κτλ), αλλά και παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας, ώστε να καλυφθεί επαρκώς και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο η μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα αυτό των τηλεπικοινωνιών. Βέβαια, το νέο ΕΣΕΚ αλλά και η πορεία ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα δίνει περιθώρια αισιοδοξίας, όπως και η διακηρυγμένη θέση για αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας, κύρια από το ΔΕΔΔΗΕ.
Σημειώνεται ότι ήδη τρέχει πρωτοβουλία του Διαχειριστή για αύξηση των περιθωρίων χωρητικότητας των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε εξέλιξη είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με βάση το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα ηλεκτρισμού στα 27-29 GW έως το τέλος της δεκαετίας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Βέβαια, παράλληλα, γίνεται και μια προσπάθεια από ειδική επιτροπή στο ΥΠΕΝ για “ξεκαθάρισμα” των επενδύσεων ΑΠΕ, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο “απελευθέρωσης” ηλεκτρικού χώρου για να μην υπάρχουν ζητήματα. Πάντως το θετικό είναι ότι “διέξοδκάπως στην υπερβάλλουσα προσφορά “πράσινου” ρεύματος λόγω των πολλών προτάσεων για επενδύσεις ΑΠΕ, μπορεί να δώσουν εν μέρει τα data centers, υπό την προϋπόθεση της επάρκειας των δικτύων ενέργειας.
Υπενθυμίζεται, ο προγραμματισμός για την κατασκευή τέτοιας υποδομής (6,5 MW) στο Ηράκλειο, και δη της Lamda Hellix προχωρά κανονικά με ορίζοντα το 2025, καθώς, μάλιστα, έχει χωροθετηθεί στη ΒΙΠΕ, όπου υπάρχουν σχετικές υποδομές. Ωστόσο σε ένα από τα αντίστοιχα της Microsoft, στο Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, φαίνεται ότι υπήρχαν προβλήματα λόγω αναγκών για σημαντική αναβάθμιση του δικτύου ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εν λόγω υποδομής, που είναι προγραμματισμένη να “μπει στην πρίζα”, επίσης, το 2025.
Υπενθυμίζεται ότι σε 3 στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές στα Μεσόγεια θα γίνουν τα 3 νέα data centers της Microsoft στην Αττική. Από τα 3 κέντρα, τα δύο θα γίνουν στο Κορωπί και το ένα στην περιοχή των Σπάτων. Όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).
Λεωφόροι δεδομένων
Στο μεταξύ τα βήματα για την ανάπτυξη των "λεωφόρων δεδομένων" είναι γοργά. Ήδη, χθες, η Sparkle, ο μεγαλύτερος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε ένα νέο έργο, το GreenMed, ένα καινούριο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα που θα διασχίσει την Αδριατική Θάλασσα συνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, πριν επεκταθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο.
Όπως αναφέρεται, το GreenMed θα δημιουργήσει έναν καινοτόμο διάδρομο δικτύου οπτικών ινών για να συνδέσει, μέσω ενός εναλλακτικού χαμηλής καθυστέρησης δικτύου, την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής-Ανατολικής Μεσογείου. Από τις ακτές της Αδριατικής στην Ιταλία, το σύστημα θα συνδεθεί με χερσαίο δίκτυο με τον ψηφιακό κόμβο του Μιλάνου και από εκεί, θα προχωρήσει προς τους άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους διαδικτύου και cloud.
Όπως τονίζεται, το έργο στοχεύει επίσης στην υποστήριξη της ισχυρής ανάπτυξης της βαλκανικής ψηφιακής αγοράς, με ορίζοντα ανάπτυξης στο 25% (CAGR 22-29), προσφέροντας μια ακόμα ασφαλή διαδρομή δικτύου. Με αυτή την κίνηση, η Ιταλία εδραιώνει το ρόλο της ως ο κύριος κόμβος διασύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, συνδέοντας με το σύστημα GreenMed και το νησί της Κρήτης στην Ελλάδα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική ψηφιακή πύλη για το καλωδιακό δίκτυο BlueMed της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και διάφορες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο μέχρι να φτάσει στην Άκαμπα της Ιορδανίας.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Enrico Bagnasco, Διευθύνων Σύμβουλος της Sparkle, «με το GreenMed, η Sparkle συνεχίζει την επέκταση του δικτύου της, δημιουργώντας μια διαδρομή με καινοτόμα χαρακτηριστικά που διασχίζει τη Μεσόγειο για να υποστηρίξει τη ζήτηση για διηπειρωτική συνδεσιμότητα και την αυξανόμενη ψηφιοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων».
Η EXA Infrastructure και η Lancom
Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν λίγες εβδομάδες η EXA Infrastructure, που είναι μία εταιρεία της I Squared Capital και αποτελεί τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφιακών υποδομών διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Βόρεια Αμερική, διαθέτοντας ένα δίκτυο 142.000 χιλιομέτρων δικτύων οπτικών ινών, σε 34 χώρες ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία. Να σημειωθεί ότι το δίκτυο της EXA συνδέει 300 πόλεις και προσφέρει 13 data centers επιπέδου Tier 3, με υποθαλάσσιες διόδους που περιλαμβάνουν τρία υπερατλαντικά καλώδια και τη σύνδεση με τη χαμηλότερη απόκριση (latency) μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.
Συγκεκριμένα, η EXA Infrastructure, θα προσθέσει 550 χιλιόμετρα ενός νέου συστήματος DWDM σε δύο διαδρομές οπτικής ίνας με τερματισμό τα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται για μια δεύτερη εναλλακτική υποθαλάσσια διαδρομή της EXA Infrastructure η οποία πλέον αποκτά ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά και όπως αναφέρεται “βάζει” πλώρη και για περαιτέρω “εμπλοκή” στη χώρα.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σε πρόφαση ενημέρωση των ΜΜΕ, με αφορμή την ανακοινωθείσα στρατηγική συνεργασία με την ελληνική εταιρεία data center Lancom, οι νέες επεκτάσεις αναμένεται να αναπτύξουν έτι περαιτέρω το αποτύπωμα του δικτύου της EXA συνδέοντας τα Χανιά τόσο με την Αθήνα, όσο και με την Πρέβεζα, που αποτελούν τρεις αναδυόμενους κόμβους συνδεσιμότητας, προσφέροντας πρόσθετες επιλογές ποικιλομορφίας δρομολόγησης.
Η απευθείας σύνδεση του δικτύου με την Αθήνα θα είναι έτοιμη για εξυπηρέτηση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του τρίτου τριμήνου.
Η όλη κίνηση αυτή, με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα και με τα νέα data centers αναμένεται να διαμορφώσει το “υπόστρωμα” για προσέλκυση, νέων επενδύσεων από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που έτσι διασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες του.. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η αναμένεται μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια να τριπλασιαστεί η κινηση σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, κάτι που αναδεικνύει τη χώρα ως σημείο αναφοράς, καθώς μάλιστα η γεωπολιτικός της προσανατολισμός είναι σταθερός, σε αντίθεση με την Τουρκία, κι έτσι γίνεται πιο εύκολα υποδοεχέας οδεύσεων. Επίσης, όπως αναφέρεται η Κρήτη είναι το πιο κοντινό σημείο στους “ψηφιακούς” δρόμους από Ερυθρά Θάλασσα κι έτσι γίνεται κέντρο των εξελίξεων.
Να σημειωθεί ότι η EXA, ήδη, έχει αποκτήσει χωρητικότητα στο καλώδιο της Islalink που συνδέει την Ιταλία με την Πρέβεζα αγοράζοντας μια οπτική ίνα, έχει συνεργασία με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP για την εμπορική αξιοποίηση του καλωδίου οπτικών ινών που υπάρχει στον αγωγό, ενώ σχεδιάζει και την επέκταση των υποδομών που χρησιμοποιεί στην περιοχή της Αττικής. Με τη συνεργασία αυτή, η Ελλάδα αποκτά στρατηγική θέση, όσον αφορά στη διασύνδεση της περιοχής με τους μεγάλους κόμβους διακίνησης δεδομένων μέσω του Διαδικτύου (internet exchanges) στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, η ΕΧΑ Infrastructure απέκτησε παρουσία στο Balkan Gate Thessaloniki, το τρίτο data center της Lancom, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο “ουδέτερο” data center στη Βόρεια Ελλάδα. Το Balkan Gate βρίσκεται σε στρατηγική θέση, επιτρέποντας την εύκολη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και την Τουρκία, έχοντας συνδέσεις με την Ιταλία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, με αποτέλεσμα τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς και επιχειρήσεις να έχουν άμεση και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης.
«Η συνεργασία της EXA Infrastructure και της Lancom συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της περιοχής, με την τεχνογνωσία της EXA να παίζει κρίσιμο ρόλο, προκειμένου να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Η συνεργασία δημιουργεί απευθείας συνδέσεις με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, κάτι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Ανυπομονούμε να δούμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η συνεργασία με την EXA Infrastructure», επεσήμανε στην προαναφερθείσα συνάντηση με τα ΜΜΕ ο Γιώργος Νώλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom.
“Η στρατηγική συνεργασία μας με την Lancom αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των σχεδίων ανάπτυξης για την περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας περαιτέρω το επίπεδο διασυνδεσιμότητας και τις παρεχόμενες επιλογές από πλευράς υποδομών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η EXA Infrastructure παραμένει προσηλωμένη και δεσμεύεται να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για διεθνή χωρητικότητα. Ο συνδυασμός των δυνάμεών μας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο ψηφιακής συνδεσιμότητας, που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να υλοποιήσουν τα πλάνα ανάπτυξης τους” ανέφερε και ο Nicholas Collins, Chief Commercial Officer της EXA Infrastructure.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πρόταση αξίας της EXA ενισχύεται περαιτέρω, καθώς ηγείται των επενδύσεων του κλάδου και της ποικιλομορφίας συνδεσιμότητας, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη κίνηση στο διαδίκτυο από τα νέα διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα - συμπεριλαμβανομένων 11 νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που ανακοινώθηκε ότι θα προσγειωθούν στο νησί της Κρήτης.
Η Lamda Hellix
Επίσης, ήδη, η Lamda Hellix προχωρά σε δημιουργία νέου Data Center στο Ηράκλειο της Κρήτης. Όπως αναφέρει η επέκταση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική επέκτασης της Digital Realty στην Μεσόγειο, για την παροχή υπηρεσιών αυξημένης ανθεκτικότητας και διαφοροποίησης για τους πελάτες της στη Μεσόγειο. Πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου data center του ομίλου στην Κρήτη, ενισχύοντας το ρόλο της ως κόμβος συνδεσιμότητας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
Με έδρα το Ηράκλειο, το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025. Το data center με την ονομασία HER1 στο Ηράκλειο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτά τα καλωδιακά συστήματα και να επιτρέψει τη διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και με άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Πάντως, συνολικά, τα καλώδια δεδομένων από τον Βορρά προς τον Νότο αλλά και από την Ανατολή προς τη Δύση, διέρχονται από την ελληνική επικράτεια.
Η Grid Telecom
Επίσης σε τροχιά είναι η επέκταση της συνεργασίας της Grid Telecom, θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, και της Lamda Hellix, θυγατρικής της Digital Realty. Η νέα συμφωνία για την Κρήτη αποβλέπει στον συντονισμό των επενδύσεών τους που στοχεύουν στην εξέλιξη του νησιού σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.
Οι δύο εταιρείες έχουν δρομολογήσει επενδύσεις που αφορούν διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που θα «βγαίνουν» στην Κρήτη. Η Lamda Hellix ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη του πρώτου ουδέτερο.