Μενού Ροή
To ράλι της ElvalHalcor στο Χ.Α. και το «πράσινο» αλουμίνιο

 Εντυπωσιακή είναι η δυναμική που δείχνει η μετοχή της ElvalHalcor το 2024, καθώς βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων σε όλο το χρηματιστήριο με άνοδο κοντά στο 28%, αν εξαιρεθούν δύο – τρεις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έως και ακραίας περιφέρειας.

Η μετοχή της ElvalHalcor, την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε ράλι 10,51%, ενώ χθες, – σε ημέρα διόρθωσης της υπόλοιπης αγοράς - έκλεισε στο +2,83% πιάνοντας τα 2,3650 ευρώ που είναι υψηλά τελευταίων ετών. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο είχε δει και τα 2,34 ευρώ, ενώ το ιστορικό υψηλό του τίτλου, από τότε που οι Ελβάλ και Χαλκόρ συνενώθηκαν και έκαναν την ενιαία ElvalHalcor είναι στα 2,5850 ευρώ, από τις 13 Απριλίου 2021, λίγες ημέρες πριν κάνει το μεγάλο placement της πώλησης του 6,66% στα 2 ευρώ ανά μετοχή.

Πλέον, η μετοχή του βραχίονα του ομίλου Viohalco στο χώρο των μετάλλων καταγράφει άνοδο 27,84% φέτος και είναι η πρώτη σε απόδοση μετοχή του Large Cap, εντυπωσιάζοντας με τη δυναμική της, καθώς γενικά είναι ένας τίτλος που έως τώρα δεν είχε επιθετικά χαρακτηριστικά και γενικά κατά κοινή ομολογία, κινούνταν σε κατώτερα επίπεδα του αναμενόμενου, αλλά και συγκριτικά με το επιχειρηματικό εκτόπισμα του ομίλου.

Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι ισχυροί επενδυτές χτίζουν θέσεις, καθώς διέβλεψαν ότι η μετοχή ήταν εξαιρετικά φθηνή. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, σε ολόκληρο το έτος ο τίτλος ενισχύθηκε μόλις κατά 14,20%, ενώ ήδη φέτος είναι κοντά στο διπλάσιο αυτής της απόδοσης.

Ο όμιλος αντιπροσωπεύει το 4% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, ενώ είναι η κυριότερη εκπρόσωπος της λεγόμενης… βαριάς βιομηχανίας στη χώρα μας, καθώς είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων, έχοντας ηγετικά μερίδια διεθνώς σε αλουμίνιο και χαλκό. Η ElvalHalcor κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ έχει εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών έλασης αλουμινίου παγκοσμίως.

Ο όμιλος διαθέτει 15 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με 14 θυγατρικές, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Η νέα, ενιαία μετοχή, με κωδικό «ΕΛΧΑ», έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου 2018 στο ταμπλό του Χ.Α. καθώς εισήχθησαν 375.241.586 νέες μετοχές με τιμή εκκίνησης τα 1,73 ευρώ, με την αρχική κεφαλαιοποίηση στα 649 εκατ. ευρώ.

Αυτοκινητοβιομηχανία, τρόφιμα, γιότινγκ, αεροναυπηγική

O όμιλος ElvalHalcor αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως στους κλάδους επεξεργασίας αλουμινίου και χαλκού, δηλαδή στα δύο πιο κυρίαρχα μέταλλα για την παγκόσμια βιομηχανία όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα, η ElvalHalcor απλώνει περαιτέρω το διεθνές αποτύπωμά της.

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ElvalHalcor να ελέγχει το 1% αυτής, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια, με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε όλη την Ευρώπη! Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.

Πλέον, η θυγατρική του ομίλου Viohalco ανεβάζει ρυθμούς και στην παροχή υπηρεσιών στην αυτοκινητοβιομηχανία, που είναι η αγορά η οποία μεταλλάσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς τελευταία, λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, αλλά και σε πιο ελαφρύτερες κατασκευές.

Η ElvalHalcor είναι ένα πραγματικό βιομηχανικό διαμάντι για τη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποβιομηχάνιση, οπότε η επιτυχία της συγκεκριμένης εταιρείας που εξάγει το 96% των προϊόντων χαλκού σε όλο τον κόσμο, λαμβάνει επιπρόσθετη αξία.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορροφούν περίπου το 70% της παραγωγής, η Αμερική απορροφά το 9%, η Ασία το 9%, το Ηνωμένο Βασίλειο 9%, ενώ το υπόλοιπο πάει στη λοιπή Ευρώπη, στην Αφρική και την Ωκεάνια. Η Ελλάδα απορροφά μόλις τα 4% της παραγωγής.

Το «πράσινο» καταμαράν Margarita Salas

Ένα από τα μεγάλα πεδία νέων δραστηριοτήτων για την ElvalHalcor είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική, καθώς η πράσινη στροφή της παγκόσμιας βιομηχανίας και η ανάγκη για μικρότερο βάρος και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, φέρνει στο προσκήνιο με διαρκώς μεγαλύτερη ένταση, το αλουμίνιο.

Μια από τις μεγάλες συνεργασίες της ElvalHalcor λοιπόν είναι με διεθνή ναυπηγεία, ένα εκ των οποίων είναι το Armon, στο Χιχόν της Ισπανίας, που κατασκεύασε το καταμαράν Margarita Salas της εταιρείας Baleària.

elval-catamaran-margaritasalas

Το πρωτοποριακό καταμαράν πήρε το όνομά του από την εξαιρετική επιστήμονα και εκπαιδευτικό Margarita Salas, πρωτοπόρο στον τομέα της μοριακής βιολογίας. Το σκάφος αυτό συνδυάζει τα πιο ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του, Eleanor Roosevelt, του μεγαλύτερου σε μήκος fastferry με λειτουργία διπλού καυσίμου στον κόσμο, με επιπλέον τεχνολογικές βελτιώσεις στον σχεδιασμό και στην κατασκευή.

Το Margarita Salas διαθέτει τέσσερις κινητήρες 9.600 kW διπλού καυσίμου που λειτουργούν με φυσικό αέριο, επιτρέποντάς του να αναπτύσσει ταχύτητα 35 κόμβων, 10% περισσότερο απ’ ότι το Eleanor Roosevelt. Το εντυπωσιακό πλοίο έχει δύο δεξαμενές φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να διανύσει 470 μίλια με φυσικό αέριο,ενώ παράλληλα έχει συνολική εμβέλεια 1.000 μιλίων. Το μήκος του είναι 123 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 επιβάτες και 400 αυτοκίνητα.

Ο Χαράλαμπος Χάικος, Commercial Senior Director της Elval,του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, σχολίασε: “H Elval διαθέτει 50 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων και λύσεων έλασης αλουμινίου και αποτελεί τιμή για εμάς να είμαστε ο προμηθευτής αλουμινίου για την κατασκευή αυτού του υπερσύγχρονου σκάφους. Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε βιώσιμες λύσεις αλουμινίου παγκόσμιας κλάσης για εφαρμογές στη ναυτιλία με εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής, ολκιμότητας και συγκόλλησης καθώς καιυψηλήςαντοχής στη διάβρωση. Έτσι η Elval συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης της ναυπηγικής βιομηχανίας προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.” Το MargaritaSalas θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 3ο τρίμηνο του 2024. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας