Μενού Ροή
Επίσημη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ - Δέσμη επτά παρεμβάσεων από της κυβέρνηση

 Μέτρα μεταβατικής κάλυψης για τους εργαζομένους αλλά και λουκέτο στην εταρεια που μπορεί, μεν, να παράξει σιδηρονικέλιο αλλά με αλλαγή ρότας κι επενδύσεις μαμούθ    ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το εργοστάσιο της Λάρυμνας είναι εκτός λειτουργίας από τον Ιούλιο του 2022 και είχε τεθει υπό κατάληψη από τους εργαζομένους.

Σε δέσμη παρεμβάσεων για την οριστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την ΛΑΡΚΟ, κατέληξαν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τα συναρμόδια υπουργεία κατέληξαν στις παρεμβάσεις αυτές με γνώμονα την ανάγκη να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου από τη λειτουργία της εταιρείας – η οποία αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που επιβαρύνουν όλους τους φορολογούμενους.

Στη δέσμη των παρεμβάσεων αυτών περιλαμβάνονται και μέτρα μεταβατικής κάλυψης των εργαζομένων με βάση αντίστοιχα μέτρα που είχαν ληφθεί σε άλλες επιχειρήσεις (π.χ. ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

Σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης από το 2020

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στις αρχές του 2020 ενώ είχε φθάσει προ πολλού σε οικονομικό αδιέξοδο (μόνο τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούσαν τα 350 εκατ. ευρώ) και σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Στο διάστημα αυτό (από το 2020) η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ολοκληρώθηκε το 2023 αλλά έκτοτε εκκρεμεί προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στόχος της κυβέρνησης, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου είναι η άμεση ολοκλήρωση της μεταβίβασης στον πλειοδότη.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών συναρμόδιων υπουργείων και των σωματείων των εργαζομένων. Στη συνάντηση μετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Τα μέτρα στα οποία κατέληξε η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με τη μορφή που είχε λάβει μέχρι σήμερα, μέχρι την υπέρβαση των νομικών προβλημάτων και την υπογραφή συμφωνίας με τον επενδυτή. 

2. Διακόπτεται αντίστοιχα η κάλυψη των εργαζομένων οι οποίοι λάμβαναν μισθοδοσία χωρίς να λειτουργεί η επιχείρηση. Δίνεται παράλληλα μια εύλογη μεταβατική περίοδος μέχρι τις 12 Μαΐου με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, με προκειμένου να υπάρξει για όλες τις πλευρές (κυβέρνηση, ειδική διαχείριση, εργαζόμενοι) η αναγκαία περίοδος προσαρμογής. 

3. Τις αμέσως επόμενες ημέρες προχωρά η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ σε φορείς υποδοχείς μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

4. Το Πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως δύο έτη για όσους είναι έως 55 ετών και έως επτά έτη για όσους είναι άνω των 55 ετών, με ακαθάριστη μηνιαία αμοιβή 1.210 ευρώ μικτά ή 1.000 ευρώ καθαρά. Οι φορείς αποδοχής περιλαμβάνουν Περιφέρειες, Δήμους, Κέντρα Υγείας, τη ΔΥΠΑ και τον e-ΕΦΚΑ, σε περιοχές κατά το δυνατόν πλησίον των κατοικιών των εργαζομένων. 

5. Στόχος του προγράμματος για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών είναι η συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση. Αντίστοιχα στόχος του προγράμματος για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών είναι η μεταβατική τους κάλυψη μέχρι να βρουν απασχόληση μέσω του νέου επενδυτή της ΛΑΡΚΟ ή αλλού.

6. Το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ θα είναι σε στενή συνεννόηση με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων το επόμενο διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συνοχή μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και συναφών ειδικοτήτων στους φορείς υποδοχής. Σκοπός είναι εντός Μαΐου να εκδοθούν οι προσκλήσεις από τους φορείς υποδοχής. 

7. Παράλληλα παρατείνεται η δυνατότητα χρήσης των κατοικιών Λάρυμνας και Αγίου Ιωάννη, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων.

Η προσφυγή 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκδίκαση την εβδομάδα που φεύγει της Προσφυγής της ιρλανδικής εταιρείας CMI κατά της απόφασης των συναρμοδίων υπουργών για την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή των δύο παράλληλων διαγωνισμών, αναμένεται σε λιγους η απόφαση του ΣτΕ.

Η προσφυγή εκδικάστηκε προχθές και η απόφαση αναμένεται σε διάστημα δύο-τριών μηνών. Στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ δεν δικαιώσει την ιρλανδική εταιρεία, θα επανεκκινήσουν  οι διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings και ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και με την Ειδική Διαχείριση για την πώληση των μεταλλείων. 

Αυτό σημαίνει ότι το  ΤΑΙΠΕΔ να προχωρησει στη διευθέτηση περιβαλλοντικής φύσεως ζητημάτων και εγγυήσεων, που είναι προαπαιτούμενα για την υπογραφή της σύμβασης. Στη συνέχεια θα πρέπει κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings να ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων πολλαπλάσιων των 5 εκατ που κόστισε στην κοινοπραξία η αγορά.

Σημειωνεται ότι η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο (που κατευθύνεται στις βιομηχανίες χάλυβα) αποτελώντας τον μοναδικό παραγωγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από τους πέντε μεγαλύτερους παγκοσμίως. Μάλιστα, το προϊόν της, το οποία εξάγεται κατά 100%, θεωρείται ένα από τα πιο ποιοτικά παγκοσμίως.   Ωστόσο, για να συνεχίσει την ίδια παραγωγική διαδικασία (πυρομεταλλουργία) θα χρειαστούν μεγάλες  επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η αποδοτικότητά της (αφού η πυρομεταλλουργία είναι εξαιρετικά ενεργοβόρος). Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλισθεί η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια όσο το δυνατόν μικρότερου κόστους και όσο το δυνατόν πιο «πράσινης». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας