Μενού Ροή
papastratos
Παπαστράτος: Η πράσινη επένδυση, η πορεία του iQOS και το σβήσιμο του τσιγάρου

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η υλοποίηση της πράσινης μεταστροφής του ομίλου Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, με στόχο να καταστεί ενεργειακά αυτόνομος, χωρίς εξαρτήσεις από ορυκτά καύσιμα και λαμβάνοντας ενέργεια μόνο από εναλλακτικές πηγές. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλη την επιφάνεια του εργοστασίου και των γραφείων που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο, συνολικής έκτασης περίπου 11.000 τ.μ.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν αντλίες θερμότητας και ένα βιομηχανικού τύπου μπόιλερ ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου. Όλες αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ενεργειακά αυτόνομης μονάδας, ενώ απώτερος στόχος είναι η εταιρεία να επιτύχει το στόχο που έχει τεθεί και αφορά στη μείωση κατά 30% του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025.

Πρόκειται για συνολική επένδυση 10 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο project πράσινης μεταστροφής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος αλλαγών ύψους 120 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η μητρική Philip Morris International στα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα πρώτα που μπαίνει σε αυτή την κλίμακα, ενώ στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025.

Σημειώνεται επίσης πως ήδη η Παπαστράτος έχει επενδύσει δύο εκατ. ευρώ για να πετύχει μείωση κατά 30% του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2025, ενώ συνάμα έχει δεσμευτεί ήδη από το 2020 να μειώσει κατά 20% την ενέργεια και το νερό που χρησιμοποιεί για κάθε μονάδα προϊόντος που παράγει.

Η κυριαρχία του iQOS αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας

Όταν η Philip Morris International (PMI) ανακοίνωνε το 2016 – ύστερα από δωδεκαετείς παγκόσμιες έρευνες, δοκιμές και κλινικές μελέτες – την ιστορική απόφαση για «φυγή» από το συμβατικό τσιγάρο και την αντικατάστασή του από το iQOS, αναλάμβανε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά στοιχήματα που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο σ' όλη την επιχειρηματική ιστορία.

Αυτό το στοίχημα, ο παγκόσμιος όμιλος δείχνει να το έχει κερδίσει πλέον, ενώ εκφραστής αυτού του στοιχήματος για την Ευρώπη είναι η ιστορική βιομηχανία Παπαστράτος, που επιλέχθηκε να γίνει μόλις το 2ο εργοστάσιο παγκοσμίως που οριοθέτησε τη μεγάλη επανάσταση της κατάργησης του συμβατικού τσιγάρου και τη μετάβαση στο iQOS.

Μιλώντας χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στους δημοσιογράφους στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, τόνισε πως το 2023 ήταν ένα κομβικό έτος και μια χρονιά ορόσημο τόσο για την Παπαστράτος, όσο και για τη μητρική Philip Morris International. Τόνισε μεταξύ άλλων πως η Παπαστράτος πέτυχε το iQOS να έχει περισσότερα έσοδα από τις συνολικές πωλήσεων όλων των συμβατικών καπνικών προϊόντων, ενώ η μητρική Philip Morris International μέσω του iQOS και των υπολοίπων εναλλακτικών προϊόντων, πέτυχε πωλήσεις μεγαλύτερες από το εμβληματικό Marlboro, που για δεκαετίες ήταν η ναυαρχίδα στα έσοδά της και το σήμα κατατεθέν της παγκόσμια!

Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον οι χρήστες του iQOS στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 500 χιλ., ενώ το προϊόν εξάγεται σε πάνω από είκοσι χώρες με παραγωγική έδρα τη χώρα μας, ενώ συνολικά, πλέον φτάνει σε περισσότερες από 80 χώρες στον πλανήτη.

Στα μπετά το νέο κτήριο στον Ασπρόπυργο

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Παπαστράτος, η νέα μεγάλη επένδυση στον Ασπρόπυργο ύψους 200 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο (Φεβρουάριο 2023) και αφορά νέο κτήριο με τη δημιουργία τεσσάρων νέων γραμμών παραγωγής, προχωρά κανονικά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται το κτήριο στα μπετά. Η ολοκλήρωση της νέας αυτής μονάδας, που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα της Παπαστράτος, αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2025.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 300 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αυτή τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα 1.400 άτομα. Σημειώνεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση στο χώρο της βιομηχανίας στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν προστεθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αλλάζοντας συνάμα το status quo σ' όλη τη βιομηχανία καπνικών μέσω της μετάβασης στη νέα γενιά εναλλακτικών μορφών.

Συνάμα, οι νέες επενδύσεις της Παπαστράτος και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα νέας γενιάς καπνικά προϊόντα, ενισχύει περαιτέρω την εγχώρια καπνοκαλλιέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας απορροφά η εταιρεία, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας