Μενού Ροή
μυτιληναιος στασσης
«Απόβαση» στο Λονδίνο για ΔΕΗ – Mytilineos – Έξι ενεργειακές στη Νέα Υόρκη

Η πιο σημαντική και «γεμάτη» εβδομάδα έως τώρα του 2024 θα είναι η τρέχουσα για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπάρχει πληθώρα εκδηλώσεων και εξελίξεων σε Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, που θα καταστήσουν αυτό το πενθήμερο άκρως κομβικό για τη συνέχεια.   

Ειδικά ο ενεργειακός κλάδος θα βρεθεί με ιδιαίτερο τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ΔΕΗ και Mytilineos έχουν ξεχωριστές εκδηλώσεις αύριο στο Λονδίνο, στη… Μέκκα των επενδυτικών κεφαλαίων της Ηπείρου μας, ενώ την προσεχή Πέμπτη, έξι εισηγμένοι ενεργειακοί όμιλοι, αλλά και ένας μη εισηγμένος αλλά με παγκόσμιο αποτύπωμα, θα δώσουν το παρόν στη Νέα Υόρκη στο road show που διοργανώνει η JP Morgan σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ.

Αύριο Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πολυαναμενόμενο road show της ΔΕΗ στο Λονδίνο, όπου η διοίκηση της Επιχείρησης θα παρουσιάσει το νέο business plan και τις μεγάλες εξαγορές των Enel Romania και Κωτσόβολος, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και καιρό.

Γύρω από τη συγκεκριμένη εκδήλωση έχουν «χτιστεί» μεγάλες προσδοκίες, καθώς η Επιχείρηση θα παρουσιαστεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ευρισκόμενη στο καλύτερο αναπτυξιακό momentum των τελευταίων πολλών ετών. Έχει θωρακιστεί κεφαλαιακά, μέσω της μεγάλης ΑΜΚ και της έκδοσης των ομολόγων, μετασχηματίζεται από έναν βαθιά κρατικό και δυσκίνητο οργανισμό σε μια εταιρεία που μπορεί να λειτουργεί (και) με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο μετασχηματισμός της προς περισσότερο βιώσιμες πρακτικές και πηγές ενέργειας.

Αιχμή του δόρατος στις παρουσιάσεις στους ξένους θεσμικούς ασφαλώς θα είναι η μεγάλη εξαγορά στο εξωτερικό, στη Ρουμανία με την ENEL Romania, η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική επιχείρηση διεθνώς αν εξαιρεθεί ο τραπεζικός τομέας, ενώ εκτενής αναφορά θα γίνει και για τη στόχευση της εξαγοράς του δικτύου της Κωτσόβολος.

Η κίνηση της ΔΕΗ με την ENEL Romania είναι τεράστιας σημασίας και προοπτικών, που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Η ΔΕΗ – και κατ’ επέκταση η Ελλάδα – απέκτησε δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια, θέση που είχε στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 2000, όμως πλέον την αποκτά μέσω του κλάδου της ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η παρουσίαση γίνεται σε μια καλή συγκυρία και για τη μετοχή της ΔΕΗ, που ενισχύθηκε άνω του 70% το 2023, φέτος βρίσκεται κοντά στο +9%, μια ανάσα από τα υψηλά 10ετίας.

Τα δέκα χρόνια της ΜΥΤΙΛ στη Μ. Βρετανία και τα αποτελέσματα

Πέραν της ΔΕΗ, άλλη μια εκ των κορυφαίων ενεργειακών – και όχι μόνο – επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, η Mytilineos, αύριο Τρίτη διοργανώνει στη βρετανική πρωτεύουσα ειδική τελετή – δεξίωση, όπου θα εορτάσει τη συμπλήρωση δέκα ετών παρουσίας στη χώρα. Μια παρουσία που ξεκίνησε με τη ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικές Κατασκευές) προ δεκαετίας και πλέον έχει διευρυνθεί με πολυάριθμα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην τελετή θα δώσουν το παρών εξέχοντα στελέχη της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του Λονδίνου, καθώς και αναλυτές και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών οίκων. Η Mytilinoos, εύλογα θα πυκνώσει τις εκδηλώσεις και την παρουσία της στο Λονδίνο τους επόμενους μήνες, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη εξοικείωση με τη μεγάλη επενδυτική κοινότητα της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς επίκειται ο μεγάλος στόχος της εισόδου στον FTSE 100.

Παράλληλα, την προσεχή Πέμπτη 25 Ιανουαρίου η ΜΥΤΛ θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2023 και παράλληλα θα κάνει ενημέρωση αναλυτών, κάτι που επίσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα μεγέθη της Mytilineos για τη χρήση του 2023, αναμένεται να είναι τα κορυφαία που έχει ανακοινώσει ο όμιλος στη μεγάλη ιστορία του και θα δώσουν τον… μπούσουλα στην επενδυτική κοινότητα για τις επόμενες κινήσεις.

Θυμίζουμε πως πολύ πρόσφατα, ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση τόνισε ότι «δεν θέλω να σας προκαταλάβω, θέλω όμως να εξάψω τη φαντασία σας γι’ αυτά που μπορεί να κάνει η ελληνική επιχειρηματικότητα στον παγκόσμιο στίβο». Τότε ήταν που ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως ο όμιλος παρήγαγε το 3% του ΑΕΠ το 2023 και έκανε την εκτίμηση – πρόβλεψη ότι το 2024 θα φέρει το 4% του ΑΕΠ!

Το timing που θα λάβουν χώρα όλα αυτά είναι άκρως θετικό και για τη μετοχή της Mytilineos, η οποία την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 38,34 ευρώ (+0,79%), μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά που είναι στα 38,40 ευρώ. Η μετοχή έβγαλε το περασμένο πενθήμερο με άνοδο 2,19%, φέτος ενισχύεται κατά +4,47%, ενώ πλέον ξεπέρασε και τον ΟΤΕ σε κεφαλαιοποίηση!

Νέα Υόρκη

Παράλληλα, την προσεχή Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το μεγάλο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η HP Morgan σε συνεργασία με τον όμιλο ΕΧΑΕ. Μάλιστα, το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επενδυτικό συνέδριο θα συμμετάσχουν αρκετές εισηγμένες, αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες. Από εισηγμένες, το παρών έξι ενεργειακές αλλά και πολλές άλλες εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, από τον κλάδο της ενέργειας θα συμμετέχουν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, Helleniq Energy, Ελλάκτωρ και Intrakat, ενώ επίσης θα ταξιδέψουν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Eurobank, Lamda Development, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς Financial και Τιτάν.

Συνάμα, θα συμμετάσχουν και μη εισηγμένες εταιρείες, με κυρίαρχο τον όμιλο Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού που ελέγχει κατά 100% τη Sunlight, μια από τις μεγαλύτερες πλέον δυνάμεις διεθνώς στο χώρο των μπαταριών και της αποθήκευσης ενέργειας.

Η εταιρεία βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της, με στρατηγικές εξαγορές διεθνώς και μεγάλες «μεταγραφές» στελεχών κορυφής, με αμετάκλητο στόχο να καταστεί o κορυφαίος πάροχος Λύσεων Αποθήκευσης Ενέργειας στον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία – Ωκεανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας