Αυξάνονται τα πρόσωπα που μπαίνουν στο κάδρο της πολύκροτης δικαστικής οικογενειακής διένεξης στην εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδη, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και έντονη ενεργειακή παρουσία.
Ως γνωστόν τα δύο αδέρφια Χριστίνα και Κυριάκος Παυλίδης κατηγορούν τον επίσης μέτοχο της εταιρείας και αδελφό τους Χριστόφορο για «υφαρπαγή» της εταιρείας μέσω διαδοχικών εταιριών τύπου «όχημα». Τα νεότερα δεδομένα που εμπλέκουν και άλλα πρόσωπα αλλά και την συστημική τράπεζα, η οποία δανειοδότησε σχεδόν για το σύνολο του τιμήματος την επαναγορά της εταιρείας από τον Χριστόφορο Παυλίδη, περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που απέστειλαν οι δύο πρώην πλέον μέτοχοι προς τη Διεύθυνση Εταιρειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης να μπλοκάρει την συγχώνευση της εταιρείας Μάρμαρα Παυλίδης με δύο από τις εταιρείες «οχήματα» μέσω των οποίων, όπως υποστηρίζουν, ο Χριστόφορος Παυλίδης απέκτησε την επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο αδέρφια Χριστίνα και Κυριάκος, στρέφονται πλέον και κατά ανώτατου στελέχους της εταιρείας για παραπλάνηση, μετά την «ανακάλυψη» ότι κατά την αρχική πώληση προς την εταιρία Dolit A.E. λειτουργούσε σε βάρος των συμφερόντων τους και υπέρ των συμφερόντων των «αγοραστών».
Όπως ισχυρίζονται, βάσει των αναφορών και βεβαιώσεων του στελέχους είχαν την πεποίθηση ότι εκπροσωπούνταν από συγκεκριμένο επιφανές νομικό γραφείο, ωστόσο όπως αποδείχθηκε από έρευνα που πραγματοποίησαν ο συγκεκριμένος νομικός οίκος, είτε «εκπροσωπούσε» το Fund που απέκτησε αρχικά την εταιρεία, είτε ταυτόχρονα και την εταιρία «Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες» (η οποία βέβαια δεν ήταν συμβαλλόμενη) και πάντως όχι του μετόχους – πωλητές.
Έτσι δημιουργούνται πλέον τα εξής καίρια ερωτήματα με τα δύο αδέλφια να επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο αγοραπωλησίας, το οποίο υπέγραψαν με απόλυτη εμπιστοσύνη στον «Νομικό τους Παραστάτη», ήταν συνταγμένο στην Αγγλική γλώσσα περιείχε όρους που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, είναι καινοφανείς για συμβάσεις του τύπου αυτού και λειτούργησαν σε βάρος των συμφερόντων τους.
Το τίμημα
Το άλλο μυστήριο που προκαλεί απορίες στα δύο αδέρφια είναι η μεγάλη διαφορά του τιμήματος μεταξύ των δύο αγοραπωλησιών. Αναρωτιούνται πως γίνεται να πουληθεί η εταιρεία έναντι 252 εκ. ευρώ τον Μάρτιο στο κυπριακό fund και μέσα σε έξι μήνες το, Σεπτέμβριο η αγοράστρια, η οπoία μάλιστα εμφανίστηκε να αδυνατεί να διαχειριστεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, να πωλεί στον Χριστόφορο Παυλίδη την εταιρία με υπεραξία που πλησιάζει τα 50.000.000 ευρώ. Και αυτή η συναλλαγή να «επιβραβεύεται» στο μεγαλύτερο μέρος από δάνειο που εξέδωσε συστημική τράπεζα.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που ο ίδιος ο κ. Παυλίδης διαβεβαίωνε τα αδέρφια του για την κακή πορεία της εταιρείας.
Τα αιολικά πάρκα
Ένα από τα πιο ισχυρά περιουσιακά στοιχεία της «Παυλίδης-Μάρμαρα-Γρανίτες» είναι τα αιολικά πάρκα
ισχύος 70 MW και τα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW που διαθέτει στην Β. Ελλάδα, βάσει των οποίων κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους, ενεργειακά αυτόνομους, ομίλους του κλάδου.
Μάλιστα, το συνολικό περιβαλλοντολογικό όφελος των έργων σε λειτουργία, ισχύος 80 MW υπερβαίνει ετησίως τους 220.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 250.000 νοικοκυριά, που ισοδυναμεί με 450.000 στρέμματα δασικής γης.
Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι κατά τη χρήση του 2022 τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθαν σε 16,08 εκατ. ευρώ, έναντι 10,75 εκατ. ευρώ το 2021. Ο όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω διαφόρων εταιρειών (Enerfarm, Εναλλακτικά Ενεργειακά Συστήματα, ES Energy, Άνεμος Μονοπρόσωπη) έχει υπό υλοποίηση και ωρίμανση νέα έργα ΑΠΕ 120 ΜW.
Ποια είναι τα έργα
Οι βεβαιώσεις παραγωγού που διαθέτει στο «οπλοστάσιό» του ο όμιλος αφορούν συγκεκριμένα:
-Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 4,0 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4,0 MW, στη θέση ΜΙΚΡΗ ΤΟΥΜΠΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, του Δήμου ΣΙΝΤΙΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ.
-Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3,3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3,0 MW, στη θέση ΔΙΔΥΜΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΠΡΟΜΑΧΩΝΟΣ, του Δήμου ΣΙΝΤΙΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ.
-Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 13,2 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12,0 MW, στη θέση ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΠΡΟΜΑΧΩΝΟΣ και ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, του Δήμου ΣΙΝΤΙΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ.
-Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW, στη θέση ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΤΡΑ – ΚΟΥΔΟΥΝΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΞΑΝΘΗΣ, του Δήμου ΞΑΝΘΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΞΑΝΘΗΣ.
-Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW, στη θέση ΜΑΥΡΟΠΑΙΔΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΜΥΚΗΣ, του Δήμου ΜΥΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΞΑΝΘΗΣ.
-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1,960 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1,960 MW, στη θέση ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, του Δήμου ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΔΡΑΜΑΣ.
-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1,971 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1,971 MW, στη θέση ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΡΑΜΑΣ, του Δήμου ΔΡΑΜΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΔΡΑΜΑΣ.
-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 2,793 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 2,793 MW, στη θέση ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΡΑΜΑΣ, του Δήμου ΔΡΑΜΑΣ.
-Φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 2,179 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 2,179 MW, στη θέση ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, του Δήμου ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΔΡΑΜΑΣ.