Μενού Ροή
Sunlight Group: Οι μεταγραφές κορυφής, οι εξαγορές και το giga factory

Με αμετάκλητο στόχο να καταστεί o κορυφαίος πάροχος Λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία - Ωκεανία, το Sunlight Group, που ανήκει στον όμιλο Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις κορυφής.

Πρόκειται για στρατηγικές κινήσεις που στοχεύουν στον ολικό μετασχηματισμό του ομίλου, με στόχο πλέον να μπορεί να βρίσκεται στην παγκόσμια αιχμή των εξελίξεων, τόσο από πλευράς έργων και επιχειρησιακών διαδικασιών, όσο και από πλευράς χρηματοδότησης.

Αυτές οι διαδικασίες περιελάμβαναν τη νέα οργανωτική δομή, με δημιουργία επτά Γενικών Διευθύνσεων που έχει υλοποιηθεί και εφαρμόζεται εδώ και καιρό, τις πολλαπλές εξαγορές σε πολλά ταμπλό που έγιναν το 2022 και το 2023 σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τον εμπλουτισμό του στελεχιακού δυναμικού, με ανθρώπους πρώτης γραμμής με πολύ βαριά βιογραφικά.

Ο Ανδρ. Αθανασόπουλος

Αίσθηση έκανε στην αγορά το φθινόπωρο του 2023 η γνωστοποίηση ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος Ανδρέας Αθανασόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία όλου του Olympia Group, με στόχο να οδηγήσει τον όμιλο στο παγκόσμιο αποτύπωμα. Πρόκειται για στέλεχος που διαθέτει εκτενή εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδος, πλέον των 24 ετών, στον τραπεζικό χώρο και στον χώρο της λιανικής και των επιχειρήσεων. Σε όλες τις αποστολές του, έχει ηγηθεί του σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλης κλίμακας στρατηγικών σχεδίων οργανικής και μη-οργανικής ανάπτυξης. Ήδη, εδώ και λίγες ημέρες, από την αρχή του 2024, ο κ. Αθανασόπουλος έχει αναλάβει τα καθήκοντά του.

Πρόσβαση στη ροή των διεθνών κεφαλαίων

Χθες έγινε γνωστή άλλη μια εμφατική μεταγραφή για το Sunlight Group, με την προσθήκη του Νίκου Μαντζούφα, που ήταν έως πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης και είναι ο μακροβιότερος Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ.

Στόχος, όπως φαίνεται, είναι ο όμιλος να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση στα επενδυτικά κέντρα και σε όλη την τεράστια ροή των κεφαλαίων που έρχονται και θα έρθουν για τον πράσινο μετασχηματισμό της υφηλίου.

Τόσο η πρόσληψη του κ. Αθανασόπουλου, όσο και αυτή του κ. Μαντζούφα, εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για ενίσχυση της εξωστρέφειας της εταιρείας, διαφοροποίηση των χρηματοδοτικών πηγών, βελτιστοποίηση της διαχείρισης ρίσκου και προσέλκυση επενδυτών. Δεν αποκλείεται λοιπόν, στο πλαίσιο της έλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και των ευρύτερων χρηματοδοτήσεων, να υπάρξει και κίνηση για είσοδο επενδυτή ή επενδυτών στον όμιλο Sunlight. 

Ο κ. Μαντζούφας αναλαμβάνει καθήκοντα Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το τεράστιο έργο της  κατασκευής του giga factory παραγωγής στοιχείων λιθίου του ομίλου Sunlight, που, όπως όλα δείχνουν, θα κατασκευαστεί τελικώς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη. Ο κος Μαντζούφας θα έχει την ευθύνη ένταξης και παρακολούθησης των έργων της Sunlight Group, που χρηματοδοτούνται μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδυτικών νόμων σε Ευρώπη και Αμερική.

Βιογραφικό

Με 14 χρόνια σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, ο Νίκος Μαντζούφας ήταν ο πρώτος Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ κατείχε ρόλο ευθύνης στην εκπόνηση και διαχείριση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ καθώς. Επίσης, ως Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, σχεδίασε και ενέταξε στον Αναπτυξιακό Νόμο μία σειρά επενδυτικών σχεδίων, καθώς και σημαντικές Στρατηγικές Επενδύσεις.

Στον τομέα των ΣΔΙΤ, επί της θητείας του, δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν 15 έργα ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Με σημαντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, στον διεθνή τραπεζικό όμιλο Bank of America στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και αργότερα στη διεθνή ελεγκτική εταιρεία Grant Thornto nως επικεφαλής του Project Finance, καθώς και με τη θέση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, ο Νίκος Μαντζούφας διαθέτει σημαντική εμπειρία ώστε να συμβάλλει στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sunlight. Η Sunlight Group με την προσθήκη του κου Μαντζούφα, επιταχύνει το έργο της κατασκευής του gigaf actory στοιχείων λιθίου.

Οι στρατηγικοί άξονες

Η εταιρεία ήδη υλοποιεί ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό σχέδιο στηριζόμενο σε 4+1 στρατηγικούς πυλώνες όπως Βιομηχανική Ηλεκτροκίνηση μολύβδου και ιόντων λιθίου, Αποθήκευση Ενέργειας για Ανανεώσιμες Πηγές με χρήση τεχνολογίας ιόντων λιθίου, Ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου και ιόντων λιθίου, Ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory για τις ως άνω εφαρμογές καθώς και καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε σημαντικά εξαρτήματα για την κατασκευή μπαταριών. Οι 4+1 πυλώνες, που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, αποτελούν τις προτεραιότητες που έχει θέσει το management ώστε η Sunlight να καταστεί πρωταγωνίστρια παγκόσμια με καινοτόμες λύσεις στην αποθήκευση ενέργειας.

Η μεγαλύτερη βιομηχανική στην Ελλάδα

Αν και ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα, καθώς – όπως φαίνεται, η διοίκηση του ομίλου Sunlight προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση κάποια επιπρόσθετα οφέλη ή διευκολύνσεις, γι’ αυτό «παίζει» και το χαρτί της επένδυσης στη Γαλλία, εντούτοις οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η μεγάλη επένδυση θα γίνει στην Κοζάνη. Πρόκειται για giga factory μπαταριών λιθίου, μια επένδυση που θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Και φυσικά θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που αγωνίζεται για την ενεργειακή της μετάβαση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας