Το πράσινο φως για την εκταμίευση επιδότησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο 3908 του 2011 στην «HELLENiQ RENEWABLES ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», θυγατρική της «HELLENiQ RENEWABLES» για αιολικά πάρκα στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας «άναψε» το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται για δύο πάρκα που εξαγόρασε τον Ιούλιο του 2022 η «HELLENiQ RENEWABLES» (τότε ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ) από τις εταιρείες «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», ιδιοκτησίας Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου «Διεθνής Κατασκευαστική». Το συνολικό τίμημα είχε ανέλθει στα 90 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 55,2 MW (24 ανεμογεννήτριες), που είναι σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2019.
Με την απόφασή της η αρμόδια γενική διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της γενικής γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίνει την εκταμίευση της επιχορήγησης από τον Αναπτυξιακό Νόμο του 2011 σε δύο από τα προαναφερθέντα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 34,5 MW.
Το ένα επιδοτούμενο έργο αφορά αιολικό πάρκο, ισχύος 18,4 ΜW, στη θέση «Μακρυλάκκωμα» της δημοτικής ενότητας Οιτύλου στο δήμο Ανατολικής Μάνης. Το συνολικό οριστικοποιούμενο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό 22,85 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση στα 6,65 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα ίδια κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός). Η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 59.880.000 κιλοβατώρες/έτος.
Το δεύτερο επιδοτούμενο έργο αφορά αιολικό πάρκο, ισχύος 16,10 MW στη θέση «Προφήτης Ηλίας» στη δημοτική ενότητα Οιτύλου στο δήμο Ανατολικής Μάνης. Το συνολικό οριστικοποιούμενο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 19,1 εκατ. ευρώ και η παρεχόμενη επιχορήγηση σε 4,6 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα ίδια κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός).
Επισημαίνεται ότι τα δύο έργα εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 3908/2011 το 2014 από τις εταιρείες «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.» αντίστοιχα.
HELLENiQ RENEWABLES: άνω των 2 από ΑΠΕ έως το 2030
Η HELLENiQ RENEWABLES συνεχίζει τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνοντας στο τέλος του Α’ τριμήνου 2024 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα, έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή, ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.