Μενού Ροή
KOKKALIS
Νέο πάρτι στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη

Στην αιχμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται όλο το τελευταίο διάστημα οι μετοχές της ευρύτερης επιρροής του ομίλου Intracom Holdings και του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, κάνοντας πολύ ισχυρούς όγκους και τζίρους, έχοντας αλλάξει εντελώς το προφίλ του Mid Cap όπου πλέον δεσπόζουν καταλυτικά.

Με αιχμή την Intralot που εύλογα βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς αύριο ξεκινά η δημόσια προσφορά για το μεγάλο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ, ο όμιλος βλέπει τόσο τη μετοχή της μητρικής, όσο και τις υπόλοιπες που υπάρχει μικρή ή μεγάλη επιρροή, σε πολυετή υψηλά.

Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς της Intralot θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23/2. Μια μέρα από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς, θα ανακοινωθεί το εύρος του σταθερού επιτοκίου του ομολόγου της εταιρείας.

Η μετοχή της Intralot έκλεισε χθες με άνοδο 0,82% στα 1,2260 ευρώ, πολύ κοντά στα πολυετή υψηλά των 0,24 ευρώ που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Το κυριότερο είναι ότι κάνει ιδιαίτερα μεγάλους όγκους και τζίρους, που πλέον παραπέμπουν σε μετοχή του Large Cap. Χθες διακίνησε όγκο 3,22 εκατ. τεμαχίων μέσω τζίρου 3,96 εκατ. ευρώ, που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στον Mid Cap μετά από αυτόν της Intrakat. Πλέον, η Intralot αποτιμάται στα 740 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως η Intralot, όπως και η Intrakat εισάγονται στο δείκτη MSCI Small Cap, οπότε αλλάζουν… πίστα, εξού και το διαρκές αυξημένο ενδιαφέρον ξένων θεσμικών για χτίσιμο θέσεων. Η Intralot ενισχύεται κατά 5,87% το Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο είχε ενισχυθεί κατά 9,70%. Πέρυσι, το 2023, η μετοχή είχε κάνει ράλι +85,36%.

Η μετοχή της Intracom Holdings που έβγαλε την περυσινή χρονιά με άνοδο 88,12%, τον Ιανουάριο φέτος ενισχύθηκε κατάρ 9,80%, ενώ ήδη το μήνα Φεβρουάριο καταγράφει νέο ράλι +15,37%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του Mid Cap. Χθες έκλεισε με νέα άνοδο 4,35% στα 4,3150 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 16 ετών! Πλέον έχει κεφαλαιοποίηση 360 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Κλουκίνας Λάππας, εταιρεία την οποία εξαγόρασε ο όμιλος Κόκκαλη, εντός του 2023 με στόχο να τη μετατρέψει σε Intracom Properties και να την καταστήσει τον κεντρικό βραχίονα στις επενδύσεις στο χώρο των ακινήτων, έκλεισε χθες με ισχυρό ράλι +11,54% στα 1,74 ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι έδωσε απόδοση +262% και μετά τη Δομική Κρήτης (+302%) ήταν η δεύτερη σε απόδοση μετοχή σε όλο το χρηματιστήριο. Η μετοχή απέχει ελάχιστα από το 1,79 ευρώ που βρέθηκε τέλη Δεκεμβρίου 2023 και είναι υψηλό 14 ετών.

Ο όμιλος Intracom Holdings πλέον εδώ και ενάμιση χρόνο έχει πουλήσει την Intrakat, όμως ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης έχει κρατήσει ως προσωπική συμμετοχή μερίδιο 5,09% στην εισηγμένη κατασκευαστική. Η μετοχή της Intrakat έκλεισε χθες σε νέο υψηλό 14,5 ετών καθώς με άνοδφο 1,96% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 5,20 ευρώ, επίπεδα που έχει να δει από το Σεπτέμβριο του 2009. Διακίνησε όγκο 991 χιλ. τεμαχίων μέσω τζίρου που έφτασε στα 4,79 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον αποτιμάται στα 834 εκατ. ευρώ και στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών φαίνεται πως θα μπει στον FTSE 25.

Το ξεκίνημα το 1977 και η αλλαγή στρατηγικής

Κάποτε, ο όμιλος Intracom που ίδρυσε πριν από 47 χρόνια ο Σωκράτης Κόκκαλης, είχε δύο εισηγμένες στον FTSE 20, δηλαδή στις (τότε) είκοσι κορυφαίες εταιρείες του χρηματιστηρίου. Εδώ και χρόνια, ο όμιλος πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αντιμετωπίζοντας πολύ μεγάλα προβλήματα. Φαίνεται όμως πως με τις κατάλληλες κινήσεις, με πωλήσεις κάποιων assets και ευρύτερο μετασχηματισμό, ο όμιλος Intracom βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

Ο έμπειρος επιχειρηματίας τα τελευταία χρόνια έχει πάρει… πάνω του το παιχνίδι και όλη την ευθύνη του ομίλου, εν μέσω αλλεπάλληλων αλλαγών στη διοίκηση της Intralot, που ήταν και η μεγαλύτερη «τρύπα» για πολλά χρόνια, ενώ προ λίγων μηνών βγήκε από την επιτήρηση, μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έλαβε τη στρατηγική απόφαση τα τελευταία χρόνια να ρευστοποιήσει μια σειρά από πολύ σημαντικά assets που είχε δημιουργήσει επί δεκαετίες, συγκεντρώνοντας ρευστότητα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Πρώτα πούλησε την εταιρεία πληροφορικής Intrasoft International στο δανέζικο όμιλο Netcompany Group που σηματοδότησε την αλλαγή της φυσιογνωμίας της εταιρείας, κατόπιν πούλησε την κατασκευαστική Intrakat στην ομάδα των εφοπλιστών, ενώ το Μάιο του 2023 πούλησε την Intracom Defense Electronics – IDE στους Ισραηλινούς της Israel Aerospace Industries.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη στρατηγική αλλαγή τακτικής και επιχειρησιακής κατεύθυνσης, με τον όμιλο να φεύγει από την παραγωγή και να δίνει έμφαση στη συγκέντρωση ρευστότητας, για να κάνει επενδύσεις πρωτίστως στο χώρο των ακινήτων αλλά και της λοταρίας.

Θυμίζουμε πως ο Σωκράτης Κόκκαλης ξεκίνησε το 1977 με δέκα άτομα προσωπικό και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. δραχμών σε έναν μικρό χώρο στην Αργυρούπολη, ως μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής και συναρμολόγησης εξαρτημάτων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Σταδιακά, μετεξελίχθηκε σε έναν όμιλο με κυρίαρχη και στρατηγική θέση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έως πριν λίγα χρόνια, ο όμιλος Intracom Holdings έφτασε να διατηρεί 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και δραστηριότητα σε 70 χώρες. Το μέλλον θα δείξει, αν η φυγή του ομίλου από την παραγωγή και η συγκέντρωση ρευστότητας ήταν μια κίνηση μακροπρόθεσμα ωφέλιμη και εποικοδομητική.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας