Μενού Ροή
panteliadis
Metro Energy (Όμιλος Παντελιάδη): Νέα βήματα για “πρασίνισμα” - Οι στόχοι για το 2027

Από το 2023 η διοίκηση του Ομίλου Παντελιάδη, (METRO ABEE, , Ήπειρος, Όπτιμα) υπό την ηγεσία των αδελφών Αριστοτέλη και Στεφάνου Παντελιάδη) έχει βάλει στόχο να καταστεί ο Όμιλος ενεργειακά ουδέτερος μέχρι το 2027. 

Το πλάνο αυτό, που βασίζεται σε ένα “επενδυτικό κουμπαρά” της τάξης των  280 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2026, προχωρά βήμα - βήμα παρά τα προβλήματα με τον ηλεκτρικό χώρο και τις υποδομές δικτύων. 

Στο φόντο αυτό πριν λίγες ημέρες πριν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜETRO AEBE αποφάσισε να προχωρήσει στις σχετικές διοικητικές πράξεις ώστε η θυγατρική του Ομίλου, η Metro Energy, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για  την υποβολή αίτησης χορήγησης οριστικής αίτησης προσφοράς σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ για το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5,19 MW στη Δυτική Αχαΐα. Να σημειωθεί ότι το πάρκο τελεί υπό την “ομπρέλα” της Metro Energy και γιαυτό θα πρέπει να κατατεθούν από τον Όμιλο εγγυητικές επιστολές, διάρκειας δύο ετών, συνολικής αξίας 4,746 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ.

Έτσι, με σχετικές άδειες από τη μητρική προς τη θυγατρική προχωρά η αίτηση σύμβασης για την έκδοση των έξι εγγυητικών επιστολών με την Τράπεζα, υπέρ της Metro Energy. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ «η εταιρεία έχει όφελος από την πρόοδο των εργασιών της ωφελούμενης και η σύναψη της αίτησης – Σύμβασης για την έκδοση των έξι εγγυητικών επιστολών με την Τράπεζα, υπηρετεί το εταιρικό συμφέρον διότι, ως γνωστόν, η εταιρεία Metro Energy A.E πρόκειται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία φωτοβολταικού πάρκου την οποία ενέργεια η εταιρεία μας θα αγοράζει σε συμφέρουσες τιμές».

Να σημειωθεί ότι 50 εκατ. ευρώ επενδύσεις υλοποιήθηκαν πέρυσι, μεταξύ άλλων και για υποδομές ενεργειακής αναβάθμισης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η επένδυση για το mega κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση δημόσιες αναφορές της διοίκησης πέρυσι το Μάιο,  η κατανάλωση ενέργειας για την αλυσίδα METRO ABEE ανήλθε σε 123.001 MWh το 2022, από 121.794 MWh το 2021. Βάσει του πλάνου ο “πήχης” μπήκε στα 110.685 MWh το 2023, με απώτερο στόχο να γίνει ο όμιλος ενεργειακά ουδέτερος μέχρι το 2027. 

Ουσιαστικά, η METRO ΑΕΒΕ στόχευσε σε 37% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σύνολο του δικτύου της, που ισοδυναμεί με 129.826 λιγότερους τόνους CO2 στο περιβάλλον και με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών.  Επίσης το πλάνο προβλέπει πάνω από το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του ομίλου, στην «φαρέτρα» του οποίου βρίσκονται 97 σταθμοί φωτοβολταϊκών, σε μία επένδυση συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ και ισχύος 25 MW. 

Υπενθυμίζεται ότι η METRO AEBE διαθέτει τρεις αλυσίδες καταστημάτων: τα «METRO Cash & Carry» στη χονδρική και τα «My market» και «My market Local» (μικρά συνοικιακά καταστήματα που λειτουργούν με τη λογική του franchise) στη λιανική, ενώ έχει παρουσία και στην Κύπρο με το κατάστημα «BEST VALUE για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ». 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας