Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου.
Αρχές καλοκαιριού η νέα διάθεση μετοχών της Helleniq Energy

Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να διατεθεί ένα ακόμα πακέτο μετοχών της Helleniq Energy από τους δύο κύριους μετόχους, την Paneuropean Oil and Industrial Holdings (POIH) και το ΤΑΙΠΕΔ, μετά το επιτυχημένο placement του περασμένου Δεκεμβρίου για το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στις 12 Ιουνίου εκπνέει η περίοδος του εξάμηνου lock up κατά την οποία οι δύο σημαντικότεροι μέτοχοι της Helleniq Energy, που κατέχουν το 40,4% και το 31,2% αντίστοιχα, έχουν συμφωνήσει να διακρατήσουν τις μετοχές τους στην εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές εξακολουθήσουν να είναι ευνοϊκές, η POIH και το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσουν ξανά από κοινού μετοχές της εταιρείας σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας ως οδηγό τη συναλλαγή του Δεκεμβρίου κατά την οποία πωλήθηκαν 33.619.870 υφιστάμενες κοινές μετοχές στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή.   

Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον αριθμό των μετοχών που θα διαθέσουν από κοινού οι δύο κύριοι μέτοχοι, ωστόσο οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα δεν θα αργήσουν δεδομένου ότι η περίοδος του lock up ολοκληρώνεται σε δύο μήνες.

Με το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική κεφαλαιαγορά να είναι έντονο, όπως άλλωστε καταγράφηκε από τις συναλλαγές των προηγούμενων μηνών με το placement για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 11% που πωλήθηκε στο τέλος του 2023.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι η συναλλαγή του περασμένου Δεκεμβρίου, μέσω της οποίας ο όμιλος Λάτση και το ΤΑΙΠΕΔ άντλησαν 235,4 εκατ. ευρώ, πέτυχε τον βασικό της σκοπό που ήταν η αύξηση του όγκου των συναλλαγών της μετοχής και κατ’ επέκταση η ρεαλιστικότερη αποτίμηση της αξίας της Helleniq Energy.

Η αξία της μετοχής το τελευταίο τρίμηνο καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία και βρέθηκε στις 26 Μαρτίου στην υψηλότερη τιμή της με 8,57 ευρώ ενώ χθες έκλεισε με άνοδο 2,09% και διαμορφώθηκε σε 8,31 ευρώ.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2023, λίγες ημέρες μετά τη συναλλαγή για τη διάθεση του 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy, συγκλήθηκε εκτάκτως η γενική συνέλευση μετόχων για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας.

Το νέο καταστατικό προβλέπει ότι τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι μεταξύ 25% και 35%.

Με την αναλογική εκπροσώπηση του Δημοσίου να είναι εξασφαλισμένη μετά τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να διαθέσει ακόμα 6,2% δίχως να χρειαστεί νέα τροποποίηση του καταστατικού και δίχως να μειωθούν περαιτέρω τα τρία μέλη που εκπροσωπούν το Δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Helleniq Energy.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας