Μενού Ροή
KARAMOUZHS
Στους συναγερμούς και στις υπηρεσίες ενέργειας ποντάρει πλέον η Cordia του Ν. Καραμούζη

Αποτελώντας τον μεγαλύτερο – καθετοποιημένο – όμιλο facility management στην Ελλάδα, απασχολώντας πλέον 4.500 εργαζόμενους με κύκλο εργασιών 107 εκατ. ευρώ το 2023 και ένα «βαρύ» πελατολόγιο 250 εταιρειών, o όμιλος Cordia που ανήκει στο fund SMERC που ηγείται ο Νίκος Καραμούζης, διευρύνει τις ενεργειακές της υπηρεσίες, ενώ ετοιμάζεται να κάνει γερό μπάσιμο και στους συναγερμούς.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1.000 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα κτίρια που διαχειρίζεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ πλέον επεκτείνει περαιτέρω της δραστηριότητές της στον ενεργειακό τομέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει πολύ σύντομα μεγάλη συμφωνία για την αγορά των συναγερμών, όπου και εκεί θα κάνει δυναμική διείσδυση σε μια αγορά που είναι εντελώς κατακερματισμένη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συνεργαστεί με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό όμιλο για την καλύτερη πρόσβαση στη λιανική (κατοικίες), ενώ ετοιμάζει παράλληλα και σημαντικές εξαγορές. Πιο συγκεκριμένα, θα παρέχει τον εξοπλισμό, θα τον εγκαθιστά και σε συνεργασία με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο θα έχει και την παρακολούθηση του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyMag.gr, συνολικά το fund που ελέγχει και την Cordia, δηλαδή το SMERemediumCap (SMERC), μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα ανακοινώσει τέσσερις με πέντε νέες εξαγορές. Οι τρεις εξαγορές αφορούν εταιρείες που κινούνται στον κλάδο των τροφίμων και στόχος είναι να γίνει «πάντρεμα» και ενοποίηση υπηρεσιών, με στόχο τις καθετοποιημένες λειτουργίες, με οικονομίες κλίμακος, αλλά και πιο άρτια προϊόντα.

Η άλλη εξαγορά θα είναι στη βιομηχανία και δεν αποκλείεται να αφορά την αγορά των συναγερμών, ή κάτι που σχετίζεται με τον εν λόγο κλάδο. Έως τώρα, οι εξαγορές που έχει κάνει το fund κινούνται από 7 έως 20 εκατ. ευρώ η κάθε μία και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών των μεγεθών θα είναι και οι συγκεκριμένες εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο των υπογραφών.

Οι ενεργειακές υπηρεσίες

Όπως τόνισαν χθες τα στελέχη της Cordia, πλέον η εταιρεία προσφέρει πλήρεις ενεργειακές λύσεις, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοικονόμηση ενέργειας, μελέτες ενεργειακού αποτυπώματος, υπηρεσίες ηλεκτροκίνησης αλλά και υπηρεσίες στην αειφορία και στην «πράσινη» στροφή, μέσω καλύτερης διαχείρισης ενεργειακών και άλλων αποθεμάτων, ανθρακικού αποτυπώματος, διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων κ.λπ. 

Συνάμα, υλοποιεί προγράμματα ενεργειακού συμψηφισμού, έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, έκδοση πιστοποιητικών και δυνατότητα συγχρηματοδότησης.

Δεδομένου ότι το facility management έχει απεριόριστη γκάμα υπηρεσιών, ένα μεγάλο κομμάτι, πιθανότατα το πιο αναπτυσσόμενο για το συγκεκριμένα κλάδο και την καθετοποιημένη διαχείριση ακινήτων, είναι οι ενεργειακές υπηρεσίες όλου του φάσματος. Από την αρχική μελέτη κόστους λειτουργίας ή εγκατάστασης, έως τα κόστη αγοράς ολόκληρης της λειτουργίας μιας συστάδας φωτοβολταϊκών ή άλλων μέσων παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.

O κλάδος του facility management στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αγορά του facility management αγγίζει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ με τις υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειας και τεχνικής συντήρησης να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες καθαρισμού ανέρχονται στα 650 εκατ. ευρώ, όπου έξι εταιρείες ελέγχουν το 36% της αγοράς, οι υπηρεσίας ασφάλειας είναι 450 εκατ. ευρώ, όπου πέντε εταιρείες κατέχουν το 60% της αγοράς, ενώ οι υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης είναι 300 εκατ. ευρώ.

Στο χαρτοφυλάκιο πελατών της Cordia συγκαταλέγονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, το Hellinikon Experience Center, ο ΟΠΑΠ, η HelleniQ Energy, η Vodafone, η Σκλαβενίτης, η Τιτάν, η Fraport, το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου, το Ίδρυμα Νιάρχος, τα Attica Πολυκαταστήματα κ.α.

Το εκτόπισμα του ομίλου Cordia

Ο όμιλος Cordia ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να γίνει η ομπρέλα για τον πρώτο και μεγαλύτερο καθετοποιημένο όμιλο facility management στην Ελλάδα. Ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου, SMERemediumCap αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά, προχώρησε σε στρατηγικές επενδύσεις.

Με αφετηρία την εξαγορά της Cordia (πρώην Engie Hellas), ηγέτιδας στον τομέα της τεχνικής συντήρησης και ενεργειακής απόδοσης, ο όμιλος μέσα σε ένα χρόνο προχώρησε διευρύνοντας τις υπηρεσίες του μέσα από την εξαγορά της ESA Security Solutions την μεγαλύτερη πλέον εταιρεία στον κλάδο παροχής Υπηρεσιών Φυσικής Ασφαλείας στην Ελλάδα, τόσο στις επανδρωμένες φυλάξεις όσο και στα προηγμένα ηλεκτρονικά «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας.

Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού μέσα από την εξαγορά της SKYMAR Cleaning Services, τομέα στον οποίο επένδυσε περαιτέρω με την πρόσφατη εξαγορά της IMAGIN.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, το EBITDA του ομίλου διαμορφώνεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη φτάνουν σχεδόν τα 3 εκατ.

Το εκτόπισμα της αγοράς facility management στην Ευρώπη

Μπορεί στην Ελλάδα αυτή η αγορά να είναι ακόμη ανώριμη, όμως στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες δεσπόζουν μεγάλες εταιρείες, με τον κλάδο του facility management να φτάνει σε αξία τα 321 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ετησίως κατά 3,2%. Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, με την αγορά να αγγίζει τα 364 δισ. δολάρια έως το 2027, με ανάπτυξη 2,5%.

Το Total Facility Management αποτελεί μέρος της αγοράς του facility management και αφορά την παροχή όλων των υπηρεσιών διαχείρισης κτηρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών κάτω από μία ενιαία σύμβαση, με μερίδιο περίπου 10%. Αναδύεται ως η Νο1 τάση στη διαχείριση κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών παγκοσμίως. H ολιστική προσέγγιση που προσφέρει, ενισχύει τον καλύτερο συντονισμό, την οικονομική αποδοτικότητα και τον ποιοτικό έλεγχο, συμβάλλοντας στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της εγκατάστασης στο σύνολό της. Συνδέει ανθρώπους, εγκαταστάσεις και διαδικασίες, επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας