Μενού Ροή
Τα υψηλά 24 ετών της ΓΕΚ Τέρνα και το ράλι των ενεργειακών μετοχών

Στην κορυφή του ενδιαφέροντος βρέθηκαν (και) χθες οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού τομέα στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι οι μεγάλες κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και κυρίως στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του rebalancing, δεν ήταν συγκυριακές.

Όπως σημειώσαμε και την περασμένη Τρίτη στο EnergyMag.gr, σύσσωμος ο κλάδος της ενέργειας βρέθηκε στην κορυφή των συναλλαγών μετά τις τράπεζες, λαμβάνοντας ώθηση από την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Τέρνα Ενεργειακή, αλλά από το μπαράζ εκθέσεων – αναβαθμίσεων για πολλές μετοχές του χώρου.

Θυμίζουμε πως στην ιδιαίτερα ξεχωριστή, από πλευράς συναλλαγών συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, στην κορυφή του τζίρου στον κλάδο βρέθηκε η Mytilineos που έκανε τζίρο 18,75 εκατ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να γίνονται στις δημοπρασίες, λόγω του rebalancing των δεικτών.

Η HelleniQ Energy διακίνησε τζίρο 14,8 εκατ. ευρώ, συναλλαγές εξαιρετικά μεγάλες για το προφίλ της, η ΔΕΗ έκανε συναλλαγές αξίας 13,77 εκατ. ευρώ, η Motor Oil διακίνησε μετοχές αξίας 7,6 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή έκανε τζίρο 6,31 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα 6 εκατ. τζίρο και η Ελλάκτωρ 2,72 εκατ. ευρώ. Σημαντικές κινήσεις έγιναν και στην Intrakat που διακίνησε συνολικό τζίρο 15 εκατ. ευρώ, με τα 13,3 εκατ. ευρώ να γίνονται στις δημοπρασίες, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια ποντάρουν στην είσοδο της μετοχής στον Large Cap.

Η ΓΕΚ Τέρνα και οι άλλοι

Ο τίτλος που ξεχωρίζει το μήνα Μάρτιο με άνοδο περί το 17% είναι της ΓΕΚ Τέρνα, που μάλιστα χθες αναρριχήθηκε στα 16,66 ευρώ (+0,97%), επίπεδα που αποτελούν νέο ρεκόρ 24 ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το μακρινό 2000. Παράλληλα, με αποτίμηση 1,72 δισ. ευρώ έχει ανέβει αρκετές θέσεις στην κατάταξη, αφήνοντας πίσω ομίλους όπως Viohalco, Lamda Development, Aegean Airlines κ.α.

Ο τίτλος λαμβάνει ώθηση από την κινητικότητα που φαίνεται πως υπάρχει στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την πώληση της «πράσινης» θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, κάτι που αν γίνει, θα αλλάξει και τη χρηματοοικονομική εικόνα του μητρικού ομίλου και κυρίως θα μειώσει κατά πολύ το δανεισμό.

Από εκεί και πέρα, στην κορυφή των κερδών σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση έκλεισε η ΔΕΗ έχοντας άνοδο 3,48% με κλείσιμο στα 11,90 ευρώ, ενώ διακίνησε όγκο 317 χιλ. τεμάχια και τζίρο 3,73 εκατ. ευρώ.

Η Mytilineos μετά τις πρόσφατες πιέσεις χθες αντέδρασε δυναμικά με άνοδο 2,34% και επάνοδο της μετοχής στα 36,68 ευρώ, ενώ με 168 χιλ. τεμάχια έκανε συναλλαγές αξίας 6,11 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μεγαλύτερος τζίρος μετά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η Motor Oil μετά την πτώση 2,32% της Παρασκευής και -2,30% της Τρίτης, την Τετάρτη αντέδρασε με άνοδο 1,14%, ενώ χθες κινήθηκε πιο δυναμικά με άνοδο 2,33%, φτάνοντας στα 27,28 ευρώ.

Η μετοχή της HelleniQ Energy συνεχίζει να έχει βελτιωμένο προφίλ, εν μέσω σεναρίων είτε ενός νέου placement, είτε διαφόρων πληροφορικών ότι δύο ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για τον έλεγχο της επιχείρησης, ή τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μετοχών της. Η μετοχή έχει ανεβάσει ρυθμούς τελευταία, ενώ χθες έκλεισε με άνοδο 2,24% στα 8,23 ευρώ, διακινώντας όγκο 322 χιλ. τεμάχια μέσω 2,65 εκατ. ευρώ τζίρου.

Η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 1,62% χθες, φτάνοντας στα 2,5150 ευρώ αποτελώντας μια από τις λίγες μετοχές του ευρύτερου κλάδου ενέργειας και υποδομών με αρνητική συμπεριφορά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Cenergy Holdings έκλεισε στο οριακό +0,14% και στα 7,11 ευρώ. Η μετοχή προέρχεται από μεγάλο ράλι +137% πέρυσι, οπότε είναι εύλογο να βγαίνουν σημαντικές πωλήσεις.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διόρθωσε χθες κατά 0,94% στα 17,97 ευρώ, όμως προέρχονταν από το +2,78% της Τετάρτης και το ράλι +7,23% της προηγούμενης Πέμπτης, που είχαν φέρει τη μετοχή πάνω από τα 18 ευρώ για πρώτη φορά το τελευταίο 8μηνο.

Στο χώρο του Mid Cap η AVAX είχε χθες άνοδο 1,25% στα 1,6220 ευρώ, το ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο +1,09% στην τιμή των 2,3150 ευρώ, ενώ η Intrakat έκλεισε στο +0,53% στην τιμή των 5,50 ευρώ, όχι μακριά από τα 5,61 ευρώ που βρέθηκε στις 6 Μαρτίου και είναι υψηλά περίπου 14 ετών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας