Μενού Ροή
Κύμα μετανάστευσης στις ΗΠΑ μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών

Αυξάνουν οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης που εκφράζουν την πρόθεση να διαγραφούν από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να εισαχθούν σε αμερικανικά.

Τελευταία σύμπτωμα η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της TotalEnergies, Patrick Pouyanné, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η μεγάλη γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου εξετάζει «σοβαρά» μια πιθανή αρχική εισαγωγή στη Νέα Υόρκη.

Τον περασμένο μήνα, εταιρείες φωτοβολταϊκών προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους και να δημιουργήσουν καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω έντονου ανταγωνισμού από Κινέζους κατασκευαστές ηλιακών ενέργειας καθώς και ευνοϊκών πολιτικών ηλιακής και καθαρής ενέργειας στις Η.Π.Α. Η ελβετική εταιρεία κατασκευής ηλιακών πλαισίων Meyer Burger αποκάλυψε τα σχέδιά της να σταματήσει την παραγωγή πάνελ στη Γερμανία και να μετεγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού απέτυχε να συγκεντρώσει υποστήριξη από το Βερολίνο. Ομοίως, η Freyr Battery της Νορβηγίας σταμάτησε να εργάζεται σε ένα μισοτελειωμένο εργοστάσιο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και σχεδιάζει να μετακομίσει στις Η.Π.Α.

Τώρα αναδύεται μια άλλη τάση αποχώρησης: οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της Ευρώπης έχουν εκφράσει φιλοδοξίες να διαγραφούν από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και να εισαχθούν σε αμερικανικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies Patrick Pouyanné ανακοίνωσε ότι η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου εξετάζει "σοβαρά" μια πιθανή αρχική εισαγωγή στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο του είπε να διερευνήσει τα πλεονεκτήματα μιας εισαγωγής στις ΗΠΑ και να αναφέρει τα ευρήματά του τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην τελευταία τηλεδιάσκεψη για τα κέρδη της εταιρείας, ο Poyounne επεσήμανε ότι το 47% των θεσμικών μετόχων της εταιρείας και το 39% όλων των παγκόσμιων μετόχων της βρίσκονται στις ΗΠΑ, επομένως μια εισαγωγή στη Νέα Υόρκη «έχει νόημα [δεδομένης] της αυξανόμενης βάσης των μετόχων στις ΗΠΑ ." Για χρόνια, μεγάλες, ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου διαμαρτύρονταν ότι είναι υποτιμημένες σε σύγκριση με τους Αμερικανούς αδελφούς λόγω της μεγαλύτερης απάθειας των επενδυτών για τα ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη.

 

Με κεφαλαιοποίηση σχεδόν 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια εισαγωγή της TotalEnergies στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα σήμαινε μία από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές εταιρείες που κινούνται πέρα από τον Ατλαντικό για έναν τόπο εισαγωγής.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: οι εταιρείες του S&P 500 πρέπει να έχουν την έδρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς για την Total, το μοναδικό επιχειρηματικό της μείγμα καθιστά δύσκολη τη μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ. Πρώτα απ' όλα, περίπου το 35% των 100.000 εργαζομένων της εταιρείας εδρεύουν στη Γαλλία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για την εταιρεία να μεταφέρει την έδρα της στις Η.Π.Α., λιγότερο από 10 % των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική έναντι 23% από τη Γαλλία και 41% από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τρίτον, θα ήταν δύσκολο να επεξεργαστεί τα logistics της αναπτυσσόμενης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας της Total - μέρος της στρατηγικής πράσινης ενέργειας της εταιρείας - επειδή σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το οποίο τιμολογείται και διαπραγματεύεται παγκοσμίως, η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγγενώς τοπική. Η TotalEnergies έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να παράγει περισσότερες από 100 TWh έως το 2030, χάρη στην 4 έως 5 φορές αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (19 TWh το 2023) και τη διπλάσια αύξηση της παραγωγής ευέλικτων περιουσιακών στοιχείων (15 TWh το 2023).

Η Shell αναζητά καταχώριση στις ΗΠΑ

Η TotalEnergies δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία που σκέφτεται να έρθει στην Αμερική. Ο βρετανικός πολυεθνικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell Plc, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οποίου Wael Sawan δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι η εταιρεία επιδιώκει επίσης να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επειδή είναι πολύ υποτιμημένη στο Λονδίνο.

Ο Sawan έχει εκφράσει τη βαθιά απογοήτευσή του για την υποεκτίμηση από τους επενδυτές για την εντυπωσιακή οικονομική απόδοση της εταιρείας, καθώς και για την υπερφορολόγηση των κερδών της από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Sawan λέει ότι μια εισαγωγή στη Νέα Υόρκη θα βοηθούσε να κλείσει το χάσμα αποτίμησης με τις αμερικανικές Big Oil εταιρείες Exxon Mobil Corp. και Chevron Corp.. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας πλησιάζει τώρα το υψηλό ρεκόρ στις £29,08 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ωστόσο, ο Sawan πιστεύει ότι οι μετοχές είναι υποτιμημένες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας