Μενού Ροή
Giorgos Stassis DEH
Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά της Κωτσόβολος από την Currys

Η ΔΕΗ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Κωτσόβολος από την Currys plc, με την οποία επιταχύνει σημαντικά τον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της λιανικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά ολοκληρώθηκε έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16.

Η εξαγορά της Κωτσόβολος ολοκληρώθηκε μετά και τις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ΔΕΗ χρηματοδότησε την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Τι αγόρασε  η ΔΕΗ

Η Κωτσόβολος είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών και ένα ιδιαίτερα αγαπητό brand στην Ελλάδα. Προσφέρει ολιστική και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση στους πελάτες μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και λύσεις, επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υποδομές και τις υπηρεσίες της. Η Κωτσόβολος έχει την ικανότητα και την πείρα για όλα όσα χρειάζεται η ΔΕΗ για να βρει τους πελάτες σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, να τους δείξει τις λύσεις και τις υπηρεσίες της νέας εποχής της ενέργειας, να τους τις παραδώσει και να τις εγκαταστήσει.

Καταστήματα

Η Κωτσόβολος έχει συνολικά 97 καταστήματα, 94 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, συνολικής έκτασης 143.000 τ.μ., με συνολικό αριθμό εργαζομένων άνω των 2.900 ατόμων. Από αυτά, τα 27 είναι megastores, με έκταση πάνω από 2.000 τ.μ..

Εξαγορά Κωτσόβολος

Online κατάστημα

Τα kotsovolos.gr και kotsovolos.cy είναι από τα πλέον επιτυχημένα online stores της αγοράς σε Ελλάδα και Κύπρο, μέσω των οποίων η Κωτσόβολος έχει την δυνατότητα πώλησης των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει στα φυσικά καταστήματα.

Logistics και εγκαταστάσεις

Η εταιρεία έχει ένα πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα logistics, με κέντρα διανομής, τοπικά hubs και κέντρα διεκπεραίωσης (store/hubs) τα οποία μπορούν να διακινούν δεκάδες χιλιάδες προϊόντα κάθε μέρα προς τα καταστήματα της Κωτσόβολος. Κάθε χρόνο, η εταιρεία πραγματοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες παραδόσεις κατ’ οίκον ενώ κατέχει και ιδιόκτητα οχήματα (φορτηγά και βαν).

Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου κέντρου διανομής συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας, υπερσύγχρονοι σταθμοί picking & packing.

Επιπλέον, τον περασμένο χρόνο  πραγματοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις και επισκευές μέσω του δικτύου εγκαταστατών.

Προϊόντα ενέργειας

Η Κωτσόβολος διαθέτει μία ευρεία γκάμα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών προϊόντων εστιάζοντας στην προώθηση και εγκατάσταση συσκευών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλίες θερμότητας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, προϊόντα ηλεκτροκίνησης και συσκευές SMART HOME).

Υπηρεσίες

Η Κωτσόβολος, εκτός από προϊόντα, έχει εξελίξει και μια σειρά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που ταιριάζουν με τη νέα εποχή της ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, προϊόντα επέκτασης εγγύησης καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Γιατί είναι συμφέρουσα η τιμή

Με βάση τη συμφωνία, η αξία της επιχείρησης (Enterprise Value) αποτιμάται σε €200 εκατ. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας. Και βέβαια η Κωτσόβολος είναι μία κερδοφόρα εταιρεία με θετικές προοπτικές. Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών € 733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε € 49 εκατ. και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. 

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος εξοικονομεί για τον Όμιλο ΔΕΗ περίπου €100 εκατ. τα οποία ο Όμιλος προόριζε για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για τη διαχείρισή τους. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ αποκτά σήμερα ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό σύστημα logistics.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος του συνολικού επενδυτικού πλάνου €9 δισ. του Ομίλου ΔΕΗ.

Όμιλος ΔΕΗ: Με το βλέμμα στο μέλλον

Όραμα του Ομίλου ΔΕΗ είναι να αποτελεί τον ηγέτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η ΔΕΗ είναι πλέον ένας  διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος Όμιλος που δημιουργεί ανάπτυξη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Λειτουργώντας, πλέον, ως ένας Όμιλος σε περισσότερες από μία χώρες και με περισσότερα από ένα αντικείμενα, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ έχει αλλάξει προοπτική και συμπεριλαμβάνει το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο.

O Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή, λειτουργία δικτύων και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία. Το παραγωγικό δυναμικό ανέρχεται σε 10,7GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη των 20TWh, ενώ στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.

Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε δυναμική πορεία «πράσινου» μετασχηματισμού με την αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων να είναι στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με το business plan για την περίοδο 2024-2026 που παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, αφού το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.

Ο Όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περισσότερο από 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας