Μενού Ροή
macron
Ανοιχτός ο Μακρόν σε μια νέα συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Βραζιλία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ιδέα μιας νέας συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, η οποία θα μπορούσε να ξεπεράσει το απλό εμπόριο, ενώ επικριτές και υποστηρικτές αναμένουν τις πιο βαθιές λεπτομέρειες.

«Ας καταργήσουμε τη Mercosur των 20 ετών», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη (27 Μαρτίου) από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

«Ας οικοδομήσουμε μια νέα συμφωνία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια αυτά ακολουθούν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος, τον Ιανουάριο από το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), ήταν σαφής ότι δεν «κλείνει την πόρτα» σε «κάτι άλλο» εκτός από μια εμπορική συμφωνία.

Η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και 25 χρόνια, επιδιώκοντας να ενώσει περισσότερους από 780 εκατομμύρια ανθρώπους και αγαθά και υπηρεσίες αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Όπως και μερικά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Γαλλία δεν είναι ακόμη έτοιμη να υπογράψει και ζητά τη συμπερίληψη ρητρών αμοιβαιότητας σχετικά με τα οικολογικά και κοινωνικά πρότυπα, γνωστές ως «ρήτρες καθρέφτη».

25 χρόνια αδιεξόδου

Το 2019, οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Mercosur κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία λίγο πριν η Γαλλία πρωτοστατήσει σε εξέγερση. Η ελπίδα αναζωπυρώθηκε με την εκλογή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ως νέου προέδρου της Βραζιλίας στα τέλη του 2022.

Όμως, δύο χρόνια αργότερα, η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις, προσπαθεί να βρει συμβιβασμούς

«Μην πανικοβάλλεστε. Έχουμε ακόμη χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Φερνάντο Χαντάντ, στην εκδήλωση στο Σάο Πάολο.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την ΕΕ. Πρέπει να σας πω ότι τώρα φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες ελπίδες από ό,τι πριν», πρόσθεσε ο Λούλα.

Ένα νέο τι;

Σύμφωνα με τον Μακρόν, μια νέα συμφωνία θα αποτελείται από «μια συμφωνία νέας γενιάς με ρήτρες καθρέφτη», η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για τις εταιρείες της Νότιας Αμερικής και θα είναι «πιο απαιτητική και από τις δύο πλευρές» για τους αγρότες.

Αυτό είναι «ενδιαφέρον, διότι διαφέρει από τα σχόλια του πρώην υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Ολιβιέ Μπεστ, τον περασμένο Ιούνιο, ότι η συμφωνία θα πρέπει «προφανώς να συναφθεί»», δήλωσε στο Euractiv ο Μαξίμ Κομπ, οικονομολόγος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γαλλία.

Όμως δεν έχουν πειστεί όλοι για την ουσία της συμφωνίας.

«Είμαστε απογοητευμένοι όταν διαβάζουμε ότι [η πρόταση του Μακρόν] θα μπορούσε να περιοριστεί σε μερικές ρήτρες καθρέφτη που γνωρίζουμε ότι είναι αναποτελεσματικές», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Κατά την άποψή του, «η ΕΕ και η Mercosur θα πρέπει να εξετάσουν μια συμφωνία συνεργασίας για τα ζητήματα του 21ου αιώνα (κλίμα, αποψίλωση των δασών, ανισότητες, εκπαίδευση, πράσινες τεχνολογίες κ.λπ.».

Ανάγκη για διευκρίνιση

Για να προχωρήσουμε προς «κάτι άλλο», «θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε και τίποτα», δήλωσε στο Euractiv Ευρωπαίος διπλωμάτης από κράτος μέλος που αντιτίθεται στη συμφωνία.

Για όσους τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, ως έχει, είναι πρόκληση να πάρουν θέση. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις [από τη Γαλλία]», δήλωσε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης στο Euractiv.

Πρόσθεσαν ότι είναι «δύσκολο να σχολιάσει κανείς τις γαλλικές δηλώσεις όταν η Γαλλία είναι αυτή που αντιτίθεται στη συμφωνία της Mercosur….»

«Ως εκ τούτου, το ‘όχι’ της Γαλλίας ήταν πάντα ένα ‘όχι’ στη συμφωνία ‘ως έχει’ και όχι ένα οριστικό ‘όχι’», λέει η Ματίλντ Ντυπρέ, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Veblen, μιας γαλλικής ένωσης έρευνας για τη δημόσια πολιτική και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης στη συμφωνία.

Με αυτούς τους ελιγμούς, «[ο] Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές», δήλωσε η ίδια στο Euractiv.

Μετά τις ευρωεκλογές

Η ατμόσφαιρα μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές, αλλά προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες.

«Οι ομάδες ‘ΕΕ-Mercosur’ συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή σε τεχνικό επίπεδο για να προχωρήσουν στα εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv.

Οι δύο πρόεδροι διευκρίνισαν επίσης ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε επίπεδο διαπραγματευτών της ΕΕ και της Mercosur και όχι μεταξύ της Γαλλίας και της Βραζιλίας. «Δεν χρειάζεται να μιλήσω με τον Μακρόν, διότι δεν πρόκειται για διμερή συμφωνία», δήλωσε ο Λούλα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος παρακολουθούσε.

Για τους διαπραγματευτές της ΕΕ, το σχέδιο είναι «να ταξιδέψουν στην περιοχή, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη οι ημερομηνίες», πρόσθεσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας