Μενού Ροή
Mytilineos: Η στροφή στα δίκτυα, ο στόχος για 30% μερίδιο στο ρεύμα και ο FTSE 100

Έχοντας σπάσει πολλά επιχειρηματικά… ταμπού και κατεστημένες παραδόσεις, που ήθελαν ομίλους τέτοιου βεληνεκούς να είναι δυσκίνητοι, δύσκολοι στις αλλαγές και λίαν συντηρητικοί στα business plans και στους στόχους που έθεταν, ο όμιλος Mytilineos πλέον καλείται να διατηρήσει την επιτυχία του και να αναμετρηθεί με τον εαυτό του.

Πλέον, η Mytilineos έχει καταστεί ένας από τους πλέον πολυσχιδείς ενεργειακούς ομίλους διεθνώς, με ισχυρότατο αποτύπωμα, όντας μέσα στους δέκα κορυφαίους κατασκευαστές ενεργειακών έργων παγκοσμίως, είναι εκ των κορυφαίων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας πανευρωπαϊκά, ενώ, μετά την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ, καθίσταται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Πρόκειται για αξιοσημείωτα επιτεύγματα για εταιρεία χώρας που δεν έχει – ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες – παράδοση στη βιομηχανία, και πολλώ δε μάλλον για μια χώρα που τη βιομηχανία που είχε, την αποδόμησε, την πολέμησε, την εξοβέλισε.

Το στοίχημα λοιπόν που έχει μπροστά της τα επόμενα χρόνια η ΜΥΤΙΛ, είναι να μπορέσει να υποστηρίξει και να επιταχύνει την ισχυρή ανάπτυξη που πέτυχε τα τελευταία χρόνια, μέσω του μεγάλου μετασχηματισμού. Για έναν όμιλο με κύκλο εργασιών πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, με πολυσχιδείς δραστηριότητες και άπλωμα σε σαράντα χώρες, το να κρατήσει τη συμπαγή του ανάπτυξη και το «δεμένο» management σε όλα τα επίπεδα, είναι το δυσκολότερο στοίχημα.

Δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες άλλοι διεθνείς όμιλοι, ίδιου, λίγο μικρότερου, ή λίγο μεγαλύτερου βεληνεκούς, απέτυχαν παταγωδώς στη συντήρηση και στην υποστήριξη της ανάπτυξης σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος το γνωρίζει πολύ καλά.

Αυτός είναι και ο λόγος που χθες, κατά την ενημέρωση των αναλυτών το απόγευμα για τα αποτελέσματα χρήσης 2023, τόνισε με νόημα: «Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε».

Με λίγα λόγια, ο κ. Μυτιληναίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι η παραμονή στο κλάμπ των εταιρειών που κάνουν… πρωταθλητισμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, πολύ πιο δύσκολο από μια, δύο, ή τρεις πολύ καλές χρήσεις.

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως «τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την Εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, συνεχίζουμε», τόνισε με έμφαση.

Επίσης έκανε αναφορά στους στρατηγικούς στόχους που επιτεύχθηκαν το 2023, μέσω σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της εταιρείας, ενώ επιταχύνθηκε η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Συνάμα, έκανε λόγο για τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών, τη διεύρυνση της κάλυψης από αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων και την εισαγωγή της Mytilineos στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ESG (με αξιολόγηση AA από τον MSCI), εξελίξεις που «αποτυπώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο την πρόοδο της εταιρείας και τον ολοένα και υψηλότερο βαθμό διεθνοποίησης».

Οι στόχοι

Αναφορικά με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου, πέραν των παραπάνω που αποτελούν και το κυρίαρχο στοίχημα, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στα ενεργειακά δίκτυα που πλέον έρχονται με δυναμική στο προσκήνιο, στο στόχο να φτάσει ο όμιλος στην Ελλάδα να έχει μερίδιο αγοράς 30% στο ρεύμα, ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο όραμα της εισαγωγής στον FTSE 100 του Λονδίνου.                                                                                          

Αναφορικά με τα δημόσια έργα για την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος ανήγαγε τον συγκεκριμένο τομέα σε άκρως καθοριστικό για την ανάπτυξη και την επίτευξη ικανών περιθωρίων κέρδους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο όμιλος θα κάνει στρατηγική στροφή (και) προς τα εκεί.

Για εμάς, τα projects δικτύων θα είναι τα νέα ‘M Renewables΄, τόνισε, σημειώνοντας πως «η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την αύξηση της χωρητικότητας για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική μας δραστηριότητα». Υυπογράμμισε ότι πρόκειται για μεγάλα έργα, φέρνοντας το παράδειγμα της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Σκωτίας – Αγγλίας ύψους 1 δισ. λιρών. Επισήμανε μάλιστα ότι: «Έχουμε το knowhow έχουμε την οικονομική δυνατότητα και στήριξη».

Προμήθεια ρεύματος           

Αναφορικά με την προμήθεια ρεύματος, ο όμιλος τόνισε πως σήμερα έχει μερίδιο περί το 20% (μαζί με την προμήθεια στο Αλουμίνιο), ενώ ο στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να φτάσει στο 30%. Αυτό το μερίδιο, θα φέρει τη ΜΥΤΙΛ στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΔΕΗ, η οποία έως το 2026 θα έχει μερίδιο 45%, οπότε οι δύο όμιλοι μαζί θα αθροίζουν ποσοστό 75%.

Λονδίνο

Σε ερώτηση για το πλάνο εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου που είναι το μεγάλο – μακροπρόθεσμο – όραμα του ομίλου που θα «σφραγίσει» τη διεθνή καταξίωση, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως «πριν τρία χρόνια ήμασταν από πλευράς κεφαλαιοποίησης στη θέση 152 στον Large Cap του LSE. Σήμερα είμαστε στη θέση 80. Άρα, τα νούμερα είναι εκεί. Από εμάς εξαρτάται πλέον πότε θα λάβουμε την απόφαση». Όμως, σημείωσε πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει και πως δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση προς το παρόν.

Τι έδειξαν τα μεγέθη - «Βασιλιάς» η ενέργεια

Ο κύκλος εργασιών της ΜΥΤΙΛ το 2023 ήταν μειωμένος έναντι του 2022 λόγω της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, όμως, παρ’ όλα αυτά πέτυχε ιστορικό ρεκόρ σε EBITDA και καθαρά κέρδη. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 5,492 δισ. ευρώ από 6,306 δισ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 13%, όμως τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 23% φτάνοντας στα 1,014 δισ. ευρώ, έναντι 823 εκατ. το 2022. Η σταθερή σταθερή αύξηση της κερδοφορίας του Κλάδου Ενέργειας και ιδιαίτερα της δραστηριότητας των ΑΠΕ ήταν ο καταλύτης για την αύξηση των EBITDA.

Παρά την πτώση των τιμών ενέργειας και μετάλλων, η ΜYTILINEOS, κατά τη διάρκεια του 2023, κατέγραψε ακόμα μία χρονιά ρεκόρ σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της τα 600 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 623 εκατ. ευρώ, έναντι 466 εκατ. ευρώ το 2022 (+34%).

Ο Κλάδος Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών 4,425 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 81% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας μείωση κατά 18% σε σχέση με το 2022. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), με οδηγό την M Renewables, διαμορφώθηκαν στα 766 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38% έναντι 554 εκατ. το 2022.        

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας